Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Kan et svanepar skille lag i perioder?

Hei! I fjor oppholdt et svanepar seg hele sommeren og høsten i den lille bukten vi har hytte i Oslofjorden. De var merket og vi kunne se nummeret på begge. I sommer kom paret tilbake en kort tur først, med fire store svaneunger (på størrelse med gjess), og alle fire var merket. Noen uker senere kom paret tilbake med tre unger og var mye her i noen uker. For ca. to uker siden kom den ene voksne svanen tilbake og har vært her alene nesten daglig. Er det naturlig at et svanepar skiller lag i perioder (når ungene er blitt store), eller tyder det på at det har skjedd noe med maken og barna?

N.M.S. (07.11.2023)

Selv hos fugler som svaner, som kan holde sammen i par helt til den ene fuglen dør, kan fuglene skille lag og lete etter nye partnere. Det er spesielt dersom partneren ikke tilfredsstiller makens forventninger (til mating, pass av unger, eller forsvar av reir og unger mm).

Roar Solheim (07.11.2023)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål