Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 675 til 2 699 av totalt 49 005 spørsmål


#Diverse

Alke fugl? Men hvilken?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en fugl på tur mellom Kvadsheim fyr og Brusand (Jæren) 24.09.23. Den lå rolig uten å røre seg, men så ikke skadet ut. Syk eller utslitt regner jeg med.
Men hvilken fugl er dette, kan ikke finne en som er lik i fugleboka, ligner jo på fugler i Alkefamilien, men jeg finner ikke en ca lik den på bilde.

A.J. (25.09.2023)

Dette er en lomvi. Men når de havner på land slik som her, er det et tegn på at fuglen enten er nær sultedøden, eller syk.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Diverse

"Strek" på svane vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. En svane i nærområdet har en "strek" ved basen av hver vinge. Hva kan det være?
Virker frisk.

M. (25.09.2023)

Dette er bare mellomrommet mellom underarmen og fuglens kropp. Det er det du ser.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Spor og sportegn

Fuglerester

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann!
Jeg kom over dette 'åstedet' på Jåttå i Stavanger her en dag.
Og lurer på hva som har skjedd her, altså hvilken fugl er det rester etter?
På forhånd takk!
Mvh
Eirik

E.S. (25.09.2023)

Her har en tårnfalk blitt bytte for en anne rovfugl.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff på denne fuglen i skogen i går.

J.A. (25.09.2023)

Dette er en nøtteskrike.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Fuglekasser

Hundepels i vinterkasser

Hei! Har en flokk med langpelsa hunder som røyter en god del. Bruker alltid å spare pelsen deres og sette ut til fuglene på våren. De forsyner seg flittig og jeg finner alltid pels i fuglekasser rundt omkring her. Men hva med å sette inn ny hundepels i kassene etter at kassene er rengjort for vinteren? Tanken er at fuglene skal kunne holde bedre på varmen dersom de sover på hundepels kontra en tom rengjort kasse.
Noen tanker om dette?

E. (25.09.2023)

Nei, det skal du IKKE gjøre! For det første trenger ikke fuglene slikt materiale i kassene om vinteren. De sover i kassene for å være beskyttet mot ugler og andre som kan spise dem, IKKE for isolasjonens skyld. Dernest fører slikt materiale lettere til at diverse parasitter holder til der og plager fuglene.

Hvis du legger ut hår fra langhårete hunder MÅ du KLIPPE dette opp i høyst 2-3 cm lange biter. Lange hår er LIVSFARLIGE i fuglereir fordi fuglene kan bli hengende fast med beina i slike lange hår! Har selv funnet ihjelsultet fastsittende kjøttmeis i et reir med slike lange hår!

Roar Solheim (25.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn Oslo?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor med utsikt over Oslo, og ser av og til en ørn som sirkeler svært høyt og i sakte store ringer oppover langs Alna. Jeg er vant med å se Havørn og det er det ikke, tror ikke det er Fiskeørn heller. Jeg google litt og tror det kan være en ung Kongeørn? Legger ved 2 bilder som er tatt med telelinse fredag 22. september 2023. Vi har sett den flere ganger tidligere over Oslo.

E.H. (25.09.2023)

Dette er ikke noen ørn, men en musvåk.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd om kvelden

Den siste måneden høyrer vi det vi trur er ein fugl i skogen bak huset. Vi har budf her i 10 år og dette er første gang eg har høyrt den. Kan ein klare å finne ut av hvilken fugl det er ut i frå lydfila eg legg ved? Ein må skru volumet høgt opp for å høyre. Den har ein småskummel "woow" lyd på slutten av "sangen" sin.

T. (24.09.2023)

Kattuglelyder.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Fuglekasser

nest box

Bilde vedlagt spørsmålet

Hej,
We where in Norway this summer and over the last years i am still asking myself, for what birds are this next boxes, a Norwegian farmer told me for the seagull, but i think it could also be used for the oystercatcher or the Arctic tern.

E.D.G. (24.09.2023)

These are for common gulls and oystercatchers. Both may nest on them.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken rovfugl er dette? Har lenge observert et par som svever over huset her nesten daglig. Jeg tror de holder til i en fjellvegg litt bortenfor. Har sett dem nærere enn bildet viser, men da ikke fått knipset. En av fuglene har tydeligere hvitfarge på deler av stjerten.

Ø.S. (24.09.2023)

Ser ut som musvåk. Men veldig mørkt bilde.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Diverse

Storskarv i Bjørvika, Oslo

Jeg tror dette er en storskarv, filmet på Bjørvika på vei til jobb. Er de vanlige så langt sør i Norge?

M. (24.09.2023)

Forekommer ove hele Sør-Norge.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Gråspurv i flokk

Når spurvene kommer til fuglemateren kommer de alltid i flokk, alt fra 8-10 til 20 stk. Kjøttmeisen kan komme alene eller med en annen. Blåmeisen i par. Lever spurvene i flokk?

N.N (24.09.2023)

Gråspurvene holder seg ofte sammen i flokker, ja. det samme gjør mange finkefugler (som grønnfink, bjørkefink og sisiker) i vinterhalvåret

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Hei,

Våknet en natt av en uhyggelig lyd som hørtes ut som et dyr som var i dyp nød. Jeg stod opp og kikket ut vinduet, og plutselig så jeg en stor fugl som fløy lydløst gjennom nattens mørke. Første tanken som slo meg var at dette var en kattugle, men jeg får ikke helt lyden jeg hørte til å stemme overens med lydene jeg finner på nett for kattugler. Kan dere hjelpe meg å artsbestemme fuglen basert på vedlagt lydfil?

