Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 280 til 302 av totalt 302 spørsmål


#Ringmerker

Ringmerket kjøttmeis

En kjøttmeis døde i hagen min i går. Den var ringmerket 3! ganger. Skal man melde fra noe sted om slikt?

L.H. (01.02.2011)

Ja. Send melding til Stavanger Museum, Ringmerkingssentralen. Dersom det er 3 nummerringer på denne fuglen, så er det helt ureglementert. Les i så fall av ALLE ringene. Men spørsmålet er om fuglen har en metallring med adresse og nummer, og to fargeringer?

Roar Solheim (01.02.2011)


#Ringmerker

Informasjon om ringmerking

Hei! Vi har vært så heldige å få oss en Cuba Amazon.Men vi vet svært lite om dens historie.Den er ringmerket med følgende innskrift: 187 DF95H. Vi vil være svært takknemlige for hjelp med dette. Mvh Bente og Runar Faber

N.N (12.12.2010)

Dette må du søke hjelp hos papegøye- og bufuglspesialister for. her svarer vi på spørsmål om ville fugler, og burfugler har vi derfor mindre kjennskap til. dette er sikkert et merke fra en eller annen oppdretter.

Roar Solheim (12.12.2010)


#Ringmerker

ringmerking

Hvor gammel må man være for å skaffe seg a-lisens?

J. (29.11.2010)

Ring til Stavanger Museum i Stavanger, Ringmerkingssentralen, og spør direkte der om informasjon angående ringmerking.

Roar Solheim (30.11.2010)


#Ringmerker

kan jeg ringmerke

kan jeg ringmerke og registrere selv?

A.Ø. (21.11.2010)

Nei. For å ringmerke fugl må du gjennomgå opplæring med andre, registrerte ringmerkere, og så bli godkjetn av Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Ring gjerne dit og spøt nærmere hva du kan gjøre.

Roar Solheim (21.11.2010)


#Ringmerker

Ringmerket grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har hatt denne ringmerkede grønnfinken på foringen vår i midt-Hordaland i vår og sommer. Ved å forstørre opp ser det ut som det står "098" på ringen. Resten klarer jeg ikke tyde. Er det mulig å si når eller hvor denne fuglen er blitt merket?

T. (22.10.2010)

Nei, det kan ikke jeg klare. Men det er stor mulighet for at den er ringmerket lokalt i Hordaland.

Roar Solheim (25.10.2010)


#Ringmerker

Ringmerking

Hei.:) Jeg vil bli ringmerker.. Hvordan blir jeg det :)?

H.P. (14.08.2010)

Ta kontakt med ringmerkingssentralen på e-post birdringing@stavanger.museum.no, så får du nok den informasjonen du trenger.

Frode Falkenberg (23.08.2010)


#Ringmerker

Ringmerking

Jeg mente fiskemåke. Beklager.

H.P. (20.07.2010)

Det var nok mer sannsynlig. Det er jo en vanlig hekkefugl på Frøya, i motsetning til hettemåke. Denne er såvidt meg bekjent ikke registrert hekkende på Frøya.

Magne Myklebust (21.07.2010)


#Ringmerker

Ringmerking.

Hei. Hvor får jeg kjøpe ringmerker ? :) Til utefugler

H.P. (25.06.2010)

Det kan ikke kjøpes. Ringmerking av viltlevende fugler utføres bare av godkjente merkere; sjekk Stavanger Museum (ringmerkingssentralen), eller Direktoratet for naturforvaltning.

Roar Solheim (25.06.2010)


#Ringmerker

ringmerket fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Sist helg var jeg på hytta, og under en skogstur fant jeg en død rovfugl. Den lå rett under en kraftledning, så jeg tror den har blitt drept av elektrisk støt. Det viste seg at fuglen var ringmerket, og jeg har tatt vare på ringen. Hva skal jeg gjøre med den? Jeg tror det står Finland på ringen, og jeg tror fuglen er en tårnfalk, se bilde, men vil gjerne vite om det er riktig. Hilsen Heidi

H.K. (25.05.2010)

Ja, det stemmer at dette er en tårnfalk - en hunn. Det er viktig at du rapporterer denne. Bruk skjemaet på http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/fugl/ringmerking/Rapport_gjenfunn.htm. Du vil få svar fra Ringmerkingssentralen i Norge med merkested, alder osv. etter en stund.

Frode Falkenberg (27.05.2010)


#Ringmerker

Ringmerking av kjernebitar

Hei, har noen kjennskpa til ringmerka kjernebitar i Arendal? Hannen i eit kjernebitarpar på plenen her i dag og i går hadde ring.

Eg tok bilde av fuglen, men er ikkje sikker på om eg får sendt med bildet.

J.K. (28.03.2010)

Det er flere ornitologer som ringmerker fugler i Aust-Agder, og i Arendalsdistriktet. Men for å vite hvor den er merket, må enfange inn fuglen og lese av ringnummeret. Trolig er den merket lokalt.

Roar Solheim (28.03.2010)


#Ringmerker

Ringmerkingslisens..

