Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Drikkevann fugl om vinteren

Vi har en liten diskusjon gående på en nettside om hvorvidt småfugl som fores med solsikke m.m. trenger tilførsel av vann. En av medlemmene ville forsøke vann med sukker for at frysetemperaturen skulle bli lavere. Jeg trodde det var salt som senket frysetemperaturen, men egentlig trodde jeg at en fugl som får tilstrekkelig med mat, også kan spise snø uten å ta skade av det og at det er den mest naturlige fuktighetskilden om vinteren når temperaturen er under 0.

Hva med sukker, er det skadelig for fugler og hva skjer med dem i så fall?

B.O. (09.01.2010)

Jeg vet faktisk ikke om fuglene trenger eller må ha vann om vinteren, men går ut i fra at de trenger noe (det kan hende de må ha vann ut i fra fysiologiske forklaringer knyttet til fordøyelse av foret de spiser, men dette kan jeg ikke nok om). Fugleforere har satt ut lunkent vann (for at det ikke skal fryse så raskt) til fuglene om vinteren, og har rapportert at dette har vært populært. Hvis fugl må spise snø for å få i seg vann, så må de også bruke energi for å tine denne snøen i magen. Får de da vann, så sparer de energi, og det er viktig om vinteren. Tilgang på vann kan derfor bli en ekstra "godbit" som kan trekke fugler til forplassen din. Send gjerne rapporter til Fuglevennen dersom du får erfaringer med dette etter egne forsøk. Siden mange fugler spiser frukt og bær, så bør de ikke ha noe problem med å få i seg sukker med vann, men salt er direkte ugunstig eller skadelig. Det er bare enkelte havlevende fugler som kan drikke saltvann, for de klarer å skille ut saltet gjennom spesielle kjertler.

Roar Solheim (10.01.2010)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål