Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 142 til 38 166 av totalt 38 225 spørsmål


Permanent lenke

Spørsmål:

Hei, hvorfor freser kjøttmeisen når man der oppi hullet når den ligger å ruger? jeg så i dag at det lå en kjøttmeis der. jeg så ikke så lenge. men jeg så noe hvitt rundt, hva er det? og hvis jeg tar fram stigen for å se litt nerme hullet så freser den til meg? er det fordi dne vil skremme meg?? jeg håper den ikke forlater redet?

M. (26.06.2005)

Det er for å gjøre seg så fryktinngytende som mulig, slik at du forhåpentligvis ikke nærmer deg mer enn du allerede har gjort. Det er en form for reirforsvar. Det hvite du har sett kan være ekskrementer fra ungene, men de voksne bruker å rydde bort det ganske fort.

Frode Falkenberg (28.06.2005)


Permanent lenke

Måkeunge

En måke har reir på murpipa vår. Å i dag har en av ungene falt ned. Går det an å legge ungen tilbake i reiret, eller skyr moren ungen etter at vi har tatt i den? Jeg har ikke peiling på hvordan man forer opp en måkeunge. Om den spiser selv, eller om man må pakke mat i nebbet/halsen på dem. Synes det er litt trist om vi må avlive den lille skapningen...

K. (28.06.2005)

Det skulle gå bra å legge den tilbake såfremt det er andre unger i reiret. Måkene er såkalte reirflyktere, som vil si at de nyklekte forlater reiret rimelig umiddelbart etter at søskenflokken har klekket. Om de ikke er i reiret fortsatt bør du lete etter de andre og plassere ungen sammen de.

Frode Falkenberg (28.06.2005)


Permanent lenke

Spørsmål:

Hei, hva heter fuglen som flyr høy og stuper/daler slik
at det blir en "vibrasjonslyd" av vingene. Her i nord
kaller vi den for "Hømmergauk" men det er jo ikke riktig
navn.

P.S. (22.06.2005)

Det er nok enkeltbekkasinen du tenker på. Det er de ytre halefjærene som vibrerer i motvinden som oppstår når den har fluktspill. Denne vadefuglen kalles også for "mekregauk".

Frode Falkenberg (22.06.2005)


Permanent lenke

Svaler

har hørt at svaler kan fly flere år uten å lande. Stemmer dette?

N.N (17.06.2005)

Det er nok trolig seilere du tenker på. Tidligere ble den eneste representanten i Norge, tårnseileren, kalt tårnsvale. De har kun kontakt med fast grunn når de hekker. Da er de avhengige av at innflygingen er fri for hinder og gjerne er høyt oppe. De klarer ikke å lette fra bakken på grunn av sine ekstremt lange vinger.

Frode Falkenberg (17.06.2005)


Permanent lenke

fugleunge

Heisann, sønnen min fant i går en fugleunge som hadde falt ut av en fuglekasse noen hadde ødelagt. Vi tror det er en gulspurvunge. Vi lyktes å få gitt den noen insekter og mark i dag. Men hvor ofte skal den ha mat? og bør vi levere den noen plass? Vi bor nær Trheim.

I. (17.06.2005)

Dere bør kanskje ta kontakt med en veterinær for å høre hva dere skal gjøre videre. Fugleunger skal ha mat veldig ofte. For at den ikke skal bli preget for mye på mennesker er det viktig at dere ikke oppretter for nære bånd til fuglen. Det beste er kanskje å levere fuglen til veterinæren.

Det er ganske sikkert ikke en gulspurv, da de ikke hekker i kasser. Er den gul så er det kanskje en blåmeis eller kjøttmeis.

Frode Falkenberg (17.06.2005)


Permanent lenke

Linerle

Hei.Lurer på hvor mange egg en linerle vanligvis legger??
På jobb er det ei linerle som har rede iunder ei luke på hjullasteren,og hun harhatt sju egg.Synes det er mange,men det er kanskje normalt..Da jeg så etter idag,var det sju små linerle barn der..

J.R.D. (17.06.2005)

Linerlene legger vanligvis fem eller seks egg, men de kan få opptil åtte.

Frode Falkenberg (17.06.2005)


Permanent lenke

Hva gjør jeg for å gi fuglen en god start når jeg slipper den?

Hei.
Katten kom hjem med en liten og mager Rødvingetrostunge. Den var merkelig nok uskadd.Jeg har stelt og matet ungen og den har vokst seg stor og sterk.Ungen kommer nå til meg når den er sulten og får mat og vann.Ellers hopper den rundt på gulvet og trener vingene sine.Jeg har laget et rede til den inne hvor den sover rolig hele natten.Når den er helt flyvedyktig ønsker jeg å slippe fuglen i samme skogen hvor katten fant den. Hva gjør jeg i forkant så fuglen vil klarer seg i det fri?

S. (16.06.2005)

Forhåpentligvis har ikke fuglen blitt for preget på deg som "matmor". Du bør kanskje prøve å mate den uten å være i kontakt med fuglen den siste uka før du slipper den. Tror det er viktig at den har minst mulig kontakt med mennesker om den skal ha mulighet til å bli selvstendig. Det er også lurt å ha buret eller aviariet ute.

Frode Falkenberg (16.06.2005)


Permanent lenke

Klegg/hestebremse

Hei. Finnes der noen fugle arter, som eter hestebremse/klegg ? Om ja: Hvilke ? Og hvordan tiltrekker en de, så de bor og spiser i et område ?

I.M. (01.06.2005)

Jeg er overbevist om at mange fugler ville ha spist både hestebrems og klegg om de kom over dem. Hvordan du skal tiltrekke fuglene kan jeg ikke svare deg på.

Frode Falkenberg (15.06.2005)


Permanent lenke

Hei!

jeg er en jente på 13 år.. og lurer på hvordan fulger hører.. håper du kan gi meg litt info.. er ganske interisert i fugler.. Hilsen en fuglelsker

S. (09.06.2005)

Fuglene hører som oss mennesker med ørene. Ørene er riktignok skjult av fjær, men de er der...

Frode Falkenberg (15.06.2005)


Permanent lenke

rødstrupe!

i vår har jeg oppservert en rødstrue som var mye rund huset. En dag merket jeg at den hadde laget reir i garasjen vår. Jeg så da at rødstrupa lå og ruga på egga sine. noen dager senere så har eggene klekt. i begynelsen så jeg bare 3 nebb stikke ut fra reirkanten. men seinest i går så jeg at det var minst 8 unger der! er det vaneligt at det er så mange unger i et rødstrupeir? jeg har hørt at det er vaneligt med 3-5 egg...?

H.M. (12.06.2005)

Vanligvis får rødstrupa 6-7 egg. Det er heller ikke så sjeldent med 8 egg.

Frode Falkenberg (15.06.2005)


Permanent lenke

Ruging fuglekasser

Er det vanlig at alle egg ikke ruges ut eller at man finner døde unger i fuglekasser-gjelder spesielt kjøttmeis og fluesnapper.

S.M. (15.06.2005)

Det er ikke uvanlig at man finner ubefrukta egg i fuglekasser, og det er heller ikke uvanlig at en av ungene dør i konkurransen med de andre ungene i kassen. De opplever et hardt liv fra første stund.

Frode Falkenberg (15.06.2005)


Permanent lenke

KRISE! HASTER!Katten vår har nettopp drept fluesnapperhunnen!

Hei, vi har en fuglekasse i hagen. Nå, for en halvtime siden kommer katten inn med ny fangst,nemlig hunnen som tilhører denne kassen.
Vi ser at det bare er hannen som er igjen rundt kassen og lokker som besatt på hoa.

Vi har kikket oppi kassa, og der ligger 7 små egg!
Bytter hoa og hannen på å ruge på eggene, eller er eggene nå sjanseløse?

Vi ser at hannen (stakkars) henger utenpå kassen for å mate hoa,men ingen hoe er å se. Han kikker seg fortvilet rundt, lokker og smatter.

Er det noe vi kan gjøre for å redde disse eggene? Hvor lenge kan de ligge der uten å bli varmet av mora(sola har varmet rett mot kassen inntil nå)

M. (13.06.2005)

Uff da! Det er ikke mye du kan gjøre. Eggene kommer trolig til å dø nå når hunnen har forsvunnet. Hannen fikser dessverre ikke dette alene. Katten er en stor konsument av ville fugler i Norge. Slike tragiske hendelser er beklagelig nok altfor vanlige.

Frode Falkenberg (13.06.2005)


Permanent lenke

kjøttmeis ruging

hei endelig fant jeg noen å spørre!!!!

jeg har en fugle kasse med ett kjøttmeis par og 7 egg.
eggene ble lagt ca 1 mai 2005, men de har ikke klekket enda den 13. juni 2005.
hunnen ruger på de og de er inni kassen.
jeg har ikke vært der så mye. så det er vell ikke at eggene ble for kalde en gang...

vet da hva dette kommer av?? vil fuglene ruge der hele sommeren eller?...

håper du kan svare!!

"fuglevenn"

L. (13.06.2005)

Om det er de samme fuglene som ligger der, så vil de nok avbryte rugingen etterhvert. Selv om egg er døde eller ikke befruktet, kan foreldrene bruke en del tid på å finne ut av dette.

Er det mulig at det dreier seg om nye egg? Om de mislyktes første gang kan det være at enten det samme paret, eller aller helst et annet, har lagt nye egg der. Du får vente å se om det skjer noe.

Frode Falkenberg (13.06.2005)


Permanent lenke

due

har du hørt om viktoriakronduen? Vet du om et mulig nettsted jeg kan besøke hvis jeg vil få litt info og bilder om den?

H. (12.06.2005)

Klikk deg inn på Google og skriv inn Victoria Crowned Pigeon eller Goura victoria, så kommer det opp mange nettsider med informasjon om arten.

Frode Falkenberg (13.06.2005)


Permanent lenke

Kjernebiter

Er det vanlig at kjernebitere hekker i trøndelag?

N.N (12.06.2005)

Nei, det er ikke så vanlig. Den har riktignok etablert seg som en veldig fåtallig hekkefugl noen steder i Trøndelag, men det er ikke så mange par. Jeg er helt sikker på at den lokale fugleforeninga nær deg er interessert i å høre om hekkefunnene du evt. skulle ha.

Frode Falkenberg (13.06.2005)


Permanent lenke

kjernebiter

observert i øyer (oppland) i dag 1.6.2005
er det flere observ asjoner i oppland?
hvor hekker de? hulrom?

B.R. (01.06.2005)

Kjernebiter observeres med jevne mellomrom i store deler av Oppland. Den har også blitt påvist hekkende ved flere anledninger, helst i de østlige delene av fylket.

Arten hekker på greiner i trær.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

Fuglunger

Hei
Jeg tok nylig inn en liten skjæreunge som trolig har hoppet eller falt ut av redet sitt. Den var på størrelsen med en grapefrukt. Som ventet døde den dagen etter jeg tok den inn. Men rett før den døde var den full i liv, og kvitret.
Spørsmålet mitt er:
Hvis man skal prøve å oppfostre små fuglunger, hvordan bør dette gjøres. Jeg tenker på hvilke mat den bør få, og hvor ofte den bør fores. I tillegg til hvodan den bør bo. Slik at den holder varmen o.l.
Eller er det håpløst å prøve å oppfostre dem? Er det i stedet bedre å bare avlive den/de?

MVH Daniel Haraldsen

D.H. (04.06.2005)

Det er ulovlig å oppfostre ville fugler i Norge. I noen tilfeller der du ikke finner reiret ungen kommer fra, er det derimot vanskelig å finne ut hva man skal gjøre. Det beste er å avlevere ungen til en veterinær, som undersøker den og evt. gir den mat fram til den er flygedyktig. Ønsker du selv å gjøre dette må du ta kontakt med de lokale viltmyndighetene. Uansett, det er ikke allverdens enkelt å få fostret opp fugler som har tilpasset seg sin naturlige mor og far.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

En fugl fløy i vinduet...

Hei.
En fugl fløy i vinduet hos min far for noen dager siden.Den var merket med: 4E.66467, Stavanger, Norge. Vi kan ikke finne ut hva slags fugl det er, finnes det noe register som jeg kan lete på.(Han har gitt beskjed til noen som skal gi beskjed til rette instans ... så det er sagt, men vi lurer veldig på hva slags fugl det er).
Håper på et rask svar, da vi er veldig nysgjerrige og interesserte.
Vi bor forresten i Halden. :-)
Med vennlig hilsen
Anne-Karin Johansen

A.K.J. (04.06.2005)

Du må sende inn informasjon om når og hvor du fant fuglen til: Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum, Muségt. 16,
4010 Stavanger. De har full oversikt over ringmerkete norske fugler, og du vil få svar etter en stund.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

Har fuglereir i en vifte på kjøkken..

Hei!
Er vaktmester i b/l som har fått i oppdrag å fjerne et fuglereir med unger i en ventil for kjøkkenvifte i en leilighet. Nettingen i lyren er borte, noe som er reirplass nr 1 for noen fugler..
Beboer har veldig mye "bråk" på kjøkkenet av fugle ungene som piper og av og til fugl som flyr innover avtrekksrøret...
Hva bør jeg gjøre hvis jeg nå skal flytte/fjerne dette? Kan jeg ta reiret med unger og flytte det utenfor husveggen og plassere det på en liten"hylle" under raftet på huset? Vil de da berge tror du? Hva anbefales i slike tilfeller når man må fjerne det?
Kommer nok til å bli flere slike tilfeller etterhvert..

Takker for et svar som kan være til hjelp!

H.P. (07.06.2005)

Jeg antar at det enten er meiser eller spurver dere har i ventilen. Om beboeren kunne ha vært litt fleksibel og latt fuglene være der en stund til, så ville det ha vært det beste. Om det er bråk nå så tyder det på at det er unger i reiret. Det vil med andre ord si at de forsvinner innen kort tid, kanskje noen få dager. Meiseungenes reirtid er på knappe tre uker. Etter hekkingen kan du fjerne reiret, og forsegle vifta for å unngå seinere etablering av fugler. Om du ikke gjør det så kommer de garantert tilbake. Å flytte fuglene vil trolig få katastrofale følger for ungene. Ikke prøv det!

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

Lyseblå fugleegg med små, svarte prikker

Elevene har funnet noen eggeskall av små, lyseblå egg med mørke prikker. Vi lurer veldig på hva slags fugl som legger slike egg. Reiret lå på bakken under ei lita gran.

I.F. (06.06.2005)

Om dere kunne ha tatt bilde av eggene mot en målestokk (linjal), så hadde det vært lettere å vurdere hvilken art det er. Mange fugler kan ha egg som likner på dette.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

Hvilken fugl?

Kom forbi et reir som lå i et lyngkratt.I reiret lå det 5 egg på størrelse med meiseegg (kjøttmeis),men fargen var mørk olivengrønn.Fuglen var på størrelse med en kjøttmeis, men med lengere stjert og hvit fjærkant på stjerten,olivengrønn rygg og spilte skadet når jeg var oppdaget.

K. (07.06.2005)

Litt vanskelig å vurdere uten bilde, men kan det kanskje være ei piplerke? Hvilket habitat fant du reiret i, og hvilke lyder laget fuglen.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

trekkfugler

Hvilke norske fugler er trekkfugler?

S. (02.06.2005)

De aller fleste norske fuglene er mer eller mindre trekkende fugler. Noen ytterst få er helt stasjonære.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

Forstyrret i fuglekassa.

Hei.
Jeg hadde hengt opp ei fuglekasse som jeg hadde svarthvitt fluesnappere i. Så veltet kassa delvis og den hang på "halv tolv" noen timer (ikke sikker på hvor lenge). Etter dette (3-4 dager) har jeg kun sett fluesnapperen inne i kassa en eller to ganger. Nå i dag, 3-4 dager etter at dette skjedde, sjekket jeg kassa og det lå kun to egg der. Ble de så forstyrret at de ga opp klekking/ruging? Bør jeg ta ut de to eggene som ligger der? Kan de legge egg igjen?
mvh
Tom Løkka

T.L. (29.05.2005)

Det hender at fluesnapperne avbryter hekkingen om noe kjedelig skulle skje i en tidlig fase av egglegginga. Da hender det at de finne seg en ny plass for å lage et nytt reir og legge nye egg - forutsatt at det ikke er for seint på sesongen. De har tross alt ikke allverdens tid før de skal vende snuten sørover igjen i august og september.

Frode Falkenberg (07.06.2005)


Permanent lenke

dompappegg

hvordan ser dompappeggene ut?

T.R. (30.05.2005)

Dompapen har lyseblå egg med svarte og svartbrune flekker. Eggene er omtrent to cm. lange og 1,5 cm. brede.

Frode Falkenberg (06.06.2005)


Permanent lenke

svaler

kan svalene lette hvis de lander på bakken, eller har de for langt vingespenn?

N.N (30.05.2005)

Svalene har ikke problemer med å lette om de lander på bakken. De fleste samler faktisk reirmaterialet sitt (leire) på bakken. Tårnseileren derimot (tidligere kalt tårnsvale) vil ha problemer med å lette om de av en eller annen grunn havner på bakken.

Frode Falkenberg (06.06.2005)

««første 38 142 - 38 166 av 38 225 siste»»