Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1100 spørsmål

Lenke

Skadet due

Jeg fant en skadet due på veien, den har ingen tydelige skader. Men den kan ikke fly. Jeg skal til veterinær i morgen, men jeg vil at den skal være komfortabel nok. Hva kan jeg gjøre?

Maria (24.09.2020 01:17)

Sett den i en pappeske med tilgang til litt vann. Du kan ikke gjøre så mye annet.

Roar Solheim (24.09.2020 07:36)


Lenke

Mulig skadet dumpap

Hei! Det sitter en stakkars liten dumpap på plattingen som er lite responsiv. Rører kun på hodet og gaper om jeg går ut til den. Ingen synlige yttre skader, men kan ha flydd i vinduet. Vi drar hjemover i kveld - hva bør vi gjøre? Skal vi prøve å ta den inn en liten stund?

Anonym (22.09.2020 13:24)

La den sitte i fred, den kommer seg trolig om kort tid.

Roar Solheim (22.09.2020 13:47)


Lenke

Hvit utvekst på bena

Hei jeg har sett to bokfinker, en av de en juvenil, og begge har hvite utvekster på bena. Det kan minne om en blanding av reinlav og ruskjell for å forsøke å beskrive det. Det ser ut som om de har sopp el. Men det er tykt lag og er ujevnt av utseende. I tillegg har den ene bokfinken mistet deler av den ene foten, kloen er borte og den står skeivt på en fot som bare har en stump. Hva kan dette være?
Mvh
Monica

Anonym (21.09.2020 14:40)

En sykdom som av og til dukker opp blant småfugler. Tror dessverre ikke det er noe du kan gjøre.

Roar Solheim (21.09.2020 15:01)


Lenke

Fugler dør

Hei,
Jeg mater fugler hele året, pøser på med nok mat i vinterhalvåret men kun et par foringsstasjoner i sommerhalvåret og da blir det litt kødannelse. Maten er avskallede solsikkefrø kjøpt fra Zooplus i Tyskland. Nå i år har jeg sett at det har kommet fugleunder nå så seint som i august. Dette gjelder spesielt svarttrost, sisik og bokfink. Meisene har vært mer som normalt og samme forsåvidt også for grønnfink.
Men nå i august har det vært mye (forholdsvis) fugledød her.
Det gjelder spesielt Sisik ungfugler. Hver dag finner jeg 2-3 døde fugler i hagen. Det kan selvfølgelig være at de kan ha skadet seg ved å fly på vinduer etc. Men likevel har det aldri vært av det omfanget som i år. Jeg fulgte med på dødsfasen på en sisik i dag. Den er svært slapp, står mye stille med lukkede øyne. Flyttet den i solen og den kviknet marginalt til. Det karakteristiske er at den står stille og har jevne 'hjertebank' / rytmsik utvidelse av kroppen hvert sekund ca. Etterhvert begynner den å sjangle, og mister balansen. Til slutt ligger den sideveis og hiver etter pusten (kan det se ut som). Jeg ville sagt at dette var Covid-19 ?? Men tror mer på en form for forgiftning f.eks. fra sprøyting av frukttrær hos bøndene her på øya?
Kan dere hjelpe med et svar ? Jeg har bilder og har filmet den siste fasen av livet ....

Reidar ved 4167 Helgøy (27.08.2020 18:45)

De kan være smittet f. eks. av salmonella, men fuglene blir ikke rammet av covid 19.

Roar Solheim (27.08.2020 19:22)


Lenke

Skadd skjære

Jeg har kommet over en skadd skjære. Sliter med å fly. Klarer å humpe bortover. Ser skabbete ut, kanskje vært i en slåsskamp. Den har lagt seg til å sove under en tilhenger. Skal jeg la den sove eller skal jeg ta den med inn og gi den mat/beskyttelse?

Asle (26.08.2020 20:20)

Hvis du får tak i den, og har tid til å pleie den den tiden det tar (kan ta flere uker), så kan du nok prøve å ta den inn.

Roar Solheim (26.08.2020 22:24)


Lenke

Skadet skjære

Satt ute i dag til morgenen, så kom det en skjære flyvende bort til meg og satt seg ved beina mine, løftet den opp på fanget og den var helt rolig. Ga den litt mat og la merke til at det ene beinet var 3ganger så stort som det andre. Så ut som masse ruver, Pluss et lite åpent sår.. tok den med inn og vasket og plastret det forsiktig og satt den i en liten fuglekasse med mat og vann. Hele tiden virket det som den satt pris på hjelpen og nå sitter den i kassa og både spiser og drikker... lurer på om man kan bruke pyresept eller noen tyr rense midler og la den være i kassen i noen dager for så se om den vil ut og fly igjen...? Virket utrolig tam, Evt at den skjønte at jeg ville hjelpe..

