Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

Skadet bokfink

Hei! I slutten av oktober så fant jeg en skadet bokfink-hann i Bergen. Jeg skulle rekke et tog og hadde dårlig tid, så jeg måtte bare ta den med meg på toget. Det visste seg at den blødde fra vingen. Jeg fikk renset såret, og fjernet et par flått fra ansiktet hans, men vingen henger litt, så den er nok brukket. Det er ikke noen dyrlege som kan fugler i området jeg er, men jeg vet ikke om det er så mye en kunne gjort med det uansett. Han bor nå i et bur som tidligere ble brukt til gnagere. Han kan fly til tross for vingen, men hvor bra vet jeg ikke for jeg tør ikke slippe den ut. Redd den skal skade seg, eller stikke av.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Skal jeg slippe den ut? Det nærmer seg vinter nå, og de fleste bokfinker drar jo sørover. Og med vingen blir det nok enda vanskeligere å klare seg. Men hvis jeg slipper den ut, bør jeg slippe den ut der jeg fant den i Bergen? Jeg reiser tilbake til Bergen den 9. november, så hvis jeg velger og beholde han til våren, må jeg ta den med meg til Bergen igjen likevel. Da kan jeg skaffe med et litt mer passende bur. Men det blir jo en trist tilværelse for fuglen å være innestengt så lenge. Han trives ikke så veldig i buret akkurat, vil ut, og er dessuten ganske redd meg.
Jeg gir han solsikkefrø nå. Har prøvd med havregryn og litt annet, men er bare solsikkefrø han vil ha. Går det greit å bare gi han dette, eller trenger han noe mer etterhvert?

Blir veldig takknemlig for svar.

S. (03.11.2021)

Bør slippes der du fant den. En del bokfinker overvintrer i Norge, og klarer seg bra der det er forplasser i området.

Roar Solheim (03.11.2021)

Andre spørsmål