J.L. (24.09.2023)

Jo da, dette er kattugle, lyd fra en hunnfugl. Men fresingen er uvanlig, trolig disputt mellom flere individer her.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn ved Gaven

Så en uredd brunaktig stor, staselig rovfugl midt i veibanen, på jakt etter matrester i en plastpose. Rundt sirklet illsinte kråker, som ville jage konkurrenten bort. Jeg tror vi så en kongeørn unge, men den var ikke så stor enda. Men vet ikke hvor stor en slik unge kan være nå i september, ei om det er hekkende par i området her. Kanskje den allerede har flydd langt avsted fra eget reir.. ?

A.L.M. (23.09.2023)

Mest sannsynlig en musvåk eller mulig hønsehauk. Ingen unger er mindre enn de voksne på denne tiden av året, så noen ørn var det neppe.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg så denne hauken på Grüneløkka i Oslo. Og lurer på hvilken type hauk det er?

R. (23.09.2023)

Spurvehauk.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Fugleforing

Sslmonella

Hva gjør man med matstasjon til fugler etter et tilfelle av salmonella hos flaggspett

T.S. (23.09.2023)

Stopp mating noen uker, vask og rens det du har av forautomater(forbrett o.l.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun fugl i skogen med oransje halefjær

Hei! Jeg så en brun fugl med oransje fjær på rygg/stjert i skogen nå i september. Størrelsen var mellom trost og kråke. Den fløy fra tre til tre og var ikke særlig sky. Hva kan det ha vært?

T.V. (23.09.2023)

Trolig ei lavskrike.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ugle

Hei!
Jeg skulle lufte hunden min bak foreldrene mines gård i Sigdal i kveld kvart over 8 (ikke helt mørkt, fortsatt blålig ute). Hun merker noe i skogkanten da hun bjeffer og løper frem. Hun stopper opp litt midt i jordet, for så og fortsette mot skogkanten. Da flyr en ugle mot henne og prøver og skremme henne, da den flyr rett mot henne før den roterer tilbake igjen. Dette gjentar den 5 ganger og ender ved gjentatte ganger mellom meg og hunden i en slak nedadgående ring. Til slutt flyr den avgårde en annen retning. Åkeren er nylig slått og er mulig den jakta mus? Spørsmålet mitt er hvilken ugle det kan være? Jeg fikk et lyst inntrykk av den og tenker meg at det kan være jordugle. I skogkanten har vi hørt territorielle kattugler før, så det er også en mulighet. Lurer også på hva som kan ha vært grunnen til denne oppførselen?

N.G. (24.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ligge bak en slik oppførsel. Ugla kan ha vært nysgjerrig på hva hunden var, ha fløyet mot den for å se om den kunne skremme opp mus, eller av helt andre grunner. Både jordugle, hornugle og kattugle er mulige arter. Kattugle kan slå etter byttedyr på åpne områder. Hvis fuglen fortsatte å fly over de åpne områdene, er det jordugle/hornugle som kanskje er de mest sannsynlige.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

En svart fugl med hvit kile opp mot strupen (lik stjertand) og en hvit flekk bak eller rundt øyet. Ellers helt svart. Var i lag med stokkender og var av samme størrelse og kroppsfasong. Har aldri sett noe som ligner og finner heller ikke noe i noen fuglebøker.

S.Å.J. (24.09.2023)

Dessverre vanskelig å finne ut av uten et bilde av fuglen. kan være en rømt tamand.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ørn?

J.E. (22.09.2023)

Ja, dette er en ung havørn.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Økologi og atferd

Ringduer og eiketrær

Spiser ringduer eikenøtter?
Vi bor nær skogen og har en stor eik i hagen som nå er full av nøtter som drysser. Vi har i alle år hatt et eller to ringduepar på besøk i hagen. De liker godt å sitte i eika, men jeg har aldri sett slik oppførsel som idag da det så ut som om de flyttet seg ofte og plukket på noe (nøtter?). Duene spiser oftest på bakken, og jeg har ikke observert at de har spist nedfallsnøtter. Det virket også som om det er flere duer der enn de som bor her. Er det like før de flyr sørover?

G.B.T. (22.09.2023)

Det kan godt hende at de gjør det. I alle fall spiser de bøkenøtter.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Fuglen er sølvfarget under , usikker på om lyden på den ene videoen er fra fuglen som vi ser?

N.R. (22.09.2023)

Musvåk i lufta her.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Diverse

Lite fugl

Jeg bor i Midt Norge, i Solør. I år har vi hatt utrolig mye insekter men omtrent ikke småfugl. Hva er årsaken?

E.S. (22.09.2023)

Det kan jeg dessverre ikke gi deg noen forklaring på.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Diverse

Ugle

Vi våknet mitt på natten av en voldsom fight inne i noen høye trær/buskas utenfor huset vårt. Det ligger mot skogen. Det var veldig flaksing og høylytte skrik. Da mener jeg høyt! Åpnet vinduet og ropte lenge men det bare holdt på. Til slutt ble det stille. Gikk ut senere, da hørte jeg kattuglens varselsrop. Spørsmålet er; tror du det var kattuglen som var i ferd med å bli tatt eller var det kattuglen som forsynte seg? Det kan ikke ha vært en liten fugl som skrek.

M. (22.09.2023)

Umulig å besvare uten opptak av lyden. Kan være bare kjekling mellom ugler.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Ringmerker

Hva betyr merking?

Bilde vedlagt spørsmålet

NOR007
2023
0820

Traff vindu 20-22 september 2023

P.K. (22.09.2023)

Vet ikke - dette må du kontakte brevdueforbundet for å få svar på. Men NOR tyder på at dua er fra Norge.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sang kveld

Hvilken fugl er dette? Hver kveld på Snøde, Sola

N.N (21.09.2023)

Dette er en kattugle hunn.

Roar Solheim (21.09.2023)

««første 2 675 - 2 699 av 49 005 siste»»