Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Skjæreting

Her i Tromsø hvor jeg bor har jeg flere ganger i løpet av mars-april sett store ansamlinger av skjærer. En solskinnsdag la jeg merke til at det store bjerketreet til naboen var tettpakket med flaksende skjærer. Men jeg så på kom det stadig flere flygende, satte seg i treet med de andre eller på tak-mønene. Alle så ut til å komme fra én retning. Samtidig dro skjærer, enkeltvis eller i små grupper videre fra området, men i samme retning. Det må ha vært over hundre fugler, sannsynligvis hele skjære-bestanden på Tromsø-øya og omegn.Et utrolig artig syn. Jeg skrev da til en ornitologisk nettsted og fikk til svar at dette visste de ikke noe om. Har søkt på nettet og funnet bare ett treff, da bare teksten til et foto av skjærer. Kråketing, derimot, er mye omtalt. Har dere noen referanser til studier av dette fenomenet hos skjærer?.

T.B. (06.03.2023)

Nei, ikke SÅ mange. Har sett flokker på 20-25 stykker, som kan være 2-3 familiegrupper som kanskje kan ha en grensedisputt, men opp mot hundre er helt nytt for meg. >Vet dessverre ikke hvorfor så mange kan ha vært samlet. EN mulig grunn KAN være dersom de alle samlet seg og varslet på noe farlig (rovpattedyr, rovfugl).

Roar Solheim (06.03.2023)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål