Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Fuglekasser

To kvinender som ruger samtidig

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for artige og nyttige nettsider! Jeg har hatt en uglekasse som flere kvinender har benyttet seg av i mange år. I år har naboen og jeg satt opp ny kasse på samme sted, nå med kamera. Vi har observert at minst to ulike ender har lagt egg der, minst 12 til sammen. Nå virker det som ei av dem har begynt rugingen, for den ligger stadig lenger på eggene, eksempelvis 4-5 timer. Den kan være borte like lenge. Kjenner man sånn omtrent intervallene for ruging/turer ut av kassa?Hvor lenge kan eggene være uten andemor når temperaturen ligger rett under 0 grader på natta? Når eggene er klekket går anda ned til en bekk, ca 1,5 km fra sjøen. Bekken går delvis i rør i lange strekk, blant annet under en motorvei, før den ender i fjorden. Jeg vil tro det er en ganske farefull ferd, har dere noen mening om sannsynligheten for at ungene overlever turen? I dag lå det ei and på eggene da det plutselig kom ei til! De slåss i ca 10 minutter, siden har de ligget tett sammen. Hvor vanlig er det at de ruger samtidig?

T.B. (06.05.2021)

Kvinendene parasitterer på hverandre, og legger ofte egg i hverandres reir. Et reir kan inneholde egg fra 3-4 forskjellige hunner. Dette er et mottrekk mot faren for at et eggkull kan bli spist av mår. De ruger ikke sammen, men to ender kan havne samtidig i kassa under verpingen. Umulig å si noe om ungenes overlevelse under vandring til vann.

Roar Solheim (06.05.2021)

Flere spørsmål