Hei, jeg lurte på hvem jeg skal hendvende meg til for å skaffe meg ringmerkingslisens. Faren min og bestefaren min har begge lisens og jeg er nå gammel nok til å skaffe meg min egen. Hvor gjør jeg dette?

M. (25.09.2009)

Kontakt nærmeste ornitologiske forening for å sjekke hvilken ringmerkingsgruppe du kan begynne å jobbe sammen med. De vil kunne gi deg nærmere beskjed om muligheten for å få lisens for merking.

Roar Solheim (30.09.2009)


#Ringmerker

Ringmerket trost

Hvor sendes ringen. Ringmerket trost funne i Sandefjor, død.
Trosten er funnet av andre, nebbet er gult kan være svarttrost.

N.N (28.06.2009)

Gå inn på nettsidene til Stavanger Museum
http://www.stavanger.museum.no
Der finner du de rette adresser (post eller e-post) for å rapportere ringfunn.

Roar Solheim (29.06.2009)


#Ringmerker

Ringmerka fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Ein fugl flaug på ruta i skuletimen og døydde. Han var ringmerka. Vi trur det kan vere ein lerkefugl. Vi tok bilete og gravla den, men tok vare på merket. Der står der:
BRIT.MUSEUM LONDON S.W.7 V582590 Kan du hjelpe oss med meir opplysingar, kva slags fugl/når ringmerka av kven (British Museum? - fann ikkje noko om dette på sidene deira).
Ventar spent på svar.

B.O.(. (28.04.2009)

Spennende! Du kan varsle den engelske ringmerkingssentralen direkte fra deres online skjema som ligger på: http://blx1.bto.org/euring/lang/pages/recovery_form.jsp

Du vil normalt få svar i løpet av noen uker.

Frode Falkenberg (28.04.2009)


#Ringmerker

Ringmerket blåmeis.

Har en svoger i Skjeberg,Østfold,han har sett flere ringmerka blåmeiser på foringsplassen i vinter.Blåmeis er vel ikke trekkfugl,så den blir vel ikke fanget i de vanlige trkkfuglrutene.Hvem og hvor er disse meisene merket?

J.N. (09.03.2009)

Jo, faktisk så kan blåmeisene trekke veldig langt. Norske blåmeiser kan trekke til Danmark og Sverige, og én er funnet igjen i Storbritannia. Blåmeiser kan også trekke fra Sverige til Norge. Derfor er det umulig å si hvor disse meisene er ringmerket, uten å fange dem inn og å lese av tallene og bokstavkodene samt ringmerkings-sentralens navn på ringen. Hvis du finner en ringmerket fugl, eller kan lese av ringen på en fugl som slippes, så kan du rapportere dette til Ringmerkingssentralen i Norge, ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (10.03.2009)


#Ringmerker

Ringmerket havørn.

Prøver til atter en gang. En kolega sendte inn bilder av en havørn som var ringmerket. Han lurte på hva de forskjellige fargene på ringene betydde. Han fikk ikke noe svar fra NOF. Og nå får heller ikke jeg noe svar fra dere. Er det slik at det er noe dere ikke vil fortelle om eller ikke får låv å snakke om så er det bare å si i fra om det. Det er i alle fall bedre enn å gi f.... i å svare.

S.B.O. (26.11.2008)

Hvorfor du ikke har fått svar fra NOF, kan ikke jeg gi deg svar på. MEN dersom det finnes foto som viser hvordan fargene på ringene er, så er det ikke noe i veien for å finne ut hvilket år og i hvilket land fuglen er merket. Dette er overhodet ikke hemmelig. Hvis du kan få sendt bilde(r) til denne siden, så kan vi forsøke å finne ut hvor og når fuglen er merket.

Svarene på denne siden gis frivillig av noen få fuglefolk, og det varierer når de forskjellige personene har tid og mulighet til å svare på spørsmål - dette er ubetalt, frivillig arbeid. Derfor kan det i noen tilfelle drøye før det blir gitt svar.

Roar Solheim (26.11.2008)


#Ringmerker

Ringmerking av undulat

Vi har funnet en undulat som er ringmerket.
Er det mulig å finne eier ved hjelp av dette?
Eller noe om hvor han hører hjemme?

G.S. (01.08.2008)

Hei!
I og med at det er en undulat, er det antagelig en merket burfugl. Du kan notere evt. hva som står på ringen og evt. farger på ringen. Du kan så prøve å kontakte undulatklubben (se nettlenke under) så vil de kanskje bistå.
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (15.08.2008)


#Ringmerker

ringmerket due,,,,,

hei vi har en due på taket,, som kommer til oss når vi prater til den,,
den har 2 merker på bena,, en lilla og en blå/grønn,, sier disse merkene noe om hvem som eier dua??
betyr merkingen hva slags due dette er??

A.C.K. (04.08.2008)

Dette er nok en brevdue, kontakt brevdueforbundet (søk på internett).

