Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 602 til 611 av totalt 6 931 spørsmål


#Økologi og atferd

Mystisk (eller ikke)?

Vet ikke om dette er en type spørsmål som dere svarer på, men likevel: Jeg bor i villastrøk, Singsaker/Trondheim. Bruker å henge ut fem meiseboller stort sett hver dag, nokså regelmessig. Har fortsatt med det også i sommer. Det har virka som det har vært populært, for straks har det innfunnet seg en skare med småfugl, flere titalls, som har forsynt seg til det blir tomt. Men i dag, samme prosedyre, har det ikke vært en eneste liten fugl å se! Vanlig, bra trøndersk sommervær. Det er meldt om en brann med røykutvikling, men det er over en kilometer ned dit. Hva kan det være for slags kollektive mekanismer som trer i kraft når noe sånt som dette skjer?
Svarte- mens jeg skriver dette så ser jeg at det er "vanlig aktivitet" igjen! Det er fint da. Men fortsatt litt merkelig, det tok altså 1 1/2 time uten aktivitet, svært mot normalen. Kan det f.eks. ha vært rovfuglaktivitet som har skremt de?

E.R. (27.08.2022)

Det KAN hende at en spurvehauk eller annen rovfugl har lagt jaktturen forbi forplassen din. Da kan fuglene holde seg unna en stund før de våger seg tilbake. Jeg har også lurt på om småfuglenes ujevne besøkstider på forplassene om vinteren kan være et forsøk på å unngå å bli oppdaget av småfugljegere.

Roar Solheim (27.08.2022)


#Økologi og atferd

Syns fugler det er morsomt å fly?

Åpenbart flyr fugler for å lete etter mat, hekkeplass etc. Men flyr fugler kun når det har en funksjon, eller flyr de også fordi de syns det er "gøy"? Altså for rekreasjon.

T. (25.08.2022)

Tror nok at noen fugler har det moro når de flyr, at de leker seg i lufta. Det kan vi tydelig se noen ganger på kråkefugler, som kan fly opp med pinner, slippe dem og gripe dem igjen. Ravn utfører mange akrobatiske øvelser i lufta, og det er rimelig å anta at de føler like stor lede ved dette som når vi gjør noe vi liker (ake på ski f. eks.)

Roar Solheim (25.08.2022)


#Økologi og atferd

Stikkelsbær

Hvorfor spiser ikke trost stikkelsbær

N.N (24.08.2022)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (24.08.2022)


#Økologi og atferd

Spurvehauk eller hønsehauk, gutt eller jente?

Og, klarer du å se hva den har tatt? Kan den ha tatt den ene ringdua 'mi'? Det ble helt utrolig mye fjær etter den. Oslo 22.08.2022

M.A. (24.08.2022)

Dette er en spurvehauk. Vanskelig å vurdere størrelse og kjønn, for det ser ut som at det er en mindre spurvefugl (trostestørrelse?) den har tatt, og ikke noen due.

Roar Solheim (24.08.2022)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne kom kresjende i vinduet mitt idag, å klarte ikke finne noe som ligna på denne på nett.
Hvilken fugl er dette?

S. (21.08.2022)

Ser ut til å være en ung gråfluesnapper.

Roar Solheim (21.08.2022)


#Økologi og atferd

Grågåsa fløyteknikk?

Jeg har hørt at grågåsa flyr i formasjon for hjelpe hverandre, at det ligger en slags nytte i hvordan de flyr i forhold til hverandre. Stemmer det? Og hvordan fungerer det?

T.T. (20.08.2022)

De fleste store fugler flyr bak vingespissen til fuglen foran, når flere flyr sammen. Dette reduserer luftmotstanden, og fuglene sparer energi (tror det kan være omkring 20%) under flyvingen. De bytter på med å være den forreste.

Roar Solheim (20.08.2022)


#Økologi og atferd

Flyr fugler i V-form kun når de trekker?

Hei. Ser en del fugler som flyr rundt i V-form for tiden. Er disse da på vei til å trekke sørover, eller forflytter de seg rundt omkring. Spør fordi jeg stadig ser dem fly i v-form i forskjellige retninger.

S. (20.08.2022)

Flyving i V-form har å gjøre med antallet fugler som flyr sammen, og er ikke begrenset til trekk. Spesielt store fugler flyr bak hverandre slik at en fugl flyr bak vingespissen til den foran. Dette reduserer luftmotstanden, og fuglen(e) sparer energi. Skarver flyr slik hele året uten å være på trekk.

Roar Solheim (20.08.2022)


#Økologi og atferd

Gammelt rede

Bruker duer samme rede som ifjor? Vi hadde et rede i bjøk på tomta i fjor. Virker som de er tilbake igjen i år....

M.P. (18.08.2022)

Nei, de bygger nytt. Duer bygger veldig enkle reir, så de holder ikke for gjenbruk.

Roar Solheim (18.08.2022)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Hvordan fordøyer ærfuglen de blåskjellene som de spiser? Regner med at de har krås som hønsefuglene, men magesyren må jo være strek også??

S.J. (17.08.2022)

Tror de svelger en del grus mm lik hønsefugler, og så knuses skjellene i muskelmagen.

Roar Solheim (17.08.2022)


#Økologi og atferd

Skjære

Ikke et spørsmål egentlig, men en observasjon, matet en skjære i botanisk hage en dag, den tok bit etter bit, men spiste dem ikke med en gang. Hver bit han tok gjemte han forskjellige steder i nærheten, noen under blader, andre biter dekket han med jord. Litt morsomt å se på. Husker den hvor den har gjemt maten etterpå?

Ø. (12.08.2022)

Ja. Fugler har veldig bra minne forå finne igjen lagret mat.

Roar Solheim (12.08.2022)

««første 602 - 611 av 6 931 siste»»