JLG (26.08.2020 09:00)

Prøv med pyrisept og hold den noen dager og se om den blir bedre.

Roar Solheim (26.08.2020 10:31)


Lenke

Måke med skadet vinge

Hei,
Fant en måke som har et sår ytterst på vingen. Den kan slå vingene opp og flakse, men ikke lette. Når den er i ro henger vingen ned på den ene siden. Vi er usikre på om den er brukket eller om skaden vil gro slik at vi kan slippe den ut igjen. Den spiser og drikker godt, og er ellers frisk og rask.

Den bor nå i en stor, avskjermet inngjerding med steiner den sitter sitte på, og hus med høy den går inn i.

Den har vært hos oss i 5 dager, om vingen er brukket tar vi den til veterinær for avliving, men er det håp om at skaden kan gro vil vi gjerne gi den litt mer tid.

PS: får bare lagt ved et bilde. Har flere som viser skaden.

På forhånd takk for fin side og bistand!

Susan Bøbel (25.08.2020 15:20)

Denne vingen henger så mye ned at det ser ut som om dette er en skade som ikke vil leges skikkelig. Tror dessverre at dette er en måke som må/bør avlives.

Roar Solheim (25.08.2020 15:22)


Lenke

Aktivitet for kråke

Hei! Vi har ei kråke som har sitte i eit bur etter at nokon berga henne med skadd vinge. Ho er redd og kan ikkje flygel. Korleis kan vi gi henne eit fint liv?

Vh Astrid

Anonym (25.08.2020 14:15)

Da må den holdes og fores til den klarer å fly på egen hånd. Dersom den er skadet slik at det aldri vil kunne fly, er forvaltningsmyndighetenes praksis at fuglen må avlives.

Roar Solheim (25.08.2020 15:21)


Lenke

Skadet kråke i hagen

Hei,
Vi har en skadet kråke i hagen. Den har vært der i 3 dager. Vi har vært redde for at den skulle bli angrepet (mye katter i nabolaget). Nå har vi satt den i et stort bur på verandaen. Den har tatt til seg litt mat, men virker medtatt. Har fått den undersøkt av veterinær, og den virker ikke å ha brukket vingen, kanskje fått den ut av ledd. Han anbefalte å ha den i buret (for beskyttelse) og mate den og se om den kommer seg. Nå ser jeg at den har gjort fra seg flere steder på teppet i buret. Det føles litt feil å ha den innestengt, samtidig ser vi at den får ro Og har begynt å ta til seg mat. Hva bør vi gjøre? Ha den i buret noen dager til? Skal vi renske ut ekskrementer? Slippe den ut og mate den videre i hagen (med fare for at den blir angrepet)? Vi forsøker ikke å temme den. Vil bare hjelpe den så den blir bra igjen.

Anonym (21.08.2020 10:29)

Rens gjerne ut skitt. Etter noen dager med foring bør du forsøke å slippe den og se om den kan fly.

Roar Solheim (21.08.2020 13:29)


Lenke

Kjernebiter

Hei. Vi fant en kjernebiter i hagen i grei form igår men skadet vinge. Katten har vært på den. Den ligger i ro å fred å mater å gir den vann men klarer ikke fly mer enn 10 cm oppe fra bakken. Hva gjør jeg hvis den ikke klarer å fly igjen ?

Jeanette (15.08.2020 09:58)

Den ser ut til å holde vingene i riktig posisjon. Du kan forsøke å holde den i bur eller en stor pappeske i dager/ eller opptil et par uker, og fore den, så vil den kanskje bli OK igjen. Dette er en av årets ungfugler.

Roar Solheim (15.08.2020 15:22)


Lenke

Skadet småfugl, mulig syk

Hei! Fant denne lille karen ved skolen og usikker på hva jeg skal gjøre med han. Har foreløpig ikke vært i kontakt, men tenker å flytte den med hansker ut av veien. Er en del avføring under stjerten, og øynene ser røde og hovne ut/ litt for store for det lille hodet. Har vært borti småfugler som har slått hodet og ikke kunnet fly før, men de kom seg fort. Dette virker annerledes.

Fugl funnet og bilde tatt i 10-tiden, 12 august 2020 på skolen. Ligger like sør for Flisa.

Takk for svar!

Ingvild Haugland ved Bjerkely Folkehøyskole (12.08.2020 10:37)

Dette er en gulspurv, og den kan ha hatt et ublidt møte med en bil. Sett den i en pappeske og se om den kommer seg.

Roar Solheim (12.08.2020 12:36)


Lenke

Skarv som har sittet på samme stedet i over et døgn. Syk?

