Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Sykdom og skader

Grønnfink og sykdom

Hei - jeg har lest om at grønnfink er spesielt utsatt for sykdom (protozoa parasitt, Trichomonas gallinae, som også visstnok gjør den mer mottakelig for e.coli) og at den er ekstra sårbar for dette på fôringsplasser ved at den går og spiser på bakken der maten kan være infisert av ekskrementer. Jeg har selv opplevd i to forskjellige hager i løpet av de siste 16 årene at grønnfinken har mer eller mindre forsvunnet, etter å ha dominert på fôringsplassen (Haugesund).
Hva vet man om utviklingen, og er det noe man kan gjøre for å redusere smittefaren - f.eks. brett under materen som lettere kan holdes rent?
Og hva med andre arter - er de betydelig mindre utsatt for denne smitten, eller hva?
Er dette en epidemi som vil kunne gå over av seg selv?
Jeg synes det er helt tragisk om man ved å mate fuglene lokker dem til en situasjon som er farlig for dem og lurer på om dette kan være så farlig at det er bedre å la være å mate fuglene?
Mvh. Astrid

A.E.S. (17.10.2019)

Disse spørsmålene kan jeg dessverre ikke gi deg svar på. Grønnfink ble hardt rammet av en sykdom som kalles gulknopp for noen år siden, og det var spesielt denne arten som ble rammet av dette. Vanligvis forsvinner slike sykdommer eller blir svært sjeldne etter at en epidemi har herjet, og forhåpentligvis er ikke grønnfinkene like utsatt for dette nå som da bestandene var på det høyeste.

Roar Solheim (17.10.2019)

Flere spørsmål