Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 713 til 1 722 av totalt 6 905 spørsmål


#Økologi og atferd

hva spiser kjøttmeiser?

N.N (31.03.2020)

De spiser veldig mye. Insekter, frø, kjøtt og fett fra kadavere osv. Derfor er de ivrige gjester på forplasser med solsikkefrø, meiseboller og fett.

Roar Solheim (31.03.2020)


#Økologi og atferd

Vinduskjær kjøttmeis

Hei, VI bor tett opp mot skogen og har mange fugleslag tett opp mot huset. Den siste uken har vi hatt en kjøttmeis som rett og slett ikke klarer og la vinduene våre være i fred. Den flyr fra vindu til vindu rundt hele huset og gjennom hele dagen. Den dunker i vinduet før den setter seg på karmen. Den begynner gjerne fra soloppgang og holder på til solnedgang. Først var dette sjarmerende, men nå vet vi ikkehelt hvordan vi skal bli kvitt denne lille ''terroristen'' ;)

A.K. (30.03.2020)

Det spørs om den ser sitt eget speilbilde som en konkurrent den forsøker å jage bort. Vanskelig å få slutt på dette uten å dekke vinduene til på utsiden.

Roar Solheim (30.03.2020)


#Økologi og atferd

Lundefugl, dato-orientering, vinter-overlevelse på åpent hav og stedbundethet

Hei,

Etter en liten rundtur/kortbesøk på Lovund i går kom noen spørsmål. Det er under 1 mnd til 'Lundkommardagen' der, som jeg vil prøve å få oppleve i år siden det bare er 1,5 time med katamaran hjemmefra. Spørsmålene:
- Lundkommardagen sies å være nokså stabil 14.april. Noen ganger en dag eller to før/etter visstnok. Hvilken indre 'dato-regulering' eller kombinert med flokk-regulering? styrer disse fuglene så fantastisk etter?
- All info jeg finner sier at de enorme fugleflokkene vinter-overlever mer oppdelt/separat på åpent hav (norskehavet, nordsjøen, barentshavet) og helt uten landkjenning før de kommer til land i april igjen. Stemmer det? Har man fulgt noen individer gjennom vinteren? Vet man ca hvor lunden fra Lovund overvintrer?
- Er lunden så stedbundet at den som laksen alltid vender tilbake til oppvekst'reiret' sitt? Vet man hvordan denne 'radaren' til lunden virker? Er det individuell- i kombinasjon med en slags flokk-radar at den finner veien tilbake?

N.N (28.03.2020)

Det stemmer at lundene tilbringer året utenom hekketiden ute på havet. Det er nok ingen som vet hva som får dem til å vende tilbake til hekkeplassene på omtrent samme tidspunkt hvert år. Hos andre fuglearter varierer ankomst mye mer. Du kan finne ut mer selv om lundenes vintervaner ved å gå inn på sjøfuglforskernes spesialside:
http://seatrack.seapop.no/map/

Roar Solheim (29.03.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei... jeg har søkt rundt ganske lenge og lurer på om dompaper kan få et annet antall egg hvis det er et "godt år" og isåfall hvor mange. har du/dere svar på det?

N.N (27.03.2020)

Dompap kan legge 4-7 egg, vanligvis 5-6. Det betyr at kullstørrelsen kan variere i forhold til hunnfuglens kondisjon. Hvis den har fått lite mat i løpet av vinteren, kan den kanskje legge litt færre egg enn når mattilgangen er bedre. Men det er ikke beskrevet regelmessige svingninger i eggantall hos dompap og andre spurvefugler slik vi finner hos uglene.

Roar Solheim (29.03.2020)


#Økologi og atferd

Kråke

Har ksåke fast partner

N.N (28.03.2020)

Tror kråker kanskje kan holde sammen gjennom mange år. Det er i alle fall det som er mest vanlig hos de fleste kråkefugler.

Roar Solheim (28.03.2020)


#Økologi og atferd

Snøugle

Hvordan lager snøugler reir?

B. (26.03.2020)

De hekker på bakken, og graver bare en grop med føttene der de legger eggene sine. Som regel ligger reiret på en forhøyning i landskapet.

Roar Solheim (26.03.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

når er det (klokkeslett) orrfuglene spiller?

N.N (26.03.2020)

Orrfuglene starter å spille helt i grålysningen, mens det ennå er ganske mørkt. I slutten av april er dette allerede omkring klokken 04 på morgenen.

Roar Solheim (26.03.2020)


#Økologi og atferd

Stokkand hann som jager hunn nr 2

Hei. Vi har et stokkandpar som vi har hatt rundt oss i flere år og vanligvis er de veldig vennlige mot andre stokkender. De har i lange perioder hatt med seg en hunn nr 2 i fred og fordragelighet. De har vært faste gjester på foringsplassen vår sammen alle tre. Nå de siste dagene har hannen plutselig begynt å jage hunn nr 2 og opptrer svært aggressivt mot henne. Han jager etter henne så fort han oppdager henne selv på 100 meters avstand og gir seg ikke før hun flykter langt vekk. Han bryr seg ikke om andre arter som laksender osv. Som sagt har de vært hos oss alle tre i flere år og vi har ikke sett dette før. Hva kan årsaken være ?

B.E.O. (25.03.2020)

Dessverre umulig å svare på. Det er underlig at det er hannen som jager en hunn, for hos gressendene vil en hann som regel forsøke å parre seg med så mange hunnfugler som mulig.

Roar Solheim (25.03.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva liker måker å spise

N.N (25.03.2020)

Nesten alt mulig! Men de fleste spiser nok gjerne fisk og rester av fisk.

Roar Solheim (25.03.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Stemmer det at Kjøttmeisen Hekker fra
April Til Juli

T.E.B. (25.03.2020)

Grovt sett så er det riktig. I Sør-Norge begynner som regel de første kjøttmeisene med egglegging i slutten av april.

Roar Solheim (25.03.2020)

««første 1 713 - 1 722 av 6 905 siste»»