Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Besvarte spørsmål

#Fugleforing

Rein matolje til fuglene?

Jeg har stilt dette spørsmålet før, men kan ikke finne noe svar, så jeg prøver igjen. :-)
Har fått et tips fra en slektning om å sette rein matolje ut til fuglene i kulda. Olja vil stivne til en passe spiselig masse, og fuglene trenger fett om vinteren. Er dette tilrådelig? Kan olja sette seg fast på nebb og så videre, og hindre fuglen i å ta opp næring? Jeg spør fordi den vanlige fuglematen (meiseboller og fett m/frø), fryser og blir stein harde i streng kulde. Det gjør kanskje ikke noe, men jeg synes å ha observert at noen fugler ikke greier å hakke løs noe fra disse isklumpene.

A.S. (08.01.2010)

Jeg kjenner ikke til om noen har forsøkt å fore med slik matolje som du spør om, men det burde ikke være problematisk når olja er størknet. Fuglene klarer fint å rense nebb etter å ha spist "klissete" mat (som f. eks. bær), så det er ikke noe problem. Men fett som er stivfrosset er heller ikke problematisk for fuglene - de klarer å hakke løs små biter selv i streng kulde.

Roar Solheim (09.01.2010)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål