Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 463 til 4 472 av totalt 6 899 spørsmål


#Økologi og atferd

SVANER OG ANDUNGER

Hei!
Vi lurer på hvorfor knoppsvaner dreper små andunger som oppholder seg i samme vann som svaneparet med to unger?
Er dette et velkjent fenomen og noe som skjer ofte?

A. (04.07.2013)

Det kan tenkes at dette bare er et ekstremt uttrykk for svanenes ganske sterke territorieforsvar, selv om det ikke er noe en hører om ofte.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Økologi og atferd

Fiskemåke som mister sin partner

I dag ble jeg vitne til en fiskemåke som ble drept i ei høyspentledning. Måken klekket ut 3 unger for 5-6 dager siden. Partneren er her fremdeles. Det virker fortsatt som den passer på ungene sine. Er det sannsynlig at den kan klare å fø opp ungene alene? eller vil den kansje forlate området.

T. (04.07.2013)

Den KAN klare dette alene dersom den har god tilgang på mat. Hvis den enslige måka må bruke mye tid for å finne mat, kan det hende at den gir opp ungene.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Økologi og atferd

Svømmande havørn

På kajakktur i Sunndalsfjorden i går kveld såg eg på nokre hundre meters avstand ein havørn gå ned i fjorden. Omlag 50 meter utpå. Fuglen letta ikkje att, men "svømte" mot land. Da eg var ca 50 meter frå kom han seg opp på land, og flaug bort frå staden da eg kom nærare. I området gjekk det jamnt maktrell i overflata. Ørna hadde ikkje noko i klørne da ho kom på land. Er det vanleg at havørn ikkje kjem seg på vengene att etter forsøk på å fange bytte i overflata?

L.B. (04.07.2013)

Jeg vet ikke hvor ofte dette skjer med havørn, men det hender nok av og til hvis ørna slår ned på en fisk som er for tung til at den klarer å lette med den. Hønsehauk havner ganske ofte i vannet, særlig hvis den forsøker å slå kråker eller andre fugler over vann, og det er det mange som har sett (inkludert meg selv). Noen ganger blir hauken sittende oppå den døde fuglen, andre ganger havner den i vannet og må svømme seg til land, lik det du beskriver om havørna.

Roar Solheim (04.07.2013)


#Økologi og atferd

død hauk (drept av måke)

hei var nå i vinter jeg fant en død hønsehauk ved ei strand, den var hakket og hadde flere store skader, ved siden lå det fjær fra en annen fugl! jeg plukket opp hauken for tenkte å stoppe den ut. og da kom en som bodde ved stranden og sa at huken hadde forsøkt og ta en svartbak, men at svartbaken hadde overmannet hauken rimelig enkelt og hauken var en hunn fugl (fikk bekreftet det av utstoopper). men spørsmålet var om er det mulig at ei måke kan være så sterk at den tar en såpass kraftig hauk på ca. samme størrelse. har blitt selv overrasket av måka selv når den har stått like ved siden av hubro og slått opp vingene når hubroen lettet, og stjelt matten til både fiskeørn og vandrefalk, men å drepe en hønsehauk!

N.N (03.07.2013)

Dette var en interessant observasjon, men kanskje ikke helt overraskende. Noen ganger forsøker hønsehauk og spurvehauk seg på byttedyr som selv kan være ganske farlige (spurvehauk kan bli drept selv når de forsøker å ta skjærer), og svartbaken kan opptre som en formidabel rovfugl. Har selv fotografert en voksen svartbak som drepte en brunnakke i løpet av 1 1/2 minutt sør for Gøteborg, og deretter hakket hull på og spiste ut innmaten av fuglen!

Roar Solheim (03.07.2013)


#Økologi og atferd

Gråfluesnapper

Har i dag 30.07 observert gråfluesnapperreir i en blomsterkasse under terrassetaket på hytta, som ligger på ca 450 m ved Østerungen i Selbu. Reiret inneholdt 4 egg. En av foreldrene var hele tiden i nærheten.
Ser de kan være sein med egglegging, men dette er vel litt i seineste laget når de trekker allerede i månedsskifte aug./sep. ? Kan slike fugleunger berge seg? Har hatt hekking i denne blomsterkassen for mange år siden, men det var rundt pinsetder.

B.K. (30.06.2013)

Ja, de klarer nok å få med seg ungene selv om de klekkes senere enn vanlig.

Roar Solheim (30.06.2013)


#Økologi og atferd

Blåmeis mater kjøttmeisunger

Vi har 2 fuglekasser i hvert sitt tre i hagen (ved siden av hverandre - 1 i furu, 1 i kirsebærtre). Fuglekassa med blåmeis kom ut av stilling i helga (ikke festet godt nok, ekorn på taket), og vi rettet opp/festet kassa igjen. Blåmeisen var veldig stresset da dette foregikk. Vi observerte at blåmeisen sluttet å mate egne unger etter dette, men matet unger hos kjøttmeisen i kassa i treet ved siden av etter ca 1 døgn. Er dette vanlig? Hvorfor velger blåmeisen dette, tror dere? (er ikke helt sikker på at det er samme blåmeisen som fikk kassa si ut av stilling, men antar det)Er slik atferd vanlig i fugleverdenen?

