Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 987 til 2 036 av totalt 2 530 spørsmål


Permanent lenke
#Fuglekasser

Reperasjon av fuglekasser

Etter fjorårets hekkesesong er fuglekassene et sørgelis syn.
Flaggspett har hakka rundt hullene slik at alle 25 kassene rundt hytta må repareres.Nye fronter må settes inn,men vi har samlet på lokk og bunner fra hermetikkbokser.Disse bores hull i sammen med ny front,åpning pusses godt før de festes med små skruer.Vi har satt opp 3 nyrenoverte,de er svært populære.Kan dette anbefales til andre?

H.O.A. (19.02.2011)

Ja, dette hørtes ut som en god løsning. Det er ikke alltid lett å få tak i, eller få laget, metallbeslag til å beskytte fuglekassehullene mot spetteangrep, så dette var en god ide.

Roar Solheim (19.02.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurveugle kasse og Tårnfalk kasse

Hei
Har et prosjekt på skolen, og jeg skal lage en Stubbe spurveugle kasse eller en Tårnfalk kasse.

Hvor stor bør stubben være, og hvor bred ?

M.K.D. (11.02.2011)

Spurveuglekasser kan være 30-45 cm høye, ca 20 cm innvendig mål. Det viktigste er at hullet ikke er større enn ca 4,5 cm i diameter, og at frontveggen er tykk slik at hullet blir en kanal på 6-7 cm lengde. Husk ca 10 cm stubbeflis i bunnen. Tårnfalkkasser kan være ganske grunne, men bør ha stor firkantet åpning, også disse skal ha flis i bunnen. Tårnfalkkasser kan stå høyt, 6-8 meter over bakken, gjerne på en frøfuru på et hogstfelt.

Roar Solheim (14.02.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

tårnfalk i kasse

går det ann og få tårnfalk i kasse på karmøy? Hvis jeg har hengt den opp ca 8-10 meter i et furu tre som ligger på siden av et åpent mark område i skogen??

K. (04.02.2011)

Ja, det tror jeg, dersom tårnfalk finnes på øya. Men det krever også at det kommer tårnfalk innom som kjenner denne typen hekkeplasser. Fuglene ser nemlig ut til å lære seg kulturellt hvilke hekkeplasser som er gunstige å bruke. Hvis først noen har begynt å hekke i fuglekasser, så øker antallet langsomt, og så raskere, av kassehekkende tårnfalker.

Roar Solheim (09.02.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

fuglekasse

Grå fluesnapperen trenger en open fuglekasse men hekker også svarthvit fluesnapperen i en open kasse?

F. (06.02.2011)

Nei, men linerler kan bruke samme kassetype.

Roar Solheim (07.02.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurveugle?

Jeg har hatt ei kasse med utforming sånn noenlunde i samsvar med det spurveugla sies å kreve, på hytteveggen. Åpning ca. 5 cm og "kanal" ca. 5 cm inn. Har hatt vendehals hekkende i den, men ikke sett snurten til spurveugle. Sent på høsten fant jeg 3 døde mus der, og mitt spørsmål er: Kan det tenkes at noen andre enn spurveugla har vært og lagt disse der?

N.N (02.02.2011)

Nei, da har du definitivt hatt besøk av en spurveugle som har lagret 3 mus i kassa.

Roar Solheim (03.02.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Nye fuglekasser

Har tenkt å sette opp nye fuglekasser på tomten i år. Det er en stor tomt på ca 3 mål og mange furutrær. Nå er det tilbud på fuglekasser hos Biltema. De har innflygingshull på 32mm som sikkert er fint for meiser. Så ahr de noen med 50 mm. Hvem passer de til? Og hvor langt skal de ulike kassene stå fra hverandre? Litt usikker på i hvilken retning kassen skal stå. N, S, Ø, eller V ?

S.A. (31.01.2011)

Kasser med 50 mm hull er tilpasset stær, men også kjøttmeis, fluesnapper og rødstjert kan bruke disse. Stæren går imidlertid ikke inn i så små hull som 32 mm. Det er ikke så viktig hvilken himnmelretning kassene henger i. Du kan henge opp kassene med ca 10 m avstand. På 3 mål tomt kan du nok få plass til 6-8 kasser.

Roar Solheim (31.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Skogdue

Hei, vi lager fuglekasser på vår skole. Men lurer på hvor vi skal henge opp vår fuglekasse til skogdue

B.E.T.O.O. (31.01.2011)

Heng dem opp ca 6-7 m over bakken inne i skog nær kulturlandskap, åkre og lignende,

Roar Solheim (31.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hjelp til perlugla

Det er vel litt seint allerede men her i Aremark kommune skulle det vert interisant å vite hvor det er mest treffende å henge opp kasse for Perlugla.Tror mangel på hekkeplasser og mye mår er en av årsakene til at den er sjelden også etter smågnagerår.Hva tror dere ? Kassene er produsert men litt usikker på hvor jeg skal prioritere kassene.

O.H.L. (31.01.2011)

Perleuglekassene kan du henge i kantsoner i barskog, gjerne på frrøfuruer på hogstflate litt ut fra skogkanten, da er ikke uglene så utsatt for at mår spiser opp eggene. Heng kassene 4-5 meter over bakken.

Roar Solheim (31.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Rødstrupe

Hei, jeg har laget en fuglekasse for rødstrupe, men er usikker hvor jeg skal henge den opp og i hvilken høyde

R. (31.01.2011)

Rødstrupen bygger sitt redet godt skjult på bakken. Den hekker ikke i fuglekasser. Kanskje det er rødstjert du tenker på? Den bygger rede i fuglekasser. Men da bør hullet være 5 cm i diameter. Du kan også få meiser og flusnapper i kassen din, de vil helst ha et hull på 3,2 cm. Kassen kan henges på et tre, 1,5 - 2 m over bakken.

Morten Ree (31.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Plassering av fuglekasse

Er det ok å plassere fuglekassen på terassen min? Eller blir det for nærme? Isåfall, hvor langt unna bør den være for at de skal ville bygge rede der?

C. (31.01.2011)

En værenda vil ofte være en livlig plass når vårsola kommer og sommeren står for døren. Derfor er det nok ikke så lurt å ha fuglekassen der. Men en avstand på 10-15m går nok bra.

Morten Ree (31.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg har blåmeis, svartmeis,og hengt opp felleskjøpet sin fuglekasse 4 stk,ute i en skogteig ved huset. Men ingen vil bruke de? De har nå hengt i 2 år....skal jeg flytter de? OG hva skal jeg ta hensyn til,jeg brukte de reglene som fulgte med kassen?

B.M.F. (30.01.2011)

Jeg kjenner ikke til kassene fra Felleskjøpet. En såkalt standard meisekasse skal ha et innflygningshull på 32mm i diameter. Blåmeis og svartmeis kan klare seg med 28mm. Veggene skal helst være rundt 25 cm og innvendig rom ca. 10 cm i firkant. Fest disse til et tre i høyde fra 1,5 til 3 m, la gjerne kassen helle litt framover. Hvis du setter opp slike kasser i skogen så skal du ha god sjanse på både kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Svartmeisa foretrekker at kassen settes i barskog.

Morten Ree (30.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fire < 4 < kasser i blokk. Har hengt opp en slik å den fungerer.

Ikke lag mere enn 4 kasser i blokk.Den æ å MOV hang opp
er Pilfinken leieboer.Alle 4 er bebodd.
Ha en fin dag med å lage fuglekasser !

J.A.R. (14.01.2011)

Interessant at dette fungerer med pilfink. Men dersom en meis slår seg ned i ett av hullene i en slik blokkasse, så vil den jage vekk alle som prøver å bruke noen av de andre, derfor anbefales ikke slike komplekser, men fritthengende enkeltkasser.

Roar Solheim (29.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurveugle

Har netopp sett "ut i naturen", mandag 17 jan.
Der viser de en spurveugle-kasse med nesten 50 mus oppi, men det jeg reagerte på var at den hang bare 1 - 1.5 meter over bakken, men allikavel tydeligvis var bebodd. Er de ikke så nøye på hvilken høyde den er i?

Tenkte og henge opp en kasse her hos meg og, men er det spurveugler her? Bor et kvarter utenfor Bergen...

Ellers setter jeg stor pris på at dere tar dere tid og svare på spørsmålene våre =)

M.K. (19.01.2011)

Uglene er nok noe mer kristisk til plassering av kassen i hekketiden, men i utgangspunktet er det ikke noe i veien for at de skal hekke bare en drøy meter over bakken heller. Det er dessverre ikek spurveugler nær Bergen. Du må helt inn til Voss (på grensa til Granvin kommune) for å finne arten i Hordaland. Her observeres den årlig i den naturlige granskogen i området. Et bilde av ei spurveugle fra Voss finner du på: http://cyberbirding.no/photo/g_passerinum_01.php

Frode Falkenberg (25.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvilken type uglekasse

Heisann !! Eg er leder i ungdomsgruppa til Osterøy (utenfor Bergen) Jakt og fiskelag. Vi tenkte å henge opp noen uglekasser i nærområdet. Da jeg i utgangspunktet ikke har så mye greie på ugler lurer jeg på hva for ugler jeg kan regne med å få i kassene, hvor det er best å henge opp kassene og hvor jeg kan finne tegninger til kassene...

O.L. (19.01.2011)

På Osterøy er det nok helst kattugla du kan være heldig å få i fuglekasse. Du finner mål og tegninger på denne nettsiden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php. Last også ned fuglevennen nummer 1 - 2005. Der finner du mye godt stoff om ugler og fuglekasser; http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/

Frode Falkenberg (25.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fugler som sover i kasser

Hei
Tror du det går bra om jeg ser på fugler som ligger å sover i fuglekasser nå på vinteren? Går det bra om jeg tar dem ut, for å se nærmere på fuglen? Jeg vil i så fall legge fuglen tilbake i kassen, slik at den vil falle til ro igjen, og at den skal ungå å fly ut, og kresje i noe p.g.a. mørke.
Jeg vet av erfaring hvordan jeg skal holde og håndtere en fugl.

M.K.D. (17.01.2011)

Du kan nok åpne lokk og titte ned på en sovende fugl, men dersom du løfter den opp, så vil den neppe bruke samme kasse til å sove i senere.

Roar Solheim (18.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ugle kasser

Hei vet du hvor vi kan få kjøpt en ugle kasse?

N.N (18.01.2011)

Desverre nei, slike har jeg alltid laget selv.

Roar Solheim (18.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hundeull i fuglekassa!

Jeg lurte på om det er lurt å putte hundeull i fuglekassa? Eller vil de ikke bygge reir der da? Jeg har masse nydelig myk og fin underull fra hundene mine, som sikkert hadde vært kjempefint i reiret, men spørsmålet er om de reagerer på at det ikke er deres eget? Lukt osv.

C. (18.01.2011)

Du skal ikke legge noe inn i kassa - fuglene vil helst finne og trekke inn reirmaterialet selv. Men i april kan du henge hundeull ut på greiner og kvister, da finner småfuglene dette og bruker det til reirmateriale. Lukt reagerer ikke småfuglene på.

Roar Solheim (18.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Døde og sovende fugler

Ser det som veldig lite sannsynlig at det er Spurveugle som har skylden for den døde Kjøttmeisen.
Inngangshullet var akkurat 3-3.2 cm stort.
Fuglen hadde reist opp fjærene, noe som er et tegn på sykdom, ikke sant?
Har tatt vare på fuglen. Har tenkt å sette den ut, i nærheten av en uglekassen, som jeg har stillt noen spørsmål om (Ugle i Buvika).
Tenkte kanskje jeg ville få se Spurveuglen ta Meisen, som jeg kommer til å sette på en høy tre stamme.

M.K.D. (13.01.2011)

Hvis meisen var oppblåst, så er det riktig at den sannsynligvis har dødd etter at den selv la seg til inne i kassa - det skjer det også.

Roar Solheim (13.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Døde og sovende fugler

Hallo
Gikk nettopp en tur for å se nede i alle kassene mine, for å være sikker på at alle var renset. Jeg var forberedt på at det kunne være sovende fugler i noen av kassene, men jeg ble veldig overrasket da jeg fant en død Kjøttmeis i kasse nr 16/17.
Jeg antar at den har ligget der en stund, for den virket nesten litt fast froset i bunnen, og fuglen var helt stiv. Men jeg fikk no rett på en av mine teorier, at fugler gjemmer seg når de dør, eller er døende.
For øyeblikket har jeg tatt vare på den døde fuglen, fordi jeg har tenkt og legge den ut slik at noen andre fugler kan ta den. Det er jo ikke nok mat nå på vinteren.

I en kasse som henger på husveggen (antagelig nr 15) der lå det en sovende fugl, og jeg ble litt overrasket da jeg oppdaget at det var en Svartmeis!
Jeg har aldri klart å identifisere Svartmeis før, fordi jeg synes den ligner så mye på Kjøttmeisen, men denne var klart mindre, og hadde mye mørkere fargen, men det var litt merkelig at den manglet det hvite feltet i nakken.
Og, Svartmeisen hekker jo ikke i kasser, men kan den finne på å sove i dem?

M.K.D. (13.01.2011)

Her kommer vi inn på problemet omkring tolking av observasjoner. Den døde kjøttmeisen kan enten ha dødd inne i kassa, men kan også ha blitt lagret der som byttedyr av en spurveugle (!). Jo, svartmeisen hekker i kasser, men den vil helst ha ganske små kasser, så vanlige kjøttmeiskasser vil den som regel ikke ha. Trekryperkasser kan den derimot gjerne ta i bruk.

Roar Solheim (13.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Boligblokk til fugler

Jeg ønsker å bygge en 'boligblokk' av fuglekasser, f.eks. ca 8 kasser med hull i ulike himmelretninger. Hvordan størrelse på kasse/hull (hvilke fuglearter) kan 'bo' slik ?