På holmen vår på Askøy har det sittet en Toppskarv på samme stedet i over et døgn nå. Vi kan ikke se at den har tydelige skader. Er det noe vi bør gjøre for å evt hjelpe den?

Lene Bjørsvik (06.08.2020 21:21)

Det beste er å la den være i fred. Umulig å vite om den er syk, utsultet, eller sitter stille av andre grunner.

Roar Solheim (10.08.2020 22:41)


Lenke

Kråke med skadet fot

Hei! Jeg og barna mine har blitt kjent med en kråkefamilie på mor, far og et barn. Det ene forelderen har skadet foten sin og kan bare så hvit bruke beinet, jeg vet ikke når det har skjedd. Er det noe jeg kan hjelpe den skadede kråken med eller må naturen ha sin gang?
/ Isabelle

Isabelle Fritzson (05.08.2020 13:05)

Den klarer seg nok på egen hånd. Fugler kan leve mange år med ulike handicap, mye bedre enn vi tror.

Roar Solheim (10.08.2020 22:27)


Lenke

Måltrost skadet av katt

Hei.
Fant en fugl som katten har lekt med. Den er fortsatt i live. såg ut som den hadde sår ikkje blod sår skrubbsår under vingene. Brukte vingene til å fly seg bortover for å unngå oss, men fløy bare 1 meter av gangen. Såg ut som den var skadet eller mistet fjær på vingen. Pustet tungt og lagde en rar lyd når den pustet. Har tatt den inn i en kassa med lite teppe. Hva kan skadene være utifra beskrivelsen?

Anonym (30.07.2020 01:32)

Det kan være stikkskader fra klør eller tenner fra katten, og da kan det hende at fuglen dør av skadene.

Roar Solheim (30.07.2020 10:21)


Lenke

Tjeld med skadet fot og vinge

Hei. Vi har funnet en Tjeld. Han har en skadet fot og det ser ut som den ene vingen er litt skadet. Han flyr iallefall ikke. Hva kan vi gjøre?

Siv (27.07.2020 06:52)

Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk som kan vurdere skadens omfang.

Roar Solheim (27.07.2020 10:39)


Lenke

Skader måkeunge

Hvem kan vi kontakte i og omkring Agder som har kunnskap om fugler ? Fant en måkeunge utenfor arbeidsplassen som har klart seg på egenhånd i to døgn med en skadet vinge. Ungen roper på foreldrene men tar i mot mat første døgnet. Andre døgnet er jeg usikker på hvorvidt foreldrene responderer. Ungen er tatt inn og jeg har jo håp om at den kan reddes da den beveger begge vinger og spiser.

Katrin B.thorkildsen (27.07.2020 09:25)

Dette er en fiskemåke ungfugl som holder begge vinger på riktig plass. Den bør derfor kunne komme seg etter hvert. Hvis den spiser når den fores, er det et bra tegn, og det burde ikke være behov for å gjøre noe spesielt med den. Både i Kristiansand og Arendal finnes mange fuglefolk som du bør finne kontaktpunkter til under NOF-sidene (birdlife.no - organisasjon).

Roar Solheim (27.07.2020 10:38)


Lenke

Skadet måkeunge

Dette er en ganske stor måkeunge, snart flyvekst, har fortsatt litt dun på hodet, men ellers fått grå fjær. Greier bare bruke ene benet..ser ut som vingene ikke er skadet. Foten har en merkelig stilling, henger slapt når den står og ligger rett ut til siden når den ligger. Den lå midt i veien, og måker prøvde hakke på den for å få den til å gå bort antageligvis. Har tatt den i en kasse og flyttet den til terrassen for å se om den kommer seg, om den greier stå på foten etter hvert. Gitt den litt brød og melon..den spiser. Hva bør jeg gjøre videre? Ringte politiet, de mener naturen bare må få gå sin gang..ønsker ikke den skal lide..bør den avlives? Skal jeg ta kontakt med Mattilsynet når de åpner mandag..hva er beste mat å gi en måkeunge?

Anne (24.07.2020 18:43)

Hvis fuglen kan fly, kan den klare å leve med ett skadet bein. Prøv å fore den med fisk noen dager og se om den kommer seg.

Roar Solheim (24.07.2020 21:40)


Lenke

Skader svane

Vi observerer en skadet svane på Bru/Sokn på Rennesøy. Den kan nesten ikke gå, venstre fot skadet. Den har en partner og 7 svaneunger. Hva gjør vi? Eller hvem kan sjekke ut/hjelpe? Svanene er merket, men klarer ikke å se nummeret

Anonym (24.07.2020 20:02)

her må dere prøve å finne lokale folk som kan hjelpe til med å vurdere skade.

Roar Solheim (24.07.2020 21:38)


Lenke

Fugl fløy i vinduet.

