Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 985 til 6 009 av totalt 12 981 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

Fordriver vandrefalken tårnfalken bort fra hekkeplassene ?

N.N (10.01.2019)

Dette er neppe noe problem. Der tårnfalk hekker i bergvegg kan kanskje dette skje, men de fleste tårnfalker hekker i gamle kråkereir, hultrær eller i fuglekasser.

Roar Solheim (11.01.2019)


#Diverse

Nøttekråke

Bilde vedlagt spørsmålet

De siste 3-4 årene har vi fått en ny gjest ved hytta i Åsenfjorden(Levanger).
Hytta ligger i et sydvendt område med mye hassel. Tror dette er nøttekråke, en fugl vi har aldri sett før, hverken her eller andre steder.
Tror det er sibirsk nøttekråke. Er de sjeldne i Norge? Bildet er tatt i september. Har sett de gjemmer hasselnøtter. Hvor overvintrer de, i Sibir?

I.H. (10.01.2019)

Disse nøttekråkene ser ut til å ha etablert seg fast i Trøndelagsområdet, så de har ikke andre overvintringssteder.

Roar Solheim (10.01.2019)


#Diverse

svaner

hvor hekker svanene og hvor mange egg legger de?

J. (08.01.2019)

Det er to svanearter i Norge; knoppsvane og sangsvane. Knoppsvaner hekker langs kysten og ved større vann, gjerne i siv- og takrørbelter. Sangsvaner hekker i mindre tjern og myrvann, til skogs. Begge bygger store reir av plantedeler. De legger 4-8 egg.

Roar Solheim (09.01.2019)


#Diverse

Havørn observert på Sola

Er det vanlig med havørn i Sola kommune. Observert i dag ved Ormen lange langs tursti ved kysten. Har film av observasjonen

M.H. (08.01.2019)

Jeg vet ikke HVOR vanlig havørn er på Sola, men den finnes fast i området, så det er ikke noen uventet observasjon.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Diverse

Ravn

Er det lovlig og ha en ravn som kjæledyr

N.N (08.01.2019)

Det er ikke tillatt å ha NOEN virveldyr som finnes vilt i Norge, som kjæledyr, verken fugl, pattedyr, amfibier eller krypdyr.

Roar Solheim (08.01.2019)


#Diverse

Vordan få nymfeparakittene sine gjer til å bli rettet

Vordan få nymfeparakittene sine fjær rettet

S. (07.01.2019)

Fjær kan rettes ut med varmt vann. Fukt fjærene med varmt vann, trekk dem rette med fingrene, og tørk f. eks. med hårføner hvis fuglen ikke blir skremt av det.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Undulat

Hei. Vi har en 11 år gammel undulat. Har lagt merke til at i det siste så har den benene langt fra hverandre. Når den sitter på pinnen, har den det ene benet på sprinklene, nesten som i spagat, ser ut som om det er for å holde balansen. Fuglen virker ikke syk, spiser og er kontaktsøkende. Hva tror du det kan være?

A.W.B. (07.01.2019)

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Fossekall

Hvordan og hvem bestemte at fossekallen er Norges nasjonal fugl?
Men er en flott fugl

H.G. (07.01.2019)

Fossekallen ble valgt til Norges nasjonalfugl gjennom en folkeavstemming arrangert gjennom ni-timen i NRK radio.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Spørsmål:

Hva heter nasjonalfuglen på Island ?

N.N (07.01.2019)

Island har jaktfalk som nasjonalfugl. Et enkelt søk på Google frambringer alle verdens nasjonalfugler:
https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_nasjonalfugler

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

Storfugl

To storfugler henger i ei snor på verandaen hos en nabo oppi lia her i Elverum.
Trodde jakta var over til jul.....

E. (07.01.2019)

Jeg er ikke sikker på om toppjakt nå er tillatt i januar i Norge, men den er det i alle fall i Sverige. Personen kan i så fall ha vært på jakt i Sverige.

Roar Solheim (07.01.2019)


#Diverse

svanunger

Når blir svanungene like hvite i fjærene som de voksne?

N.N (06.01.2019)

Det skjer når de er ett år gamle og bytter fjær.