N.N (12.01.2011)

IKKE GJØR DET !!! Slike kasseblokker frarådes på det sterkeste, fordi de fleste fuglearter er territorielle og godtar ikke andre så tett innpå seg. En kjøttmeis som slår seg ned i et slikt kompleks, begynner i starten å bygge i mange av kassehullene, før den til slutt velger en av dem. Dette påfører bare meisen ekstraarbeid. Lag separate kasser som henger vekk fra hverandre.

Roar Solheim (12.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Flis til Perleuglekasse

Hei, jeg driver nå og jobber med en kasse til perleugle. jeg har skjønt at de skal ha 8-10cm flis i bunnen, men hva slags flis? kan jeg bruke sånn flis som hestene har eller må jeg finne noe annet? Og i såfall hvor får jeg tak i det?

V.N. (08.01.2011)

Du bør ikke bruke sagflis, den er litt for fin. Hvis du finner stående løvtrær som er råtne og tørre slik at du kan smuldre veden mellom fingrene, så er dette det beste (bjørk eller osp). Men kutterflis etter saging med motorsag har også fin konsistens - det gir deg kanskje en ide om hvordan dette bør være.

Roar Solheim (12.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

fuglekasser

Hei. Jeg har et spørsmål ang fuglearter og fuglekasser. Jeg MÅ plassere to fuglekasser sammen i en stolpe (veldig nærme hverandre), og tenker at den ene skal være tilpasset svarthvit fluesnapper. Mitt spørsmål er hva anbetaler dere at jeg skal gjøre av tilpasninger til den andre fuglekassen slik at det blir brukt. jeg har forsøkt å finne informasjon om hvilke fugler som kan være sammen på internett, men det er vanskelig å finne klare svar og mye er forvirrende. Bør jeg tilpasse fuglekasse nr.2 til en annen type fugl, i tilfelle hvilken type? Eller bør begge være tilpasset svarthvit fuglesnapper?

Jeg håper dere kan gi meg et svar. jeg er kjempe takknemlig og dette vil hjelpe meg mye!

C.B. (04.01.2011)

I dette tilfellet ville jeg ha satt opp en stærkasse (hulldiameter ca 4,5 cm) og en småfuglkasse (hulldiameter ca 3,2 cm), som kan gå til svarthvitfluesnapper, kjøttmeis og blåmeis.

Roar Solheim (04.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekonge i kasse

Hei!
Er det mogleg å få fuglekongen til å hekka i kasse? Korleis bør ein slik kasse i såfall byggast og kvar bør ein henga kassen?

T. (03.01.2011)

Fuglekongen får du nok ikke til å hekke i kasser.

Roar Solheim (03.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Sjekk av ugle-kasser-

Hei !

Har hengt opp 2 ugle-kasser som det forhåpentligvis kommer kattugler i etterhvert.

Lurer på om det er greit og bruke motorsykkel-hjelm når disse skal sjekkes? Eller blir det for "hardt"?

Hadde vært ypperlig med tanke¨på at både hode, nakke og øyne blir beskyttet, samtidig som en har god sikt gjennom visiret...

M.K. (02.01.2011)

Det er best å bruke en tykk lue, skinnlue eller ullue. Hvis ugla flyr rett mot den harde hjelmen, kan den skade seg (selov om det ikke er veldig stor fare for at dette skal skje).

Roar Solheim (02.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ugle i Buvika

Jeg har skrevet en del spørsmål, med samme overskrift som denne. Takk for svar.
Var idag oppe ved kassen og jeg antar at individet fløy ut rett før før jeg ankom kassen. Inne i kassen var det ferske gulpeboller som er rundt 5cm, og avlange.
Mange av musene som lå inne i kassen var nå spiste, og det var også kommet flere. Det hadde faktis også blitt fanget en Gråsisik som lå inne i kassen.

Som sagt, så henger kassen 4m over bakken, i ett tett kratt av grantrær, og den har et innflyvings-hull på 140mm.
Er dere sikker på at det fortsatt er Spurveugle? Hamstrer ikke kattuglen om vinteren? Og hva med Perleugle eller Hornugle?
Jeg planlegger og sette opp et kamera ved siden av for å finne ut hvilken art det kan være.

M.K.D. (01.01.2011)

Det mest sannsynlige er faktisk spurveugle. Men hvis du setter opp kamera, vil du få sikkert svar.

Roar Solheim (01.01.2011)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvordan komme opp og ned i trær uten besvær?

Hei!

I forbindelse med opphenging og inspeksjon av fuglekasser i høye trær kan det være tungvint å dra med seg en stor stige langt inn i skogen. Er det mulig å bruke stolpesko for å komme kjapt og enkelt opp i trær, eller kan dette bare brukes på glatte stolper? Er det eventuelt andre hjelpemidler utenom stige man kan bruke?

