Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 262 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

krona

Hei, jeg har korona. Kan undulaten min bli smitettet?

C. (25.01.2022)

Det vet jeg dessverre ikke noe om- her må du spørre papegøyeholdere om slik smitte er kjent.

Roar Solheim (25.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål:

Vi har en blåmeis inne for den fløg på vinduet og kan ikke fly, men er i fullt vigør og spiser og drikker. Den er løs farer rundt i stua, men så blir den borte og da tror vi den sover og har gjemt seg så vi ikke finner den. Spørsmålet er: Hvor lang tid kan det ta før den flyr igjen tror du ?

N.N (08.01.2022)

Det er det ikke mulig å si noe sikkert om. Hvis den bare har fått hjernerystelse, kan det skje i løpet av en dag. Har den strukket noen muskler, kan det ta flere dager, og hvis den har en (enkel) bruddskade, kan det ta 2-3 uker.

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukket ben skjære

Hei
Jeg har tatt inn en skjære som ikke ser fullvoksen ut i dag da en katt hadde skadet den, og ville ta den. Beinet er knukket helt nede rett i overgang fot/klør. Jeg har prøvd å rette det og teiper det sammen med 2 kutipser. Vet ikke om den har andre skader ennå, men klarte ikke fly når jeg fanget den. Den har spist og drukke. Hvor lang tid vil det ta før foten evt gror?

K. (08.01.2022)

Brudd hos fugler gro vanligvis etter 2-3 uker.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuglekopper på kjøttmeis

Hei har fått 2 stykk m byll ved nebb. Har plexiglass fulemater på kjøkken vindue mitt. Skal eg slutte og mate dei? Har lest dei ikkje har vondt, men smitter blandet fugl. Og at dei har varmetap i kulene. Sett ein fugl, som ser ut som har hatt kul, men borte No. Mvh Wenche wefring

W.W. (07.01.2022)

Tror du kan fortsette med matingen. Veldig vanskelig å gjøre noe med slike tilfeller, og ofte ender slike fugler med å bli mat for rovfugler som f. eks. spurvehauk.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med øyeproblemer

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har oppdaget en skjære med øyeproblemer på fôringsplassen til småfuglene her.

Det virker som den ser dårlig og ikke er så menneskesky, men den klarer å fly og spise. Kan det være at den har en øyeinfeksjon, og i så fall; Kan det gå over av seg selv?

Den lager også en høy pipelyd rett som det er og som jeg ikke har hørt på skjærer før, verken unge eller voksne, men jeg vet ikke om det er relevant.

Jeg sørger for at den har ekstra tilgang på mat nå, men er ellers usikker på hva den vil trenge av hjelp. (Dersom den vil trenge medisinsk behandling i noen dager kan jeg muligens få naboen min (som er naturforvalter) til å hjelpe med innfanging, men vi er usikre på om det er nødvendig.)

E. (06.01.2022)

Denne ville jeg nok la være i fred, og se om dette leges av seg selv.

Roar Solheim (06.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Rystende syn av svane. Syk?

En svane som ikke klarer å gå, og som ikke klarer å holdet hodet sitt oppe. Som ikke reagerer når mennesker nærmer seg. Som vingler og ikke virker til å Ha kontroll. Som lager rare lyder vi mennesker oppfatter som smerter/frykt. Hva kan være galt?
Hjelp ble tilkalt, men det ble sakt at den bare var trøtt og hadde mangel på mat. At den ville komme seg. Svaret kom via telefon, og ikke fra noen som har sett svanen. Plasseringen var i sentrum, ved vannkanten. Stiller meg undrende til svaret da svaner er ganske robuste dyr. Det er ikke kuldegrader her, og vannet er ikke fryst. Det florerer ikke av mat i gatene i disse coronatider, men jeg undres. Er dette normal atferd hos en sulten/trøtt svane?

R.M. (02.01.2022)

Denne er klart syk, og KAN være rammet av fugleinfluensa! Dette er nok dessverre en fugl som bør avlives og undersøkes av veterinærinstituttet.

