Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Økologi og atferd

Uoppdragne grønnsisiker

Vi har observert at grønnsisiker følger andre fugler på foringsplassen/foringsbrettet og tar ferdigskrelt solsikkefrø ut av nebbene deres. De gjør det ikke med sin art, men med arter som er større: grønnfink (er særlig utsatt), dompap og rosenfink. De to sistnevnte klarer å jage grønnsisiker fra seg og viser klart og tydelig at oppførselen ikke er akseptabel. Grønnfinker blir ikke hissige, de snur seg eller flytter på seg. Men grønsisiker følger etter. Det er vanskelig å tro på at grønnsisiker er ungfugler: det er masse av dem, og de spiser på egen hånd og oppsøker ikke noen fra egen art. Hvordan kan deres oppførsel forklares?

I.S. (10.02.2019)

Sikkert en form for snylting som de har funnet ut av - mange fugler snylter på andres matleting og innsats, før de prøver å stjele maten fra dem.

Roar Solheim (10.02.2019)

Flere spørsmål