Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Kan rødstrupen "lures" til å overvintre?

Vi har hytte i Bjørnafjorden kommune, og nå i sommerhalvåret er vi der så mye vi kan. Vi har fått en liten rødstrupe-"venn", som hopper rundt på verandaen, kvitrer og "forlanger" brødsmuler hver dag, flere ganger for dagen. Det virker som den har slått seg til innimellom noen store blomsterkrukker og er klar med en gang vi kommer ut døren. Ser at rødstruper både kan trekke og prøve å overvintre. Min bekymring nå er at jeg "lokker" den til å prøve å overvintre siden mattilgangen sikkert virker å være god. Utover høsten vil vi imidlertid være mer sporadisk på hytten, og om vinteren bare en sjelden gang - og da vil den jo ikke få store bidraget til kosten fra oss. Bør jeg trappe ned foringen? - og på hvilket tidspunkt, i så fall?

S.G. (31.08.2021)

Tror nok at det vil være foring senere på høsten som eventuelt kan få fugler til å satse på overvintring. Men siden rødstruper kan karakteriseres som "snøflyktere" som ikke nødvendigvis flyr langt, så er det sannsynlig at de raskt kan fly ut mot kysten dersom det blir tomt for mat eller mye snø i innlandet.

Roar Solheim (31.08.2021)

Flere spørsmål