J.H. (28.12.2010)

Jeg har forsøkt stolpesko for 40 år siden. De lar deg komme opp i trær uten greiner, og uten stige, men de har et par store ulemper. De lager sår i trærne, og det er ikke bra. Bruker du dem i bartrær, så vil dette føre til at stammen blir kvaeklissete, og det blir svært ubehagelig å klatre opp neste gang du skal kontrollere en fuglekasse. Jeg sluttet å bruke dem av disse grunner, og bruker i dag kun sammenleggbar stige som jeg bærer på en ryggsekkmeis (type Zarges). Det finnes også uttrekkstiger som er enda lettere enn de sammenleggbare, og en slik anbefales framfor stolpesko.

Roar Solheim (28.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

ugler på sørlandet

hei :)
Jeg bor like uten for Kristiansand, (Vennesla) rett ved skogen.
Hvilke ugler har vi her? har en stor flott gran bak huset, der ingen ferdes men vi har utsyn til kan jeg være heldig å få en ugle på besøk her?
Hvilken ugle er mest sansynelig jeg får på besøk? hvis vi henger opp kasse :)
Mvh. Mari

N.N (27.12.2010)

Kattugla er ganske tallrik og vanlig i denne delen av landet, og den mest sannsynlige å få som kassehekker.

Roar Solheim (28.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattuglekasser

Hei!

Jeg har hengt opp to kattuglekasser med ca 30 meters avstand, i et område der jeg stadig vekk hører kattugler. Litt lenger unna (ca 1000 meter), hører jeg også kattugler. Jeg vil nå prøve å få to hekkende par i kassene.

Mitt spørsmål er om jeg kan flytte en av kassene like over nyttår, til det andre området (1km unna). Vil dette forstyrre hekkingen for kattuglene i det første området, dersom de har bestemt seg for å hekke i den kassa jeg flytter?

Det henger som sagt en kasse 30 meter unna den kassa jeg planlegger å flytte. Vil kattuglene flytte inn i denne i stedet for den kassa jeg flytter, selv om de bestemte seg for å hekke i den kassa jeg flytter?

Burde jeg flytte den ene kassa for å få to hekkende kattuglepar? Eller er det for sent å gjøre dette i januar?

Takker på forhånd for svar!

mvh Adrian Grande

A.G. (28.12.2010)

Du kan godt flytte denne kassa nå. Hvis du ønsker muligheten for mer enn ett par, bør kassene henge omkring 1 km eller lenger fra hverandre.

Roar Solheim (28.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Bor i Buvika, som er i Skaun kommune. Her har jeg hengt opp en del fuglekasser, og også av typen uglekasse. Inngangshullet er stort nok for at Spurv, katt, perle og Haukugle skal ha mulighet til å hekke der.
Men kassen ble hengt opp i August, men jeg hadde egentlig hengt den inn i ett tett kratt, i et grantre. Jeg legger ved ett bilde hvor det er 13-15 mus i kassen, bilde ble tatt for 20 minutter siden, og jeg lurte på om du kunne ha noen ide om hvilken ugle art det kunne være? Jeg har hørt, og klart å tiltrekke Kattugle ved hjelp av lyd før.
I området er det mye granskog, en liten innsjø, berg og vanlig bebyggelse.

M.K.D. (26.12.2010)

Musene er sannsynligvis lagret av en spurveugle - det er den eneste som lagrer byttedyr i hulltrær eller kasser om vinteren. Men det er SVÆRT uvanlig (har faktisk aldri vært borti det!) at en spurveugle lagrer i en kasse med så stort hull. Dette gjør den vanligvis ikke, fordi andre arter kan stjele av lageret dens. Spurveugla foretrekker hull på 4,5-5 cm diameter for lagring, men den kan gjerne ta med et byttedyr inn i en stor kasse og spise det opp der!

Roar Solheim (26.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

Jeg sjekket to fuglekasser i dag for å se om de har vært brukt i våres. I begge kassene var det reirmateriale av mose, elghår og underull fra elg. Kassene er stærkasser med hulldiameter på 5cm, hengt i eldre barblandingskog med overvekt av furu, i lavland i Oslo.
Hvilke fugler kan det ha vært?

J.H. (25.12.2010)

Mest sannsynlig kjøttmeis. Materialene er typisk for meiser, og kassestørrelsen brukes gjerne av kjøttmeis (som kan hekke i andekasser i enkelte tilfeller).-

Roar Solheim (26.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

svale og fuglekasser

Hei! Jeg lurer på om det er mulig å bygge fuglekasser til svaler? Jeg finner ikke svaler blant fuglene som dere anbefaler på følgene link:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/smakasser.php#meiser
Er det en grunn til det?

