Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Økologi og atferd

Kan man holde ugleunger, uten at de blir "avvist" av mor?

Følger en fuglegruppe på facebook, i disse tider mars/april, er det flere som legger ut bilder hvor de holder uglene, la annet en med alle 7 fra ett rede på armen. Jeg synes personlig dette er veldig feil og at man skal bevege seg respektfullt og på avstand til dyr. Spurte en som postet ett bilde, om det ikke var fare for at mor ville avvise ungene hvis det luktet annerledes eller pga stress, slik det kan være med andre ville dyr. Men fikk til svar at det var en myte7 overtro.. Jeg bare undrer, er ugla annerledes? Eller er dette totalt uvitende folk som gjør dette? Jeg blir veldig opprørt, men vet for lite til å irettesette.. tror det er viktig å stille riktige spørsmål, fremfor å kritisere og angripe. Har gått i land på holmer med hekkende måker, og måkene angriper, gjør ikke uglene det?

M. (06.04.2021)

Dette er helt uproblematisk! Verken fugler eller pattedyr avviser ungene på grunn av lukt - det er delvis overtro. Forskere veier nyfødte kalver av villrein og elg, uten at mødrene forlater ungene sine, og fugler gjør det i hvert fall ikke. Derimot kan fugler forlate egg hvis de forstyrres tidlig i rugeperioden, IKKE fordi du tar på eggene og etterlater lukt, men fordi det at reiret er oppdaget ofte betyr at det er tapt.

Roar Solheim (06.04.2021)

Flere spørsmål