Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Skjærer hakker på hodet til et esel og lager blodig åpent sår

Jeg skriver på vegne av en venninne som bor i Modum. Hun har et esel som har bodd på samme sted i mange år. I de siste 1-2 uker har skjærer begynt å plage ham. Han hadde en liten kul på hodet og de begynte å hakke på den kulen og lager åpent blodig sår. Først begynte en skjære å drive med dette, etterpå 2, nå er det flere skjærer som sirkler rundt og prøver å angripe ham. Venninnen min laget bandasje over såret for å beskytte mot skjærene, men de river i stykker bandasjen. De begynte med denne oppførselen etter eselet skadet et ben og ble kraftig halt. Han halter fortsatt og er under behandling. Hvorfor begynte skjærene å oppføre seg på denne måten mot eselet og hvordan kan man stoppe dette? Noen anbefalte å bruke eddik og sier at skjærer misliker lukten av eddik og det bør skremme dem vekk. Kan det stemme? Kan dere anbefale hvordan man kan stoppe skjærer å skade eselet?

I.B. (22.09.2021)

Dette var en veldig spesiell og høyst uvanlig hendelse. Dessverre vet jeg ikke hva som skal til for å stoppe skjærenes aktivitet her, annet enn at det stakkars eselet bør holdes inne eller under oppsyn til skaden er leget. Visse finkefugler på Galapagos hakker på utvoksende fjær hos store sjøfugler for å forsyne seg med blod, men jeg har aldri hørt om slik blodspise-oppførsel hos fugler på våre breddegrader.

Roar Solheim (22.09.2021)

Flere spørsmål