Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Lenke

Hvor ofte vaske fuglebrett?

Her vil jo svaret avhenge av hvor mye materen blir brukt og hvordan den er utformet, men la oss ta utgangspunkt i et godt besøkt fuglebrett hvor det er enkelt for fuglene å skite i selve matfatet.

- Hvor ofte er det da fornuftig å ta inn fuglebrettet for vask? Hver 2. uke, eller oftere? Og vil det være greit å la det være lengre ute på vinteren når det er skikkelig jevn frost, enn på våren hvor sola varmer opp "godsakene"?

Jeg har ikke sett noen ornitolog si noe konkret om dette, men jeg håper du vil gi meg noen gode holdepunkt :)

På forhånd takk for en udmerket tjeneste!

Anne Havåg Holter-Hovind (27.11.2013 18:51)

Et interessant spørsmål, hvor vi faktisk ikke har noen praktiske erfaringer, og følgelig ikke kan gi noen veiledning (!). Vi pleier vanligvis å anbefale folk å vaske et fuglebrett dersom fugl åpenbart dør av smittsom sykdom, hvor salmonella er den vanligste årsaken. Men om man bør vaske fuglebrett jevnlig, er ikke godt å si. Jeg vil heller anbefale å utforme forplasser slik at fuglene ikke kan skite ned i eget matfat - da reduseres problemet betraktelig. Da bør en vaske når automater eller andre innretninger enten tilstoppes, eller blir så skitne at det ser lite tiltale4nde ut. Har noen praktisk kunnskap om dette spørsmålet, så er Fuglevennen interessert i å høre om det.

Roar Solheim (27.11.2013 20:08)


Flere spørsmål