Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle i åpent fjellterreng

Hei.
I går kjørte jeg bil innover mot Langsua nasjonlpark/Vesleskag på en stølsvei i skumringstid og litt snøvær. Da jeg kom ca 300m over skoglinja, i veldig åpent terreng så jeg en stor mørk fugl fly langsomt og mykt i lufta. Jeg tipper kanskje 10m opp i lufta. Det var fortsatt noen enkelte trær stående alene i stølslandskapet her og der, men ellers åpen «vidde». Jeg så den på lang avstand først, og den første tanken min når jeg fortsatt var på lang avstand var at jeg undrer meg over om det var en enslig trekkfugl der oppe på fjellet. Den fløy mykt, uten store endringer i retning, og med langsomme vingeslag mot og over bilen. Når den kom nærmere lurte jeg et øyeblikk på om det var en ørn, fordi den fremsto stor (kanskje vingeslag på 1,5m+/-) og den fremsto med mørk brun/grå i siluetten der i skumringen. Da den fløy over bilen og mot noen trær på den andre siden så jeg at den hadde lange flotte vinger, og litt butt kropp, og jeg tenkte med det samme at det var en ugle. Den hadde nemlig uglete form, og ikke en typisk ørnete form. Jeg så ikke at den landet på noen trær, jeg så den kun i lufta i retning enkelte trær. Jeg har hørt at det har vært observert snøugle i dette området, men den jeg så var ikke hvit. Den var brun eller grå. Pga skumringen så jeg ikke hvilket fargespill den hadde på undersiden av vingene, men jeg er helt sikkert på at denne fuglen ikke hadde noen innslag av hvitt på undersiden. Jeg la nemlig spesielt merke til at den var ganske så jevnt farget.

Det er jo vanskelig å vurdere avstand og størrelse, men jeg vet merke i at den var veldig stor. Jeg er veldig sikker på at det var en ugle. Kan dette ha vært en hornugle (eller er de lyse under vingene?), og kan det potensielle ha vært en hubro?

Takk for svar!

Å. (28.11.2021)

Det kan hende at du har sett ei lappugle. Fra undersiden virker både hornugle og jordugle nesten hvite i dårlig lys, så det er ikke så sannsynlig at det er en av disse du har sett.

Roar Solheim (28.11.2021)

Flere spørsmål