C.B. (19.12.2010)

Gå inn på hjemmesidene til NOF (Birdlife.no), se under tidsskrifter, og finn PDF-dokumenter av eldre nummer av bladet Fuglevennen. Der finner du bl. a. beskrivelse av kasser til tårnseiler. Det går også an å lage plattinger til både låvesvaler og taksvaler, og til og med kunstige murvegger med reirganger for sandsvaler.

Roar Solheim (20.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattuglekasse i "kreative materialer"

Jeg aribeider med et kunstprosjekt med barn, der vi skal lage fuglekasser til kattugler i "kunstenriske" materialer. Hvilke materialer bør en unngå i forhold til fuglens "innemiljø"? En må selvsagt bruke materialer som tåler vann over lang tid, men utenom det - er det ting en må tenke på? Er farge viktig for fuglens trivsel?

U. (16.12.2010)

Det viktigste er å bruke materialer av heltre. Ikke bruk trefiberplater av noen slag - de løser seg opp når de blir fuktige, og er dårlig egnet som kassemateriale.

Roar Solheim (18.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Blåmeis

Er det blåmeis så langt nord som hamarøy kommune i nordland?
er sjangsen stor får at den hekker i fuglekasser her oppe?

N.N (06.12.2010)

Blåmeisa opptrer også i våre nordligste fylker, men noe mer fåtallig enn i Sør-Norge. Jeg vil tro at muligheten for å få den i kasse er stor om den er der i hekketiden.

Frode Falkenberg (17.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse i Oslo

Jeg lurer på hvilken fugletype man burde lage kasse til i Oslo. Jeg ser det er en del forskjellige varianter av kasser man kan lage men er ukjent med hvilken type fugl som er mest relevant for et villastrøk i Oslo (Ekeberg omegn). Det er stort sett grønt i omerådet med hager og noen små skogsomeråder. Hvilken fugletype burde jeg bygge kasse til?

T. (06.12.2010)

Rundt Ekeberg ville jeg ha satt opp standard småfuglkasser med 32 mm D inngangshull, noen stærkasser med 45 mm D inngangshull, og kanskje noen kasser til kattugle/skogdue/kaie.

Roar Solheim (09.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kvinand

Har hørt at kvinanda sjekker etter hekkeplasser før de reiser sørover, så visst jeg setter opp en kasse nå på vintern er da sjangsene små får å få kvinand i kassa? (det er observert kvinand i området)

N.N (07.12.2010)

Nå er det nok for sent for at kvinanda skal sjekke kassen i år, men du kan likevel henge opp nå, så er alt klart i god tid til våren.

Roar Solheim (09.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Nødvendig å skifte himmelretning på kasse?

Hei!

Jeg har flere kasser til perleugle hengende i sør eller sørvestlig retning. De er beiset med mørkebrun beis. I en bok om fuglekasser jeg nettopp har kjøpt står det at man ikke burde beise dem mørke og heller ikke henge dem opp mot sør på grunn av varmen.

Hvor alvorlig er dette, og vil det være særlig aktuelt for ugler som hekker relativt tidlig på sesongen?
Vil ikke fugler i naturlige hulrom få samme problem?
Når på våren vil perleugla være ferdig med hekkingen?

J.H. (02.12.2010)

Lurer på hva slags bok du da har kjøpt, for dette er ren og skjær feilinformasjon! I Hedmark har fuglefolk beiset uglekasser i en årrekke, og aldri hatt problemer for uglene av den grunn. Det har heller aldri vært noe problem at kassene vender mot sør. I gode museår kan perleugler legge egg i februar-mars, og ha unger som forlater reirhullet i overgangen april-mai.,

Roar Solheim (05.12.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Beise fuglekasse

Har hengt opp 7 kasser og har laget 6 kasser som jeg ikke har hengt opp, men har ikke beiset dem, vil de vare lenge hvis jeg ikke beiser dem, og hvor lenge varer de sånn cirka hvis jeg beiser dem?
Men kan jeg beise de kassene som står ute?
Det er frost ute men tørt

N.N (30.11.2010)

Du bør nok beise kasser innendørs i plussgrader nå om vinteren. Kassene varer opplagt lenger med god beis, men vi har ingen kontrollforsøk som sier noe om forskjellen i varighet på ubehandlete og beisede kassebord.

Roar Solheim (30.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Åpne fuglekasser

Hvor er den beste plasseringen? Høyt/ lavt, i tett buskas eller mer åpent. Tenker på kasse til gråfluesnapper.

G. (24.11.2010)

Litt halvåpen skog, ca 2-3 metwer over bakken (gjerne på en furustamme). Kan også spikres opp på en husvegg - linerle og gråtrost (!) kan være aktuelle hekkearter også.

