Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Mating av fugler etter påske - bør jeg slutte med det?

Hei! Bør jeg slutte å mate fuglene etter påske? Det er første sesong jeg mater fugler permanent, og så frem til å få masse liv og røre i hagen året rundt. Jeg har nå blitt fortalt av flere at man ikke bør gjøre det, etter et utsagn av biolog og fugleekspert Tore Slagsvold ved UIO. På forskning.no står det "I Sør-Norge bør man slutte å mate fuglene etter påske, mener fugleekspert Tore Slagsvold. Mates de etter det, kan det gjøre mer skade enn godt, mener han". Det står også at det er delte meninger om dette temaet. Jeg vil derfor forhøre meg med Norsk Ornitologisk Forening hva dere anbefaler vedr. mating av småfuglene etter påske?

L.B. (08.04.2021)

Dette er hva jeg har svart om dette:
Helt riktig, dette ER forvirrende. Jeg har diskutert saken med Tore Slagsvold, som opprinnelig anbefalte foringsstopp. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15 . april - 15. mai (sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (08.04.2021)

Flere spørsmål