Roar Solheim (03.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære

Har en skjære med skader vinge i hagen. Den flyr ikke, bare løper rundt. Spiser det den finner på bakken. Har nesten blitt drept av sine egne.
Vil gjerne hjelpe den, fange den... Hva kan jeg gjøre?

T. (29.12.2021)

Dette kommer veldig an på hva slags skade den har i vingen, om det er en skade som kan leges eller ikke. Det er ikke sikkert at fuglen lettere blir frisk om den fanges inn og holdes i bur. Hvis den har tilgang på mat ute, KAN det hende at det beste er å la den være i fred. Det kan også hende at det er vanskelig å fange fuglen dersom den er relativt rørlig av seg, og at dette kan medføre større fare for skader enn å la den være der den er.

Roar Solheim (29.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Due

Hei, jeg var på rommet mitt da jeg hørte et veldig høyt smell, det rista i veggen. Skjønte ikke hah det var så så jeg ut vinduet og der lå det litt blod og fuglemerker. Og fugemweker på vinduet også. Så ser jeg fuglen ligge litt lenger borte. Den har ligget der i snart 1 time ca. Hav skal jeg gjøre?

I.N. (27.12.2021)

Dersom det er fuglen du har med på videoen, så er dette en bydue. Den har fått en skikkelig smell, men det kan hende at den klarer seg. la den sitte i vred noen timer og se om den blir bedre. Hvis sammentreffet har vært for kraftig, kan den dø.

Roar Solheim (27.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sidensvans kræsjet i vinduet

Hei! En uheldig sidensvans kræsjet nettopp i vinduet mitt, et ganske kraftig smell, den landet i snøen og jeg skyndte meg å plukke den opp. Tok den inn for å varme den, sitter i en eske. Den kom seg litt men sitter enda stille i esken, rører på hodet når jeg beveger meg og den prøvde å flakse litt. Hvordan kan jeg hjelpe den videre? Har plukket noen klaser rogn i tilfelle den klarer å spise etter hvert.
Mvh. Diana

D. (22.12.2021)

Du har handlet helt riktig! Hold den inne til den kommer seg. Rognebær er fin mat å tilby den. Hvis den spiser selv, tyder det på at den blir bedre. Hold den i alle fall, til i morgen.

Roar Solheim (22.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Due kræsjet i vinduet

Hei, i går kræsjet en due i vinduet vårt. Den var veldig fortummlet, men kom seg på bena etterhvert. Den kunne selv bevege seg ca fem meter bort under en hagebenk. I dag er den fremdeles i livet. Beveger hode og kropp. Jeg la ut litt frø, da bakset den seg unna. Den ene vingen holdt den inn til kroppen, den andre spilet den ut mens den vaklet litt unna og la seg ned igjen. Nå med begge vinger inntil kroppen. Ser ut til at den sitter på begge bena.
Skal jeg la den være og bare legge ut litt mat, eller burde jeg ta livet av den?

I.R. (05.12.2021)

Så lenge fuglen spiser og ser ut til å klare seg, bør du gi den en sjanse til å komme til hektene ved egen hjelp.

Roar Solheim (05.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fiskesnøre , dempe betennelse, fremme tilhelning

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg redder forhåpentligvis en lomvi som fikk av seg noe fæl fiskesene som har skapt inflammasjon, hva annet enn saltvannsrens,tørr luftig hud og nok hydrering,mat og hvile kan hjelpe dette dyret?

L.E.F. (16.11.2021)

Her kreves nok uttalelse/vurdering fra en veterinær som kan fugl.

Roar Solheim (16.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Flydd på vindu.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy på vinduet mitt. Ligger bare der. Vanskelig å se om den puster. Kan den være i live?

M.L. (10.11.2021)

Øynene kan gi inntrykk av at den er i live. Vent litt og se om den kvikner til. Fuglekonge. Øynene og halsen blir slappe hvis den dør.