Roar Solheim (04.08.2008)


#Ringmerker

ringmerking

heisann

Er det mulig å drive litt med ringmerking for seg selv ? Får man utstyr til det ? Eller er det noe som bør være mere organisert ? Uansett så må id-merke på ringen kobles opp mot noe ?

B.S. (30.03.2008)

For å drive ringmerking så kreves det egen lisens etter avlagt kurs med eksamen. Det er Direktoratet for naturforvaltning som er overordnet myndighet for ringmerking i Norge, mens selve ringmerkingssentralen er knyttet opp mot Stavanger museum.
Det er ikke noe i veien at du kan forsøke å gjennomføre kurs og avlegge prøver for å få en ringmerkingslisens. Kontakt Ringmerkingssentralen på telefon 51842700 for nærmere opplysninger.

Morten Ree (10.04.2008)


#Ringmerker

Ringmerket havørn

Hva kan man lese av fargekoden på ringene ? Har tatt bilder av en havørn med rød ring på venstre fot og blå på høyre fot.

A.O.J. (01.04.2008)

Ringene viser at denne havørnen er merket i Norge som reirunge i 2003.
Hvis man ut fra bildene klarer å lese av ringnummret i tillegg så vil man få svar på hvor i landet fuglen ble ringmerket.
Du kan ta kontakt med leder for Prosjekt havørn, Alv Ottar Folkestad (alv.o.folkestad@ulstein.kommune.no)for å gi mer detaljert opplysninger.

Morten Ree (04.04.2008)


#Ringmerker

Ringmerket rovfugl

Min man og jeg fant en fugl som kan se ut som en hønsehauk, men litt liten. Den satt i gården vår, muligens flydd i veggen etter småfugler. Vi har satt den i et bur over natten, i håp om at den er friskmeldt i morgen.
Det jeg lurte på var om det er i noens interesse å få greie på ringnr. denne fuglen har og hvor jeg da skal henvende meg.
Mvh. Laila

N.N (14.12.2007)

Alle som finner ringmerkede fugler bør lese av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnummer) på ringen, og skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Du har sannsynligvis funnet en spurvehauk. De er svært utsatt fr å fly mot glassruter.

Roar Solheim (15.12.2007)


#Ringmerker

Ringmerket due.

Har hatt en ringmerket due gående på Slinningsodden i Ålesund i hele dag. Duen var meget tam, så det var ikke veldig vanskelig for katten å ta livet av den. Selvsagt beklagelig. Har hørt at man bør melde fra når man finner ringmerkede fugler, men vet ikke hvor. Duen hadde en grønn og en blå ring. Den blå ringen hadde følgende informasjon:
100 DAN 2005 0137. Regner med at noen ønsker disse opplysningene??

H.H. (19.06.2007)

Hei!
Det er nok en brevdue som katten din har tatt livet av. DAN kan indikere at den er dansk. Du kan ta kontakt med brevdueforbundet og høre hvilke opplysninger de ønsker vedrørende funnet. Adressen er:

Norges Brevdueforbund
Nyrønningen 13, 3153 Tolvsrød
33 33 09 73

Tore Reinsborg (20.06.2007)


#Ringmerker

Ringmerket Trost

Fant en død trost, som var ringmerket er det noen som har interesse av nummeret?

S.E. (27.04.2007)

Alle som finner ringmerkede, døde fugler bør ta vare på fuglen, legge den i en plastpose og fryse den ned. Ta deretter kontakt med det nærmeste zoologiske museet du kan finne (Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Mo i Rana eller Tromsø). Fuglen kan nemlig ha stor verdi for vitenskapelig arbeid, siden både funnsted og merkested vil være kjent. Hvis du leser av stedsnavn, bokstavkode og tall (ringnumer) på ringen, så kan du skrive og sende disse opplysningene til
Ringmerkngssentralen, Stavanger Museum
Muségt. 16, 4010 Stavanger
Telefonnummer er: 51 84 27 00
eller du kan bruke E-post: post@stavanger.museum.no

Roar Solheim (29.04.2007)


#Ringmerker

ringmerke

hvordan får man av merke på en død fugl

D. (19.04.2007)

Hei!
Ringmerkere bruker en spesialtang for å fjerne ringer, men slike har stort sett bare ringmerkere. Hvis ringen er av aluminium (mykt metall) kan den bendes ut ved hjelp av en spiss gjenstand, f.eks en syl. Hvis det er en stålring, må antagelig foten klippes av for å få av ringen. Gjenfunn av ringmerkede fugler er svært interessant, da slike funn vil kunne gi oss ny viten om bl.a. trekkveger og hvor gamle de kan bli. Ringen eller det avleste ringnummeret kan sendes sammen med et kort notat som viser funndato og funnsted (bør kunne tas ut fra et kart) til følgende adresse:
Stavanger museum, Zoologisk avd.,Musègt. 16, 4010 STAVANGER. Kontakt kan også oppnås ved å sende e-post til: olav.runde@stavanger.museum.no. I retur vil du da få et brev om hvor og når den er merket.

Tore Reinsborg (20.04.2007)

««første 280 - 302 av 302