Roar Solheim (06.01.2019)


#Diverse

Fjær

Hvor mange fjær kan en fugl ha?

T.S. (04.01.2019)

Det varierer med fuglens størrelse. Små fugler har 1000-1500 enkeltfjær, mens svaner kan ha omkring 25.000 fjær.

Roar Solheim (04.01.2019)


#Diverse

Fasan i Østmarka?

Hei,

På tur i Losby i Østmarka (Lørenskog kommune) har jeg ved to anledninger denne julen observert det jeg tror må være tre fasaner, en hun og to hanner. Finnes det ville fasaner i Østmarka, eller er det noen rømlinger fra fangenskap?

Mvh

Ida

N.N (03.01.2019)

Alle fasaner stammer fra fugler som er satt ut i naturen. Fasanene hekker også forvillet, slik at det er umulig å vite om disse du så er direkte rømlinger eller etterkommere etter fugler som er satt ut.

Roar Solheim (04.01.2019)


#Diverse

Kattugle.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant ei død kattugle under noen høgspentmaster første nyttårsdag. Tenkte å då den utstoppet. Er det noe spesielt som må gjøres med tanke på at ugla er fredet? Lurer og på om det går an å se ca hvor gammel den er og hvilket kjønn ut i fra fjærdrakten. Mvh Jan.

N.N (03.01.2019)

Det er vanskelig å si alder ut i fra et slikt bilde. Da trengs et bilde av vingens overside i utspilt tilstand slik at alle vingefjærene sees. Ungfuglfjær og eldre fuglers vingefjær ser nemlig forskjellige ut.
Hvis du ønsker å få denne montert, å du ta den med til en autorisert taksidermist (="godkjent utstopper"), som vil legge inn elektronisk søknad for deg til Viltfondet. Får du tillatelse til å beholde den, kan vedkommende da montere fuglen for deg.

Roar Solheim (03.01.2019)


#Diverse

Canary

Hvor mange år (alder) en han canary can produsere (befrukte egg)

N.N (02.01.2019)

Dette må du spørre burfuglfolk om.

Roar Solheim (02.01.2019)


#Diverse

Stillits

Hei.
I dag hadde vi en liten flokk stillits på foringsplassen vår. Er det noe som bør rapporteres? Det er på Otta i Gudbrandsdalen. Har aldri sett dem her tidligere.

K.J. (02.01.2019)

Hvis du er kjent med Artsdatabanken, kan du legge inn observasjonen der. Ellers er det ikke behov for å rapportere dette noe bestemt sted.

Roar Solheim (02.01.2019)


#Diverse

Rovfugler

Hva burde man gjøre for å lokke til seg rovfugler? Burde man bruke mat? I så fall hva slags mat? Hvor får man tak i den type mat? Hvor burde man plassere maten? Hvilken naturtype er best?

R.B.M. (30.12.2018)

Du stiller flere spørsmål som ikke kan besvares kort og enkelt slik vi har mulighet for på denne siden. Her må du rett og slett lese om rovfugl i egnede bøker selv.

Roar Solheim (31.12.2018)


#Diverse

Hvordan bli kvitt fuglereir oppunder mønet på et hus?

Vi har i mange år hatt et fuglereir i en gammel lufteventil oppunder mønet på huset vårt. Hver vår er det et evig spetakkel med fugleunger, og det virker som fuglene (meiser) bor der året rundt. Vi ønsker å stenge av ventilen slik at det ikke blir hjem til fugleungene til våren, men er det et problem når fuglene bor der året rundt? Det er ikke mulig for oss å komme inn til de gamle fuglereiret, så løsningen er i tilfelle å stenge igjen ventilen/spissen med stålnetting. Når er beste tidspunkt å gjøre dette?

På forhånd takk

Å.F. (28.12.2018)

Dette bør dere gjøre NÅ på vinteren, på dagtid - da sitter det i alle fall ikke noen voksen meis og sover inne ventilen. Det kan de gjøre etter at det har blitt mørkt.