Roar Solheim (24.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Åpne fuglekasser

Hvorfor vil enkelte fugler ha åpne kasser, slik som for eksempel gråfluesnapper og trekryper? De må da være svært utsatt for rovfugler, det er jo bare å forsyne seg, liksom. Hadde tenkt å henge opp kasser til disse fuglene, men vet ikke helt. Det er mye rovfugler her i området, slik som kråke, ravn og spurvehauk.

G. (23.11.2010)

Trekryperen skal ikke ha åpne kasser! Den vil ha en kasse som imiterer et løst barkflak på en trestamme. Gråfluesnapperen har utviklet seg til å hekke i greinhull, på nedbrukne trestammer osv, og den stoler på kamuflasjen. Derfor er åpne kasser det som mest ligner artens naturlige reirvalg. Slike reirplasser er kanskje ikke så trygge som et spetehull, men langt vanligere å finne i skogen.

Roar Solheim (23.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattugle-kasse.

Heisann!

Tenkte og lage en kattugle-kasse nå før jul, og henge den opp i skogen her. i Fjor hadde jeg 3 småfugl kasser i samme område, og jeg vet sikkert at måren tok ungene i allefall i den ene kassen( hadde sikret lokket for dårlig). Er det noen måte jeg kan gardere meg mot at dette kan skje igjen?

Åpningen i ugle-kassen er vel såpass stor at måren kommer seg inn...?
Er det noe tre som er bedre enn andre og henge kassen i?
Ser dere skriver at det ikke skal sagspon i bunnen, men flis, men hvor store skal flisene være? 3-5 cm?

Takk for en glimrende side, setter stor pris på at dere bruker fritiden deres på og svare oss fuglekikkere ;)

M.K. (19.11.2010)

Hvis du skal sikre kassene mot mår, må du henge dem i frittstående trær slik at måren ikke kan hoppe over fra et nabotre. Så må du slå en ca 1 m høy metallplate rundt hele trestammen i 2-3 meters høyde over bakken - DA klarer ikke måren å klatre opp på det glatte metallet. Dette er eneste sikre måte å hindre måren i å komme opp i en kasse. Testet og funnet OK!
Hvis du finner stående, tørr-råtne løvtrestubber (bjørk eller osp), slik at du kan smuldre dem opp med fingrene, så er dette noe av det beste du kan bruke som bunnmateriale i store ugle- og andekasser.

Roar Solheim (21.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Himmelretningens betydning for opphenging av fuglekasser.

Hei!

Spiller det noen rolle i hvilken himmelretning kassene peker? Kan det bli for varmt i kasser vendt mot sør? Jeg har to-tre kasser til perleugle som peker mot sørvest.

J.H. (20.11.2010)

Nei, alle erfaringer tyder på at dette spiller liten rolle. Kassenes plassering i bterrenget er nok mye viktigere.

Roar Solheim (21.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kvinand kasse

Hvordan skal jeg lage en kvindand kasse? bord bredden skal vel være på en rundt 30cm, og har ikke bord som er 30 cm brede, hvis jeg legger 2 bord sammen så blir den ikke helt vanntett, går det bra eller er det noen andre måter jeg kan gjøre det på?

N.N (21.11.2010)

Slike store kasser lager du best ved å legge to bordbredder (eller tre) ved siden av hverandre, og skjøte med tverrgående bord eller lekter oppe og nede. Det gjør ikke noe for endene (eller ugler) om det blir smale sprekker mellom bordstykkene når kassebordene tørker.

Roar Solheim (21.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hallo:D
Igår skulle eg sjekke en av fuglekassene mine og der låg det ein fugel oppi men det var ikkje reir eller Noe oppi.
Hvilken fugel er detter og Skal den bygge reir/legge egg i kassen visst den var oppi?
Det var i ein vanlig Stær kasse

T. (13.04.2010)

Dette er en spettmeis og den bygger rede av flak av furubark. Fuglekasser bruker også som oppholdsrom for fugler også utenfor hekketid, så her har du truffet på en spettmeis som kanskje inspiserte kassen nettopp for å bygge et reir senere, eller som rett og slett har funnet en trygg hvileplass.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Glava som underlag i fuglekasser ?

Hei. Jeg har forsøkt med litt glava i bunnen av kassen etter rengjøring forrige sesong. Kjøttmeisen som har holdt til der før om årene begynte både bygging, egglegging og ruging men ble fortrengt av svarthvit fluesnapper, Disse så også ut til å trives. Spørsmålet er om det er farlig (ev. unødvendig)å legge Glava i bunnen av kassa ?