Roar Solheim (10.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syke småfugler

Hei Vi har et par småfugler på matbrettet som vi lurer på om er syke. I går kom en enslig liten grønfink, den er veldig oppblåst og dunete, dorsk og rører seg lite, men den spiser og følger med på hva som skjer. Er ikke skvetten når vi beveger oss innenfor vinduet. Og i dag dukket det opp en liten pilfink, kan være spurv, oppblåst og veldig rolig den også. De sitter ved siden av hverandre og ser altså ikke helt "gode" ut. Skal prøve å sende et bilde, men er dårlig på dette her, så vet ikke om jeg får det til. MVH Ellinor Vole

E.V. (09.11.2021)

Dette kan ligne på salmonella, det er i så fall smittsomt. Men ettersom det ser ut til å være kun grønnfink som er syk kan det også dreie seg om en halsbetennelse kalt «gul knop». Dette rammer nesten utelukkende grønnfink og stort sett kun de unge fuglene. Dette er en sykdom som har herjet blant finkefugler og i særdeleshet hos grønnfink i 10-15 år. Se nettsak her: https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=692

Morten Ree (09.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet bokfink

Hei! I slutten av oktober så fant jeg en skadet bokfink-hann i Bergen. Jeg skulle rekke et tog og hadde dårlig tid, så jeg måtte bare ta den med meg på toget. Det visste seg at den blødde fra vingen. Jeg fikk renset såret, og fjernet et par flått fra ansiktet hans, men vingen henger litt, så den er nok brukket. Det er ikke noen dyrlege som kan fugler i området jeg er, men jeg vet ikke om det er så mye en kunne gjort med det uansett. Han bor nå i et bur som tidligere ble brukt til gnagere. Han kan fly til tross for vingen, men hvor bra vet jeg ikke for jeg tør ikke slippe den ut. Redd den skal skade seg, eller stikke av.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Skal jeg slippe den ut? Det nærmer seg vinter nå, og de fleste bokfinker drar jo sørover. Og med vingen blir det nok enda vanskeligere å klare seg. Men hvis jeg slipper den ut, bør jeg slippe den ut der jeg fant den i Bergen? Jeg reiser tilbake til Bergen den 9. november, så hvis jeg velger og beholde han til våren, må jeg ta den med meg til Bergen igjen likevel. Da kan jeg skaffe med et litt mer passende bur. Men det blir jo en trist tilværelse for fuglen å være innestengt så lenge. Han trives ikke så veldig i buret akkurat, vil ut, og er dessuten ganske redd meg.
Jeg gir han solsikkefrø nå. Har prøvd med havregryn og litt annet, men er bare solsikkefrø han vil ha. Går det greit å bare gi han dette, eller trenger han noe mer etterhvert?

Blir veldig takknemlig for svar.

S. (03.11.2021)

Bør slippes der du fant den. En del bokfinker overvintrer i Norge, og klarer seg bra der det er forplasser i området.

Roar Solheim (03.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Halv vinge

Hei! Har en skjære på verandaen min som ikke er flyvedyktig. Den ene vingen ser ut som den bare er halv. Den er spretten og sprek - og spiser det jeg serverer. Er det noe håp for denne skjæren - eller bør vi avlive den? ( på en mest mulig human måte selvfølgelig). Har vurdert å ta den inn og ha den i et bur - men om den ikke har noen mulighet til å komme seg igjen, er jo det bare dyreplageri. Det er forøvrig full vinter her.

Mvh
Sonja

S.G.M. (22.10.2021)

Dersom skjæra finner nok mat, kan den klare å leve som ikke flyvedyktig. Hønsefugler er for det meste knyttet til bakken, og lever på den måten. Så det er ikke noe absolutt at en slik fugl bør avlives.

Roar Solheim (22.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Døde pilfink

I sommer (14. juli) skulle jeg sjekke to kasser hvor det hekket pilfink. Begge kassene henger på boligen vår. I den ene kassen lå det en død voksen fugl. I den andre kassen lå det to døde voksne fugler. Hva kan ha forårsaket at de døde? Har lest om bakteriene salmonella og e.coli. Om sommeren blir fuglene hos meg matet med jordnøtter som er plassert i en hengende beholder. Vet heller ikke om naboer som gir mat på brett. Da reirene ble fjernet kunne jeg ikke se utøy i dem.

G.F. (17.10.2021)

Det er dessverre umulig å vite hva disse fuglene kan ha dødd av. Rotte/musegift er f. eks. også en mulighet. For å kunne si noe i slike tilfeller må nok fuglene undersøkes av vilt-veterinær.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjøttmeis som gisper etter luft
Kan den ha satt fast noe i nebbet / hals

H.L.K. (16.10.2021)

Det er neppe årsaken, men den kan ha indre skader eller hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Slik gaping som kan se ut som gisping etter luft, kan være siste tegn på at en fugl er i ferd med å dø.

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi tok inn en skadet ung måke. Den har skadet foten, nebbet og øye på en side. Den spiser men må ha små biter. Ser ut som den finner det vanskelig å svelge. Jobber veldig med å få ned større biter. Er det noe håp tror du? Den er inne i et bur, virker lite redd/sliten. Hopper på ett ben.
Mvh Nina

N.N (14.10.2021)

Dessverre vanskelig å vurdere på avstand bare ut i fra et bilde.

Roar Solheim (14.10.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gul Knop hos Grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har to grønnfink(unger?) som vi mistenker har Gul Knop. Dette da de er mest på bakken, uredde, oppblåst fjærdrakt og ser ut som de har vanskeligheter med å spise….
Er det noe man kan gjøre for å hjelpe de, eller bare vente…….?

K.E.O. (22.09.2021)

Dessverre ikke noe du kan gjøre for disse.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære i nabolaget med skadet vinge

Hei vi bor på Hamar vest i nabolag.rett utenfor har vi et skoleområde med et skogsområde hvor skolebarn leker.jeg går tur forbi dette området hver dag og ser en ung skjære som hopper rundt i dette området med den ene vingen hengende halveis ned.den hopper rundt kun i dette området .kan den greie seg på denne måten?

T.E..H. (19.09.2021)

Ja, dersom den finner mat kan den klare seg lenge. Hvis det er snakk om en ikke altfor komplisert skade, kan vingen også leges slik at fuglen kan fly igjen. Det beste er at den får være mest mulig i fred.

Roar Solheim (19.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Stor måkeunge som ikke flyr

Hei,

Utenfor jobben min, på en parkeringsplass i by, er det en måkeunge (som nå er ganske stor) som holder til alene. Tidligere i sommer har det vært flere måker og måkeunger her, men denne måkeungen er nå igjen alene. Jeg har fulgt litt nøyere med den de siste par ukene, og har sett at fuglen har haltet, men haltingen har tydelig blitt bedre de siste dagene. Det største problemet er imidlertid at fuglen ikke ser ut til å kunne fly. Innimellom ser det ut til at den prøver, men den letter ikke. Det er ingen åpenbare brudd i vingene (begge vingene ligger fint inntil kroppen, og fuglen kan løfte dem begge), men når jeg ser nøye etter ser jeg at "skulderen" på den ene siden stikker litt fram/ut, mens "skulderen" på motsatt side ligger helt inntil kroppen. Det ser ikke veldig unaturlig/dramatisk ut, men det er kanskje årsaken til at fuglen ikke flyr. Bortsett fra litt halting, og det faktum at den ikke ser ut til å kunne fly, ser måkeungen ut til å være i god form. Den tar tydeligvis til seg næring, siden den har klart seg fram til nå. De siste dagene har jeg også lagt ut litt fisk til den, og den er kvikk og har god appetitt.

Jeg har lest at vingeskader kan bli bra av seg selv, og tenkte i utgangspunktet å følge med fuglen 1-2 uker til, og gi den litt mat i håp om at vingen skal bli bra av seg selv. Dersom vingen ikke blir bra av seg selv, vil jeg gjerne hjelpe den, og jeg betaler gjerne for veterinærutgifter hvis fuglen kan hjelpes. Kan du si meg hva jeg bør gjøre her? Hvor lenge bør jeg vente og se om vingen blir bra av seg selv før jeg tar den til veterinær? Hvis fuglen skulle trenge en kort rehabiliteringsperiode etter evt. veterinærbesøk, kan den være på et rom innendørs? Hvis det er til hjelp kan jeg prøve å ta bilde av fuglen og ettersende.