En trost krasjet i vinduet. Det ser ut som den er skadet i den ene siden. Vingen og foten. Den bare ligger med hodet til den ene side og blir den skremt prøver den å komme unna men den ramler over på rygg og kommer seg ikke på beina igjen. Hva gjør jeg nå?

Jeanette Nilsen (21.07.2020 17:41)

Hold den i en pappeske til i morgen. Den har fått hjernerystelse. Enten kommer den seg, eller den kan dfø hvis skaden er for kraftig. Du kan bare vente og se i hvilken retning det går.

Roar Solheim (21.07.2020 17:59)


Lenke

Måke som skadet foten Ett er den kom hjem til meg

Jeg prøvde for snart 3 uker siden da jeg så en liten måke unge på tur ut i trafikken å få moten t å komme å hente den men det var for mye trafikk. Jeg har derfor tatt vare på den hjemme. Den begynner å få fjør på vingene nå men hunden kom bort til den i dag å etterpå var den ene labben ubrukelig. Den støtter seg opp med vingen på samme side for å holde seg ben. Tror det er selve svømme foten som er skadet fordi den kunne stå på stilken. Den spiser å drikker men kan ikke gå, hva er dine beste tips? Mvh. Helene

Helene Bårdsen (16.07.2020 18:54)

Få en fuglekyndig person til å se på fuglen og vurdere den.

Roar Solheim (16.07.2020 20:47)


Lenke

Ørn

Hei 🙂
Jeg har nå observert en ørn som bare sitter på en stein i åpent landskap. Jeg har nå sitt den 3 dager på rad sittende på samme steinen til samme tidspunkt. Dette er langs hovedveien . I boken kommune på vestlandet.
Men jeg lurer på om dette er vanlig eller er den kansje skadet ?

Ida (16.07.2020 19:48)

Dette kan være en havørn. Det kan he de at den er skadet - den kan f.eks. ha vært i territoriekamp med en annen ørn, og det kan hende at den trenger tid på å komme seg. Hold øye med om den forsvinner eller blir liggende død på stedet.

Roar Solheim (16.07.2020 20:44)


Lenke

Hei min katt kom inn med en and unge i dag, den har ett lite sår i nakken, tror du den kommer til å overleve? Etter 9 timer er den forsatt kvikk og i vigør.. Redd selvfølgelig, har lagt inn vann og godt opphakket salat og gress..

Katrine Havn (16.07.2020 20:38)

Kan være stokkand eller krikkand. Hønsefor bør være ideelt for.

Roar Solheim (16.07.2020 20:43)


Lenke

Syk skjære

I dag så jeg en skjære med en svær utvekst på hodet. Den satt på siden bak øyet og var ca halvparten så stor som hodet. Uten fjær på utveksten. Skjæren var veldig tynn i forhold til den andre skjæren den var med. Hva kan dette være? Skal man gi beskjed til noen om dette?

Marion (13.07.2020 19:45)

Dessverre vanskelig å vite hva slike skavanker skyldes.

Roar Solheim (13.07.2020 21:11)


Lenke

Skjære unge sluttet å spise

Hei. Vi har holdt på å fostre opp en skjære unge i ca 3 uker på terrassen vår i 2 etg, da foreldrene forlot den. Den har spist hver 1-2 timer og alltid kommet til oss når vi kommer med mat. De siste dagene har den begynt å fly litt. Igår var den borte fra terrassen, da sto den utenfor hovedinngangen vår. Den var i fin form, den fløy og hoppet bortover. 5-6 timer etterpå fant vi den stille på gulvet, da var det 2 timer siden vi så den og formen var bra. Nå kunne den ikke bevege noen av beinene. Vi ringte veterinær, de hadde ikke kunnskap og kunne bare tilby avlivning. Den spiste og lagde lyder de neste timene, men nå har den ikke spist på 12 timer og lager ingen lyder mer. Den flakser med vingene og beveger hodet, men beina fungerer fortsatt ikke. Hva gjør vi? Tror du det er sykdom, eller har den krasjet på flytur? Hvor lenge kan den gå uten mat? Hvor lenge prøver vi å hjelpe den, før den burde avlives?

Frode Martin (12.07.2020 07:06)

Kanskje den kan ha spist noe giftig (rottegift??). Hvis fuglen spiser kan du holde den noen dager og se om dette bedrer seg. Hvis det ikke er tegn til noen bedring, er nok dessverre avliving den eneste løsningen.

Roar Solheim (12.07.2020 10:54)


Lenke

Hvordan redde en måke med brukket vinge

Anonym (08.07.2020 20:54)

Det kommer helt an på hvor bruddet sitter, og hvor komplisert det er. Derfor må en fuglekyndig person se på og vurdere skaden.

Roar Solheim (08.07.2020 21:04)


1-25 av 1100 siste»»