Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Gjøk en god mor!

Hvorfor er det ingen som forklarer hvorfor gjøken legger egg i andres reir!!? Har lest at det er fordi voksen gjøk kun kan fange og spise en type våtmarksåme, som ikke ungen dens kan spise. Så for å sikre at ungen vokser opp, "gir" den bort ungen sin!! Er ikke det omsorg så vet ikke jeg😯

N.N (18.10.2021)

Dette er gammel feilaktig forklaring. Reirparasittisme er en strategi som mange fugler har utviklet, mange gjøkarter og også en del andre fugler (trupialer og finkefugler også). Hos mange ender er verping i egne artsfellers reir utbredt - dvs hunnene parasitterer på hverandre. Drivkraften er trolig at det lønner seg å legge "eggene i flere kurver". Da øker sjansen for at noen av ungene overlever dersom ett eggkull blir spist opp. Dette er nok den evolusjonære drivkraften som best kan forklare hvorfor noen arter har blitt rene reirparasitter, og ikke ruger ut noen egg selv, men bare legger sine egg hos andre arter. Det har ingen ting med mat og uskikkethet til å fore egne unger å gjøre.

Roar Solheim (18.10.2021)

Flere spørsmål