Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Ekstrem fuglemating

Hei,

Jeg er dyrenes venn og er bekymret for situasjonen i nabolaget. Det er to personer som mater fugler både på egen tomt og i gatene, omfanget er ekstremt. Det er store mengder fuglemat som legges ut, fuglefrø og brødrester. De raider butikker i nabolaget for loff og brødrester i brødmaskinene. Ulempen ved dette er at dette tiltrekker seg alle mulige slags fugler: duer, skjærer, småfugler og kråker. Skjærene bråker i kjent stil. Etter dette påbegynte har vi sett flere ulemper i nabolaget:
- Store mengder fugleskitt på biler, utemøbler, bebyggelse, tomt og hage.
- Ødelegger beplantning
- Skadedyr har økt, flere har hatt rotter og mus hos seg.
- En nabo har også observert en ørn (men usikker på om dette kan knyttes til dette? Dette har jeg aldri hørt om i nabolaget før).
- Veldig mange av naboene har fått montert falske fugler for å skremme bort.

Jeg er ingen fugleekspert, men min tolkning er at det kan da ikke være bra for fuglene å bli overmatet på denne måten? Flere har prøvd å snakke med de uten at de vil gjøre noe. Bymiljø etaten er også involvert. Mitt håp er at jeg kan få noen gode svar/tips herfra slik at de skjønner at de må regulere matingen. Tusen takk på forhånd!

T. (17.11.2023)

Nei, dette høres svært overdrevent ut, og er helt unødvendig. Fugleforing er noe man kan gjøre for egne opplevelser av nærkontakt med fuglene rundt huset, og da er det ikke noe poeng i å legge ut overdrevne matmengder over store områder. Når det dessuten skaper konflikt i et nabolag, bør slikt opphøre. En enkelt meisebolle- og nøtteautomat i egen hage bør være tilstrekkelig.

Roar Solheim (19.11.2023)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål