Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Fuglekasser

Sette opp flere kasser nå?

Sette opp flere kasser?

Vi har en kasse (3,5 mm hull) med kamera oppe ved huset der kjøttmeisen trolig snart er klar, geiteragg fra naboen og hundehår fra hagen vår fylles på i travle morgentimer. Så har vi en kasse nede ved naustet (30 meter fra) der stæren holder på.

1. Vi vurderer å sette opp to til tre kasser for stær ved siden av det gamle nede på naustet. Det er mye av denne arten i området, noen har vært her hele vinteren. Er det for sent å gjøre dette nå siden de holder på med redebygging i eksisterende kasse?

2. Vi tenkte også å sette opp en kasse for blåmeis på en annen vegg på naustet (2,8 hull). Er dette for sent? Vil blåmeisen og kjøttmeisen konkurrere om territoriet selv om de er ulike arter?

3. Så kunne vi svært gjerne tenkt oss et spettmeispar på tredje veggen på naustet, men hvis det kommer kjøttmeis der blir det kanskje for kort avstand opp til huset (30m) med tanke på størrelse på kjøttmeisterritoriet?

Vi setter inn cam i alle kassene (wi-fi i naustet :-)#.) Vi har ikke sv/hv fluesnapper, ekorn eller flaggspett i området.

Takk for supert forum!!

R.T. (12.04.2021)

Selv om noen meiser ser ut til å ha startet med reirbygging, er det ikke for sent å henge opp flere kasser, men gjør det umiddelbart. Spettmeisen starter gjerne hekkingen/egglegging en uke før kjøttmeis, så den arten er det trolig for sent å få i nyopphengte kasser nå. Ikke bekymre deg for avstanden mellom kassene - fuglene regulerer selv hva de godtar, og du kan nok dessverre ikke sette opp en kasse og forvente at akkurat DEN arten skal ta den i bruk - også andre kan komme til å velge kassene.

Roar Solheim (12.04.2021)

Flere spørsmål