Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 537 til 1 561 av totalt 6 888 spørsmål


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observert i lavangen 070620 utenfor en fjøs. Bilde e utydelig men var hvit på hodet og nedover ryggen kort nebb røde føtter

N.N (07.06.2020)

Dette er en brushane.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Pilfink på brettet

Pilfinkunger som kommer på brettet her bruser m vingene og så får de ofte mat av mor. Hvorfor bruser de m vingene?

G. (07.06.2020)

Dette er vanlig oppførsel hos mange fugleunger som tigger om mat. Også hunner gjør ofte dette når de mates av hannen før egglegging.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Stær

Jeg har en flokk med stær i bakhagen. En blanding av voksne og unge. Legger merke til at de voksne mater ungene mens de går rundt. Er det vanlig? Trodde ungfuglene fant mat selv når de først er med på tur. Ser heller ikke ut som om de holder seg til å mate egne unger, da en unge kan få mat fra flere voksne. Vanlig?

K. (07.06.2020)

Ja, dette er vanlig. De fleste fugler mater ungene sine selv en stund etter at de har lært å finne mat selv.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Talende vaktel

Hvorfor galer/roper vaktelen om natten?

N.N (06.06.2020)

Kanskje fordi den da er mindre utsatt for å kunne bli oppdaget av rovfugler som jakter om dagen, og fordi lyden bærer lenger om natta enn på dagtid.

Roar Solheim (06.06.2020)


#Økologi og atferd

Hei igjenn

Fugleungene mine dødde jo. Og fuglen har leie der 3 gonger i dag etter at fuglen dødde. Skal fuglen legge fleire egg då eller vil han berre ligge der og varme seg?

N.N (05.06.2020)

Nei, den legger ikke egg i et reir med døde unger. Men det KAN faktisk hende at fuglen forsøker å varme ungene i håp om at det fremdeles er liv i dem! Også fugler kan kanskje sørge over døde unger.

Roar Solheim (05.06.2020)


#Økologi og atferd

Agressive Kråker

Var på tur med hunden i går, og plutselig stod det en liten kråke (kanskje barn) ved siden av oss, som ikke fløy av gårde, men hoppet unna. Hunden brydde seg lite, men så kom det flere kråker som lagde et skikkelig leven, og begynte å fly mot meg og hunden og "sneie" oss, og de fulgte oss lenge. Jeg måtte finne en kjepp, hadde sikkert ikke klart å treffe de når de sneia meg, men de kom gjentagende ganger mot meg bakfra. På veg hjem, på et litt annet sted, kom de jammen tilbake og begynte med det samme. I dag når jeg gikk tur med hunden, kom de faktisk igjen, og virket agressive og drev med det samme. Tydelig at de husker meg og hunden, og ser oss på lang avstand. Dette skjedde rett ved siden av en skole, men vet ikke om noen barn har opplevd det samme. Kan jo være litt skremmende for mindre skolebarn. Jeg har ikke tenkte å holde meg inne pga kråker, og det er vell lenge siden det var skudd premie på de, men er det noen tips for å få stoppet dette om det fortsetter ?

I. (05.06.2020)

Hunder oppfattes som farlige rovdyr som kan drepe en kråkeunge, og kråkene forsvarer ungene sine. Dette er naturlig og riktig foreldreadferd hos de fleste fugler.

Roar Solheim (05.06.2020)


#Økologi og atferd

er det vanlig at kråker spiser duer?

etter at covid-19 slo til i la vi merke til at fuglene begynte å oppføre seg annerledes. vi tenkte at det sikkert hadde med det faktum å gjøre at det ikke var turister og få som matet dem. etterhvert begynte vi å se duer ligge rundt om døde og oppspist. jeg har nå vært vitne til to tilfeller hvor kråker har tatt duer å spist de. og en gang hvor en måke har tatt en due og spist den. er dette vanlig oppførsel? jeg har ikke sett slikt før.

N. (03.06.2020)

Ja, dette er ikke uvanlig selv om det kanskje er sjeldent at du får se det.

Roar Solheim (03.06.2020)


#Økologi og atferd

Grågås, hekking og myting

Hei!

Kan grågåsa fly når ho skifter fjærdrakten?

A.B. (03.06.2020)

Ikke når den feller vingefjærene.

Roar Solheim (03.06.2020)


#Økologi og atferd

Sangsvaner

Når Sangsvaner har hekket ferdig, og de har fått unger. Blir de ved reiret de har ligget på de siste ukene. Eller kan de flytte seg etter at kyllingene er ferdig klekket ?

N.N (03.06.2020)

De KAN flytte seg, bl. a. hvis det er lite mat på stedet der de har hekket. De kan til og med gå langt over land med kyllingene sine.

Roar Solheim (03.06.2020)


#Økologi og atferd

Måker

Er måkene trofaste? Har fått tre måkunger på stranda. Hvor lenge vil di være her?

N.N (02.06.2020)

Måker kan bli mer enn 30 år gamle. Noen holder kanskje sammen med samme partner livet gjennom, mens andre skifter partner fra år til år.

Roar Solheim (02.06.2020)


#Økologi og atferd

Drar fuglene til skogs?

Rundt midtsommer blir aktiviteten i hagen mye roligere hva fuglelivet angår. Ikke så mye skvalderet og skitt (trost), roligere morgener. Da jeg var liten sa vi at fuglene dro til skogs. Stemmer dette?

N.N (02.06.2020)

Nei, men de slutter å synge når parringstid, egglegging og ungeoppfostring er overstått.

Roar Solheim (02.06.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser fugler frosk?

N.N (02.06.2020)

Ja, det er det mange fugler som gjør.

Roar Solheim (02.06.2020)


#Økologi og atferd

Ringduer og skjærer i kamp

Hei, i hagen er det et digert tre der to ringduer holder til. De siste dagene har det vært kamper mellom to skjærer og to ringduer her hvorav duene alltid flakser avgårde. Kan ikke noe reir men treet er innmari høyt så dette er vanskelig å se. Hva skjer? Spiser skjærer dueunger?
Mvh Anne Berit Flovik

N.N (02.06.2020)

Ja. Både unger og egg.

Roar Solheim (02.06.2020)


#Økologi og atferd

Nattravn

På et lite begrenset grusområde like ved verandaen kommer nattravn stort sett hver kveld og plukker grus eller småkryp.Har ikke sett noe levende kryp så hva vet jeg ,men den må vel ha grus til krisen den også muligens.Kom igjen sist uke for tredje år på rad.Hva leter den etter?

K.O.V. (01.06.2020)

Det kan godt hende at den plukker små grusbiter til magen (det er det mange fugler som gjør). Men den kan også sitte på veiene fordi en vei kan være varmere enn omgivelsene (på grunn av soloppvarming), og dermed tiltrekke seg insekter som nattravnen jakter på.

Roar Solheim (02.06.2020)


#Økologi og atferd

Gråmåke

Jeg har forstått det sånn at det er så og si umulig å se forskjellen på kjønn mellom måker hvis du ikke ser en av hver sammen..men, har hunner og hanner forskjellige adferds-trekk som man kan se etter..? -Jeg har en gråmåke-venn som jeg kaller "Gæ", og utifra str.har jeg tenkt at det er en hunn, men har ikke akkurat fått målt henne, så det vet eg jo ikke. Ettersom hun dukker opp her alene, har jeg ikke noe å sammenligne med.

N. (01.06.2020)

Ikke som jeg kjenner til.

Roar Solheim (01.06.2020)


#Økologi og atferd

Fugler og "leggetid"

Hei!
Har et spørsmål jeg har lurt på en stund. Hvorfor er det slik at fuglene slutter å kvitre om kvelden. Sover fugler om natten?

N.N (31.05.2020)

Mange gjør det, men fugler sover bare korte perioder av gangen. En del fugler synger hele natta - de omtales som nattsangere.

Roar Solheim (01.06.2020)


#Økologi og atferd

Svale som flyr inn i huset

I dag har en svale gjentatte ganger flydd inn i huset vårt. Den setter seg ned på lampeskjermer og stolryggen. Den virker uredd oss og vender tilbake til huset etter en flyvetur. Da døra var igjen fløy den mot den og banket på med nebbet. Den virker nesten selskapssyk og tam. Har dere hørt om slik adferd tidligere?

N. (31.05.2020)

Vanskelig å se hvordan dette skal tolkes. Den KAN ha vært på leting etter en egnet reirplass.

Roar Solheim (01.06.2020)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Jeg har i flere år hatt blåmeis i fuglekassen. Den kom i år også,men såble det stilt, var å såg i kassen i dag, det var det 5 egg, har sett mye dun/reirmateriale på bakken under. men fuglen har ikke vert der på flere uker. Hva kan grunnen være

T.M. (31.05.2020)

Umulig å vite sikkert. Partneren kan ha omkommet, hunnen også, eller de kan ha gitt opp på grunn av matmangel.

Roar Solheim (01.06.2020)


#Økologi og atferd

Lavskrike

Hei. Var på dur i skogen i dag og "kom over" en flokk med lavskrike. Men ble forundret over at det så ut som det var fugleunger blant dem, da de tydlig ble matet. Det var en 7-8 stk.Synes det var litt tidlig at de allerede hadde unger som var ute av redet. (31/5). Vi sto stille og så på og de var tydelig ikke "berørt" av vårt nærvær, noe som vel er vanlig for lavskrika. Observert i litt gammel furuskog like ved hytta vår i Norde Land.

N.N (31.05.2020)

Vet dessverre ikke hvor tidlig lavskrikene kan ha unger. Dersom bare EN ble matet, kan det ha vært hannen som foret hunnen FØR egglegging.

Roar Solheim (01.06.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisen

Hei Vet du om Kjøttmeisen Hekker 2 ganger i året
og i samme kasse

T.B. (31.05.2020)

Noen få ganger gjør den kanskje det, men det er ikke så ofte.

Roar Solheim (31.05.2020)


#Økologi og atferd

Spillgal tiur - skadet av hønsehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

En spillgal tiur er fortsatt like aktiv. Hvor lenge utover sommeren vil den være like sint?
Siste uken har den blitt angrepet i hodet med flere områder som er bar hud. Bak hodet er det kutt ned i skinnet. Er det mest sannsynlig hønsehauk?

R.K. (31.05.2020)

Nei,merkene er mest sannsynlig fra andre tiurer som har forsøkt å få tak i nakken på denne. Vet dessverre ikke hvor lenge en spillegal tiur kan holde det gående før han tar pause for sommeren.

Roar Solheim (31.05.2020)


#Økologi og atferd

Svane og måke

Hei !
Er vitne til en svane som har reir. 2 måker segler over og de "sloss" litt. Er det slik at måken har lyst på egget til svanen og hvorfor ?

N.N (31.05.2020)

Svaneegg er alt for store og kraftige til at måker kan klare å hakke hull på dem, så litt usikker på hvorfor måkene skulle vise interesse for disse svanene.

Roar Solheim (31.05.2020)


#Økologi og atferd

Skjære gir «gaver» på balkongen vår

Vi har observert at det er en skjære som kommer på balkongen vår og gir oss «gaver». Vi bor like ved en kirkegård så her finner vi rester av feks gravlys i balkongkassen. Den har også flere ganger funnet en fyrstikkeske som den åpner opp og sprer fyrstikkene i balkongkassen. Kanskje den vil tenne lys? Hehe. Den rydder/roter små gjenstander på balkongen. Det er store trær utenfor her som det samles alle slags fugler i og jeg tror det tidvis er kråketing her. Jeg er glad i fugler og trives godt med å våkne til et rikt fugleliv hver morgen. Men hva er det som gjør at denne fuglen har valgt vår balkong til å samle små skatter og rydde og leke på? Nå skal det sies at jeg har mange ulike urter her, men har ikke observert at disse blir spist eller rørt.

B.C. (31.05.2020)

Dessverre vanskelig å vite hvordan dette skal tolkes. Kanskje undersøker den sakene for å se om det kan inneholde noe spiselig, og har funnet ut at din balkong er et passe sted å foreta disse inspeksjonene på.

Roar Solheim (31.05.2020)


#Økologi og atferd

Er hakkespetten en trussel for andre fuglearter?

Jeg hørte nylig en historie om hakkespett som angriper reir og dreper fugleunger, knuser egg etc.
Er hakkespett en trussel mot andre fuglearter?

A. (31.05.2020)

Det er spesielt flaggspettene som kan hakke seg inn i andre fuglers reir og spise egg og unger. Kjøttmeis kan også hakke ihjel andre småfugler og spise spesielt hjernen (som er nærngsrik).

Roar Solheim (31.05.2020)


#Økologi og atferd

Legger staren egg to ganger?

Her på våre kanter legger staren egg i slutten av april. Når ruginga byrjar, er fuglen knapt å sjå. Så begynner foringa av ungar.
Omlag 20. mai var det på ny full fart ved reiret. Det kunne synes som om fleire individ konkurrerte om reiret igjen. Hannane song.
Legger staren egg to ganger eller er det nytt par som flytter inn?
Elias Vågnes, 6030 Langevåg

E.V.6.L. (26.05.2020)

Stærene kan klare å få fram to ungekull i sør-Norge.

Roar Solheim (30.05.2020)

««første 1 537 - 1 561 av 6 888 siste»»