Roar Solheim (28.12.2018)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Jeg kjøpte to vide dvergpapegøyer.
Den andre dagen hadde pappa kjøpt mat til dem, men den ene dvergnappegøyen klarte å kjempe seg ut av buret og døren var åpen så han fly direkte ut.
Så vi hadde bare en ingen.
Den siste dvergpapegøyen var veldig rolig vi ville ikke ta ham ut av bure for vi var redde men inn i buret klarte mamma og få fuglen på fingeren.
Etter noen uker eller noe sånt så kjøpte vi en ny dvergpappe gøye som også var vild.
Når han kom ble den første fuglen også veldig vild igjen.
Jeg tenkte at vis jeg tar de ut av buret ville de stole på meg og bli tamme.Jeg har hatt de i noen måneder nå og jeg tok de ut av buret de var veldig redde i begynnelsen men etter på begynte de å venne seg til det.
Jeg har tatt de ut fire ganger.
Men men de ble bare vildere.

HJELP!

L.B. (27.12.2018)

Papegøyespørsmål må du spørre burfuglfolk eller papegøyeholdere om.

Roar Solheim (27.12.2018)


#Diverse

Nøtteskriker

Har hat besøk av en nøtteskriker i hagen i oktober på jeløy/ moss Er de en sjelden fugel her

N.N (23.12.2018)

Nei, de er vanlige, men det er varierende hvor ofte du ser dem inne i bymiljø. Dette avhenger av hvor mye skog og trær som finnes i nærheten.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Falk

Er det lovlig å ha en baby falk som kjæledyr? Importert fra danmark.

N.N (23.12.2018)

Nei. Det er ikke lov å ha noen slike fugler i fangenskap i Norge, selv om de eventuelt er klekket i fangenskap i utlandet under lovlige forhold.

Roar Solheim (23.12.2018)


#Diverse

Har vi hallusinert?

Jeg og min forlovede våknet nå en morgen av en fugl som kom inn under sprekken på et vindu som sto på vindusperre. Når jeg spratt ut av senga og åpnet vinduet for å få den ut. Smatt den under soverommesdøra. Det er en liten glippe som lar ledninger og luft komme mellom rom. Jeg løp ut i stua hvor fuglen satt på kjøleskapet, jeg åpnet kjøkken vinduet og snudde meg mot kjøleskapet for å lede fuglen ut. Men da var alle spor borte. Fuglen var vekk, ingen fjær hverken i rommene, i sprekkene under døra eller vinduet, ikke en gang noen spesielle merker i snøen på vinduskarmen. Jeg kan ikke tru at fuglen har klart å komme seg under disse sprekkene, spesielt ikke uten å miste fjær. Og lurer på om jeg har våknet drømmende og forsette å drømme og hallusinere fuglen, og jeg som hopper, løper og roper at det er en fugl overbeviste fruen om at hun også så og hørte noe. Er jeg gal?

N.N (22.12.2018)

Ditt siste spørsmål er ikke noe en som jobber med fuglespørsmål er den rette til å svare på. En liten fugl (kanskje gjerdesmett?) kan selvfølgelig kanskje stikke seg vekk uten at du oppdager den.

Roar Solheim (22.12.2018)


#Diverse

Meiser

Hva skjer med meisene. Har ikke sett en meis noe sted den siste måneden. Og Solsikkefrøene blir ikke spist.

S.H. (21.12.2018)

Det er det dessverre ikke mulig å finne noe svar på. Mange rapporterer om det samme.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Diverse

Øyefarge kråkefugler

Lurer på øyefarge på skjære, kråke og Ravn. Helsvarte eller mørkebrune med svart i midten?

T.M. (20.12.2018)

De er svært mørkebrune, og på avstand ser de mer sorte enn brune ut.

Roar Solheim (21.12.2018)


#Diverse

Funn av død ugle

Hei.
Fant nå en død ugle ute - på hytta i Vansjø. Må det meldes til noen?

K.N. (21.12.2018)

Det er veldig fint om du kan ta vare på den og fryse den ned. Ugler er av verdi i forskningsøyemed, bl. a. i museale samlinger.

Roar Solheim (21.12.2018)

««første 5 985 - 6 009 av 12 981 siste»»