Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Fuglekasser

Diameter flygehull blåmeis

Vi har en kasse med kamera og opptaksmulighet. Et blåmeispar bygde der og fikk klekt 7 unger. Mor forsvant, og ungene døde. Kassa ble renset, og bare ett døgn senere ble kassa tatt i bruk igjen av blåmeis (3.juni). Vi oppdaget snart at en innpåsliten S/H fluesnapper kom på hyppige besøk, og antok at den ville okkupere kassa. Blåmeisen hadde lagt ett egg, men det ble ikke rørt av fluesnapperen. Som et tiltak reduserte jeg hullet, som opprinnelig var 32 mm, til 28 mm. Det hjalp ikke. Lagde ei plate med 27 mm, men fluesnapperen kom likevel inn. Innskrenket hullet tl 25,5 mm og fulgte med på TV.-opptak. Nå kommer ikke fluesnapperen inn. Blåmeishunnen farter inn og ut uten større problemer. Har med seg byggematerialer. Overnatter i redet, og har lagt 3 egg. Min bekymring er: Vil hannen kommer seg inn slik at han får matet hunnen når hun begynner rugingen, -og etterhvert ungene? Eller blir hullet for trangt? Bør jeg utvide det litt til?
Vi har sett begge inne samtidig bare én gang (med 25,5 mm hull).
Hvor lenge vil fluesnapperen prøve seg? Blåmeisen er en hissigpropp, men vil hun klare å jage vekk inntrengeren etter at hun begynner ruging?

E.G. (09.06.2022)

Vanligvis vil blåmeis kunne jage vekk fluesnapperen. Ikke greit å redusere hullet etter at fuglene har etablert seg.

Roar Solheim (09.06.2022)

Andre spørsmål