Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Fuglekasser

Kunstige reir til svaler

Hei!
Så lenge eg kan hugsa har det hekka svaler i den gamle låven hjå foreldra mine i Luster. I fjor måtte låven rivast (den var begynt å bli farleg), men dei vil gjerne behalda svalene! Eg hadde difor tenkt å kjøpa kunstige svalereir til dei til jul, slik at dei kunne legga til rette, men har støytt på nokre spørsmål:
For det første har eg ikkje tenkt over kva svaletype det er snakk om, og eg ser at taksvale og låvesvale skal ha ulike reir. Er det mest truleg låvesvale som har hekka i låven? For det andre: no når låven er borte, er det ikkje att bygningar på garden som fuglane kan flyga inn i. Er det nokon sjanse for at dei vil hekka utanpå ein husvegg, eller er det ikkje noko vits i å setta opp reir til dei der?

S. (06.12.2021)

Hvis svalene hekket inne i låven, var det mest sannsynlig snakk om låvesvaler. Taksvalene bygger utenpå bygninger, oppunder takutstikk. Taksvalene kan det nok være lettere å få i nye, kunstige reir enn låvesvalene, men det er verdt å forsøke. Utenpå husvegg er det nok lettest å få nyetablering av taksvaler.

Roar Solheim (06.12.2021)

Andre spørsmål