Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

kaje

Hei
Vi lurer på noen spørsmål ift. kajer. Vi har flyttet til et nytt hus der det bor et kajepar i pipa i uthuset vårt. Det ser ut til at det er 4 kajefugler som i hovedsak holder til på taket der, men to holder veldig ofte til i området rundt pipa. Vi bor nær en kirke, og her holder det til store flokker med kajer i området.
Vi lurer litt på:
- er det sannsynlig at det er de samme to kajene som holder fast til i pipa år etter år?
- hvor gamle kan disse fuglene bli?
- forlater bare ungene reiret på sommeren og reiser andre steder, eller er de mer stedbundne og holder seg i nærheten av foreldrene?
(ps: det er harde diskusjoner rundt kaffebordet her i huset da jeg er sikker på at disse to kajene er de samme som har bodd der hele tiden, mens min mann antyder at det ikke er så sikkert. Må jo innrømme at det ikke er så enkelt å skille de fra hverandre, selv om jeg mer jeg mener HELT sikkert det er det samme ekteparet som holder til og trives her hos oss:)).
Spent på svaret ditt!

B.V. (26.01.2022)

Ja, det er trolig det samme kaieparet som benytter pipa. Har ikke aldersrekorder for kaier for hånden, men de kan trolig bli opp mot 15-20 år gamle. Ungfugler sprer seg vekk fra oppvekstområdet, og kommer ikke tilbake til sine foreldre neste år.

Roar Solheim (26.01.2022)

Andre spørsmål