A. (13.04.2010)

Det er ikke nødvendig å legge glava i bunnen av kassen, men heller ikke farlig. En fuglekasse blir også brukt som overnattingsplass for fugler, spesielt på vinteren. Akkurat da er det jo ikke så dumt med litt glava i bunnen!
At svartkvit og kjøttmeisa sloss om hekkeplassen er ganske vanlig, oftest vinner svartkviten, men noen ganger er det kjøttmeisas tur til å vinne. Slike kamper kan ende med døden for en av fuglene.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spettmeis og hakking

Vi har en spettmeis som har lagt beslag på en fuglekasse. Den ser ut til å hakke på hullet, som for å utvide det, enda hullet er mer enn stort nok til at den kan komme seg ut og inn. Hvorfor gjør den det da?

T.A. (10.04.2010)

Spettmeisa tilpasser alltid hullet slik at den selv passer akkurat inn. Men den pleier å velge kasser med stort hull slik at den murer igjen deler av hullet. Den er i mindre grad tilpasset å hakke et hull større.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekassene

Hei! Jeg har hengt opp en kasse som et kjøttmeispar har begynt å rede i. En gråspurv (eller to...) er veldig nysgjerrige og henger utenpå og rundt kassa stadig. Vil det lønne seg for meg å henge opp en kasse til - til disse gråspurvene, og evt hvor langt unna kan jeg henge den? Bor i rekkehus og har liten hage, så antall meter er ganske avgjørende når de i tillegg skal henge i skyggen. Håper på et svar :) Hilsen nyklekket fugle-elsker!

H.A.R. (10.04.2010)

Ettersom vi svarer så seint så har du sikkert gjort deg noen erfaringer angående plassering av kassene. Normalt så anbefales minimum 30 m mellom kasser til meis og fluesnapper. Gråspurv og stær kan hekke i små grupper og tåler sitt naboskap. Om ikke kassen henger i skyggen så må den ikke henge rett mot sør.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattugle

Eg har laga ein kattugle kasse for 1 veke siden.
Er det forseint å henge den opp eller har dei begynt/heller på) å legge egg?
Burde eg legge noe oppi kassen ? sagspon?

S.B. (10.04.2010)

Det beste er å henge opp uglekasser før jul. Kattugla legger egg i mars/april og vil gjerne ha litt tid i forkant for å etablere seg i hekkeområdet. Det er viktig å fylle et ca. 10-12 cm lag med grov flis i kassen, ikke sagflis! HUSK å bruke beskyttelsesbriller og solide klær som dekker hals og nakke når det er ved kassen i hekketiden. Ugla kan også sky hekkeplassen i tiden den har egg hvis den blir forstyrret.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Stærkasse

Hei! Jeg bestilte en stærkasse på nett. Type trebetong og ligner på et malingspann. :) Nå har jeg festet det ca 3 meter oppe i et tre, og det henger en anelse skjevt. Har det noe i si for stæren?

S.G. (06.04.2010)

Det har ingenting å si at kassen henger skjevet. Fuglene bygger sitt rede i vater uansett.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spurveuglekasse

Hei!

Jeg hengte opp ei fuglekasse i går. Den var 30 cm høy, et bunnmål på 14 x 14 cm og et innflygingshull på ca 5,2 cm. Har ikke fyllt den med sagflis enda...

Spørsmålet mitt er:

Passer denne kassa til ei spurveugle? Var det for seint å henge den opp i går? (5. april) Hvilke hakkespetter kan hekke i en fuglekasse av denne dimensjonen?

På forhånd takk!

mvh Adrian Grande

A.G. (06.04.2010)

Kassen passer ypperlig for spurveugle med to viktige justeringer. For det første krever spurveugla en en form for åpning som er som en "tunell". Dvs. at du må lage frontveggen ca.7-8 cm. Det andre er at du må fylle kassen med et 8-10 cm tykt lag med grov flis, ikke sagflis. Spurveugla hekker i april, men det er en fordel å henge opp kasser for ugler allerede før jul. Det begynner tidlig å se etter aktuelle hekkeplasser og det er større sjanse for at den hekker dess bedre tid den har til å finne kassen.
Ingen hakkespetter, bortsett fra vendehals, hekker i fuglekasser, men de kan brukes til overnatting.

Morten Ree (17.11.2010)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Perleugle

Hei eg har hengt opp ein perleuglekasse 4 m meter over bakken På os Vestlandet i ein barskog.Eg lurer på om eg kommer til å få perleugle i den??vist ikke kan nokken andre ugler/Fugler ta den i bruk????

F. (02.04.2010)

Perleugla hekker i kasser, vil helst ha en hullåpning på ca. 8 cm. Ofte kan det være lurt å sette kassen i ei enslig furu som står åpent til på f.eks. ei myr. Da er det mindre sjanse for at måren kommer inn i kassen og tar ungene. Høyde på 4 m over bakken skal være OK. Husk å fylle kassen med grove fliser i et ca. 10 cm tykt lag. Av andre arter som kan komme i slik kasse er kjøttmeis.

Morten Ree (17.11.2010)

««første 1 987 - 2 036 av 2 530 siste»»