A.E. (11.06.2013)

Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor blåmeisen gjorde dette. Noen ganger kan tiggelyder fra fugleunger være et så sterkt stimuli at en fugl kan mate unger som ikke er dens egne, det har vi mange eksempler på. Dersom blåmeisen i dette tilfellet ble forhindret fra å mate egne unger, kan det hende at den lot seg friske av tiggelydene fra nabokassa slik at den kunne fortsette med matingen.

Roar Solheim (29.06.2013)


#Økologi og atferd

Kvinand

10 juni tok jeg min første inspeksjon for året av mine kasser for Kvinand/ Laksand . Har kun fire kasser så langt Tok meg tre år før de ble tatt i bruk . Da var Kvinand tatt bolig i to av dem . I fjor det samme . I år er tre av fire kasser tatt i bruk . Det ser jeg positivt på . I kasse nr 1 : 10 egg , kasse nr 2 : 12 egg , og i kasse nr. tre : 6 egg pr . 10 juni. Totalt 28 egg .Det må vel sies å være bra " eggløsning" ?
Hilsen Per

N.N (12.06.2013)

Ja, det var en bra innsats. Får håpe de klekker og kommer seg på vannet med ungene. Kvinender kan hekke nesten litt koloniaktig dersom det er bra med kasser eller reirplasser for dem, og da kan selve hekkebiologien være ganske kaotisk. Kvinender snylter nemlig på hverandre, og verper i hverandres reir (reirparasittisme). I enkelte tilfeller kan det bli lagt 25-30 egg i en enkelt kasse, og da ender det som regel med at ingen vil legge seg på og ruge!

Roar Solheim (29.06.2013)


#Økologi og atferd

3 måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom til Lofoten 29. mai og det var etablert et måkereir i gresset bak huset. 19. juni var det kommet ut 2 måkeunger og den tredje var på vei ut av egget. I dag 20. juni er alle 3 ute av eggene og eggeskallene er borte. Hvor lenge ruger måkene på eggene ? Ruger både hannen og hunnen ? Til sjøen er det ca 60-70 meter og de må over fylkesveien for å komme dit. Når tar måkene ungene til sjøen ? Jeg kan komme ganske nær redet uten noe stort spetakkel, men ingen andre. Gjør måkene forskjell på folk ?

C.M. (20.06.2013)

Måker ruger omkring 4 uker. De voksne bringer ikke nødvendigvis dunungene med seg ned på sjøen, de holder seg ofte på land til de er flere uker gamle. Måker kan bli svært gamle. så det er ikke noe underlig om de kjenner igjen ulike personer og at de gjør forskjell på folk. De lærer raskt dersom ett bestemt menneske er harmløst, til forskjell fra andre de ikke kjenner.

Roar Solheim (29.06.2013)


#Økologi og atferd

Kjøttmais forlater fuglekassen

Etter å ha fulgt med via kamra oppfostringen av ungene ble vi litt "redd" da ungene kun flakset med på betongen under fuglekassen. For å hjelpe med å få den opp i et tre (det er mange katter i området) fikk vi den opp på en pinne. Men før den kom til treet flakset den ned og inn i tett høyt gress og annen vegetasjon og ble vekk.
Spørsmål: 1.Vil en unge som ikke helt kan fly komme seg opp fra bakken (høyt gress og vegetasjon) hvis den bare får tid på seg og får være i fred?
2. Vil foreldrene mate den nede på bakken?
3. Neste gang det skjer: Kan enn ta fuglene opp i hendene og opp i et tre, eller vil fuglene avvise ungene når vi mennesker har tatt på dem?

T.O. (11.06.2013)

Det gjør ikke noe å ta på en fugleunge - dette får ikke de voksne til å forlate den. Mange fugleunger hopper ut fra reiret før de kan fly, og hopper da rundt på bakken eller bakser seg opp på en grein eller lignende. Foreldrene finner ungene sine, og de har som regel full kontroll på hvor de er. Derfor skal en bare la slike fugleunger være i fred, og gå vekk.

Roar Solheim (29.06.2013)


#Økologi og atferd

Flere døde blåmeis inatt

Det begynte med 9 egg. Åtte ble klekket ut. Så ble de fem. mor fjernet de døde. I natt døde to til. Mest er det mor som mater, men tidvis kommer far og hjelper en periode. Hvorfor død de når de fikk foring alle (tror jeg) igår kveld. Klarer hun ikke å holde alle varme om natten? De er snart flyveklar.
Jeg synes dette er så trist å se. har kamera i kassen, så her ser jeg alt som skjer på TV.

A.S. (11.06.2013)

Det er dessverre ganske vanlig at noen av ungene dør i et meisekull, uten at vi vet hvorfor. Det KAN skyldes at foreldrene ikke klarer å finne nok mat til ungene, f. eks. hvis det er kaldt og mye regn.

Roar Solheim (29.06.2013)

««første 4 463 - 4 472 av 6 899 siste»»