Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Økologi og atferd

"TAM RØY"

Bilde vedlagt spørsmålet

Godmorgen!
I uka som er gått har jeg opplevd noe spesielt! Fredag for en uke siden var jeg på tur i skogen sammen med broren min. Vi hadde funnet oss en fin plass ved et bord ved en turisthytte, Plutselig kommer det en stor fugl i rolig fart skridende mot oss. Vi så på den og den på oss. Jeg famlet med kamera og tenkte at det gjaldt å være rask. MEN, fuglen la seg rolig ned ved bordet, en halvmeter fra oss. Den virket helt rolig og tillitsfull. Vi derimot var sikre på at den var skadet eller syk, men stusset likevel veldig på den atypiske adferden. Fugler skal jo være redde for folk. Det var ei røy.
Den ble liggende over en time. Den så sunn og frisk ut, men fløy ikke. Det var en flott opplevelse å få fuglen så tett på, men vi bekymret oss for om noen ville skade den, folk eller andre dyr.
Da jeg kom hjem søkte jeg på nett og det sto at røyer kan vise "tamhet" på våren og at man tror det er pga hormoner. Dette var helt nytt for oss!
Senere i uka har jeg vært tilbake to ganger. Hun er like tam. I går hoppet hun opp på benken der vi satt. En av gangen fløy hun opp i et tre rett ved etter å ha ligget ved meg ca 20 min. Da trodde jeg hun var blitt vanlig igjen og var på en måte lettet med tanke på farer. Men neste gang var hun like tam og nærgående.
Jeg lurer på hvor lenge denne tamheten varer? Og kan dere evt si noe mer om dette hormonelle som gjør at røya blir så tillitsfull?
Spent på svar! God helg.

M.F. (01.05.2021)

Dette er ei røy, og enkelte av dem blir "spillegale" og legger seg ned foran mennesker, omtrent som foran en tiur.

Roar Solheim (04.05.2021)

Flere spørsmål