Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

Salmonella,

Opplevde dessverre en syk kjøttmeishunn i går med klassiske symptomer på Salmonella. Oppblåst, sløv, tammere enn normalt, og hoppende bortover (fløy også kortere avstander). Fælt å bivåne uten å kunne gjøre noe, så jeg har noen spørsmål:

1. Hvor fort dør dem av Salmonella? Er det bedre å avlive de enn å la de lide?
2. Medfører tilstanden smerte eller kun sløvhet? I og med at de spiser kan det jo virke som de ikke har særlig smerter…?
3. Kan det være andre tilstander som ligner? Dette med tanke på smittefare og smittetiltak på fôrplass.
4. En annen ornitolog anbefaler å ikke slutte å mate, grunnet forflytning til andre fôrplasser og dermed spredning av smitte. Hva mener du?
5. Hvis rovfugl tar de syke individene blir de da smittet også eller «tåler de» denne varianten av Salmonella som småfugler får?
6. Er noen arter mer utsatt enn andre?

A.N. (10.03.2023)

Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke svar på. Her må du kontakte veterinærinstituttet, viltavdelingen. Kanskje de har svar på noen av spørsmålene.

Roar Solheim (10.03.2023)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål