Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Trekkfugler

Trekkfugler

Hei, jeg sendte denne mailen under for 3år siden, men fikk aldri noe svar. Nå har vi det samme problemet igjen, men ikke så mye fulger her som i Østersjøen. Så vi lurer på hva som er best å gjøre? Vi ligger for øyeblikket ved Valhall platformen.

Ha en fin dag! 🙂

Mvh Espen

Hei!
Jeg har i alle år vært opptatt av natur og spesielt fugler. Jeg har akkurat kommet hjem fra en tur på jobb i Østersjøen og har vært vitne til at veldig mange, om ikke alle fuglene som landet på båten døde. Jeg har nå jobbet 10år offshore og da hovedsakelig i Nordsjøen, og har tidligere observert at fugler har dødd på båtene, men ikke i et slikt omfang som jeg nettopp har vært vitne til. Jeg tror minst at det var 100 fugler i døgnet som ble funnet døde. Det var forskjellige spurver, stær, rødstrupe og meiser jeg så mest av, men det var ofte vanskelig å se hva fugl det hadde vært side de andre fuglene hadde spist dem opp... Det var groteske scener, og det virket som det helst var flokker med kjøttmeis som gikk til angrep på de svakeste fuglene... Kjøttmeisene spiste også andre kjøttmeise, så altså ikke noe hyggelig syn, spesielt for en som er glad i fugler... Vi fikk beskjed om å ikke mate fuglen, så jeg antar at det var derfor de begynte å spise hverandre... Det jeg lurer på er om dere har en "bruksanvisning" for denne type problemstilling!? Jeg tenker at fuglene tror at de lander på en øy og vil ha en pause/vann/mat og når de ikke finner noe kommer de seg ikke videre!? Noen mener at de blir sjøsyke?? Mitt forslag er å sette opp et stort fuglebrett bakerst på båten og legge ut all mat som ikke blir spist i messen på båtene, hva tror dere om det? Det er vel ikke slik at fuglene slår seg ned på båtene permanent om de får mat!? De kjenner på kulden og kommer seg videre!? Kanskje dere kunne sett på dette og fått laget et dokument som sendes til alle båten i Nordsjøen og Østersjøen!? Jeg regner med at det er en stor tilbakegang av mange arter både i Norge, Sverige og sikkert de andre landene rundt Østersjøen!? Håper at dere har et bra svar til meg, dette var ikke noe hyggelig... Sikkert over 1000 fugler som dør kun på min båt hvert år, også har vi jo også alle plattformene som sikkert opplever de samme problemene. Vi hadde forresten også problemer med at fuglene kom inn i innredningen på båten, antagelig for å leite etter mat... Jeg har forresten akkurat meldt meg inn hos dere! ;)

Ha en fin dag!

Mvh Espen

N.N (17.10.2019)

Hei,
Dessverre kan jeg ikke huske din henvendelse. Det er vanlig at fugl som trekker over havet kan lande på båter for å få seg en ekstra hvil. Det er også interessant det du skriver om kjøttmeiser, for det er kjent fra trekkfuglstasjoner at de kan oppføre seg som rovfugler og angripe andre, små spurvefugler for å hakke ut og spise spesielt hjernen (som er veldig energirik). Vet dessverre ikke hva en kan gjøre med slike forhold, men ditt forslag om å fore fuglene er definitivt bra! Fugler som lander på dekk er klart slitne, og har stort behov for mat og ny energi der de kan finne dette.

Jeg sender kopi av din henvendelse og mitt svar til NOF-sekretariatet i Trondheim slik at de også blir klar over dette.

Roar Solheim (17.10.2019)

Flere spørsmål