På forhånd tusen takk for hjelpen!

H. (15.09.2021)

Det beste er nok å la fuglen få tid på seg, og se om den kommer til hektene der den er. Så lenge vingene ligger riktig, er det ikke mye en kan gjøre, og en veterinær kan ikke gjøre noe som bedrer på situasjonen, annet ennå bistå ved eventuell avliving. Hadde vært fint om du kunne angi hvor i landet dette er.

Roar Solheim (15.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med skadet ben

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, denne eldre skjæra har bodd lenge utenfor vinduet mitt, men i dag så jeg at den hadde skadet benet. Han satt i grasset og hoppet rundt på ett ben, og senere så jeg den i treet, hvor den hadde den ene foten henge rart.
Bør den bare vere i fred enn så lenge?

A.J. (13.09.2021)

Ja. Selv om beinet skulle gro i feil stilling, kan skjæra klare å leve med dette handicapet i mange år. Vanskelig å hjelpe en skadet fugl når den kan fly godt.

Roar Solheim (13.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Løvsanger

I dag fant vi en løvsanger på en butikktrapp. Det kan se ut som at den har fløyet i et vindu. Den har ingen synlige skader. Vi la den i en pappeske så den skulle få ro og fred, så fikk den litt vann på en q-tips. Etter 3-4 timer i eska tok jeg eska ut for å se om den ville fly. Men, det ville den ikke. Jeg har den nå i en gjennomsiktig boks. Her har den grener å sitte på, vann og knuste sirisser (kjøpt på dyrebutikken). Jeg har også lagt inn en blåbær og en edderkopp. Den har ikke spist noe enda, som jeg kan se. Nå sitter den på greina si og sover med hodet til siden, av og til piper den litt. Den ene vingen stikker litt mer ut enn den andre, men bare veldig lite. Den flakser litt rundt av og til og bruker begge vingene. Jeg tenker å ha den i eska i noen dager, og håper at den kvikner litt til slik at jeg kan slippe den fri. Men, hva hvis den ikke gjør det? Hvor lenge er det forsvarlig å ha den slik? Jeg tenker på at dette er jo en fugl som flyr til Afrika i september. Hvis den krever veldig lang rehabilitering så kan jeg vel ikke slippe den fri i oktober/november, for da kan den jo ikke være her i Norge.

A.C. (07.09.2021)

Det er stor sannsynlighet for at den har fått en hjernerystelse av kollisjon mot vindu. Det kan ta alt fra noen timer til flere dager før den kommer seg, men det høres ut til at den kan ha en sjanse til å komme seg. Det er ikke noe problem om den må holdes i rehabilitering en uke eller mer.

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære

Vi fant en skadet skjære i ettermiddag. Den kan ikke fly. Den prøvde å hoppe rundt men slo bare kollbøtte. Vi tok den med inn i gangen og den roet seg veldig. Den bakser litt rundt i kassen og klarer ikke å stå. Fått mat og drikke men vil ikke ha. Der virker som ene vingen er skadet og at stjerten en brukket. Stjerten ligger av og til oppover langs ryggen. Hva bør vi gjøre? Er det liv laga? Tusen takk!

R. (30.08.2021)

Dette kan minne om forgiftning. Spørsmålet er om fuglen har fått i seg muse-/rottegift. Se om det bedrer seg etter et døgn, hvis ikke bør den kanskje avlives.

Roar Solheim (31.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap, myting?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Tok et bilde av en dompap 26 aug. 2021. Den er litt rufsete i fjærene oppå rygg, og den
mangler en del fjær rundt hals. Den virker både frisk, og har god matlyst.
Kan dette være myting? På forhånd, takk for svar.

T.S.P. (30.08.2021)

Det har kommet noen bilder av finkefugler med slik ugrei fjærdrakt, og det spørs om de er rammet av en eller annet sykdom. Vet dessverre ikke hva dette kan være.

Roar Solheim (30.08.2021)

1 - 25 av 1 262 siste»»