Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 2274 til 2298 av totalt 2308 spørsmål

Lenke

svaler

Vi har hatt svalereir i taket. Nå skifter vi tak og ønsker å sette opp fuglekasser i stedet. vilke mål skal skal disse ha, vil svalene bygge rede i kasse istet

J.A. (12.09.2006)

Hei!
Det er fullt mulig å lage kunstige reir for låvesvaler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.
Tårnseilere kan man også lage kasser til, og en illustrasjon av en slik kasse kan finnes på dette nettstedet:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (14.09.2006)


Lenke

Kjøttmeisrede i kjøkkkenventilen

En skade i kjøkkenventilåpningen har ført til okkupasjon av en kjøttmeisfamilie med mye husbråk! Det varer vel to-tre ukers tid? Spørsmål: må jeg deretter være kjapp og få stengt adgangen straks, slik at de ikke begynner på ny frisk med nytt kull?

A. (02.07.2006)

Du bør lukke inngangen så snart som mulig etter de har fløyet. Kjøttmeisene legger gjerne to kull, men bytter ofte reirplass mellom kullene, så det kan komme helt nye fugler inn umiddelbart etter at de gamle har flydd ut.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


Lenke

Blåmeisemor- og far er borte! Ungene døde.

Vi fikk for ca. 3 uker siden laget en fuglekasse. Et blåmeisepar slo seg ned og laget et rede. 10 egg ble lagt. I natt hørte jeg et forferdelig fugleleven (skjære, kråke el. trost) utenfor. I dag (2/6) er foreldrene borte og det er 9 døde fugler, urørte. Ett egg igjen. Hva har skjedd? Kan andre fugler ha forårsaket dette?

O. (02.06.2006)

Det er vanskelig å si hva som har hendt, men ting tyder vel på at foreldrene har dødd eller forlatt reiret. Ungene trenger både varme og mat jevnlig for å overleve når de er små.

Frode Falkenberg (06.06.2006)


Lenke

Døde kjøttmeisunger

Har en fuglekasse hvor kjøttmeisen har foret unger i ca. 14 dager. I går ble det veldig stille og jeg åpnet derfor kassen for å sjekke. Der lå 7 døde unger. Foreldrene satt i trærne rundt og kjatret. Det var jo veldig kaldt i går natt med mye vind men de skal vel tåle det. Hva kan årsaken være?

K.S. (01.06.2006)

Det kan være mange årsaker til det. Ut fra hva du skriver kan det være at foreldrene av en eller annen grunn ikke har varmet ungene på natten, noe som er avgjørende for overlevelsen til de små som har lite islolasjon.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


Lenke

Flytting av fuglekasse

Vi skal bygge og må rive veggen der fuglekassen henger. Det har kommet egg i kassa. Går det bra om vi flytter kassen 3-4 m bortenfor.

N.N (02.06.2006)

Det går kanskje, men jeg har mine tvil. Husk at det ifølge norsk lov er ulovlig å forstyrre fuglene i hekketiden, noe som innebærer at dere strengt tatt ikke kan flytte kassa så lenge det er fugl i den. Hekketiden til disse små kassehekkende artene er riktignok ikke så lang, så om dere kan vente i tre uker, så vil nok fuglene ha fløyet ut.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


Lenke

Forlatte fugleegg

Har en fuglekasse som jeg i dag så hadde fått stengt igjen innagngen ved at taket falt ned fra innsiden. Har ikke sett mora på to dager, og er redd hun ikke har kommet seg inn. Det er egg i redet og disse trenger jo konstant ruging. Hvor lenge holder de seg uten mor? Tro det er kjøttmeis...Den er blå og brun. Hva gjør jeg for at ungene skal overleve???

E. (19.05.2006)

Eggene kan klare seg uten mye ruging om kullet ikke er ferdiglagt. Har hunnen allerede begynt rugingen, så vil eggene dø når de blir nedkjølt. Ungene er avhengige at foreldrene har tilgang til å mate dem. Om inngangen er stengt bør du åpne den. Jeg vil ikke anbefale deg å ta inn ungene.

Frode Falkenberg (01.06.2006)


Lenke

Tårnseiler - hekkeplass

Vi har stor glede av årvisst hekkende tårnseilere og låvesvaler oppunder taket på et gammelt hus på nabotomten. Nå står det gamle huset i fare for å bli revet og hekkeplassen vil forsvinne.
Hvordan kan jeg lage innbydende hekkeplasser for tårnseilere og svaler på mitt hus for å beholde dem i nabolaget ?

F.E.W. (29.05.2006)

Det er ikke noe problem å lage kasser tilpasset tårnseilere. Man kan få kjøpt spesialtilpassete takstein (som jeg dessverre ikke har funnet link til), og mange typer mer eller mindre klassiske kasser:
http://www.jacobijayne.co.uk/birds_wild-life_shop.php?page=NESTBOX&type=SWIFTS. Du kan også snekre dine egne kasser. Ta forøvrig en titt på:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php for litt mer info.

Frode Falkenberg (30.05.2006)


Lenke

kjøttmeis egg

hei vor lenge ruger kjøttmeismor på egga jeg har er kjøttmeis egg i jorbærglass

S.L. (14.05.2006)

Kjøttmeisa har en rugetid på omtrent 14 dager.

Frode Falkenberg (19.05.2006)


Lenke

Fuglekasse for dompapp

Hei
Får man dompappen til å hekke i fuglekassa, og i så fall,- hvilke mål skal det være på kassen?

N.N (08.05.2006)

Jeg har ikke hørt om tilfeller der folk har fått dompap i ei fuglekasse, og har dermed ikke noen mål på slike. Dompapen foretrekker å lage små kvistreir i bartrær der de legger eggene sine.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Lenke

kjøttmeis

hei fins det en video om kjøttmeis unger

S.L. (10.05.2006)

Du kan følge med på et på webkamera, der det etterhvert vil komme unger ut av egga: http://www.littavalt.com/am/joar.htm

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Lenke

venter på leieboere!!

Er det lurt å legge gress i bunnen av fuglekasser før du henger dem opp, eller vil dette føre til at fuglene ikke flytter inn fordi de tror kassen er bebodd?

K. (03.05.2006)

Det har strengt tatt ikke noe å si om du legger i gress eller ei før hekkesesongen. Fuglene bygger uansett reir oppå det som ligger der, og vet fort om en kasse er bebodd når de sjekker dem. Når du renser kassene om høsten kan du godt putte litt gress eller bark i kassen, slik at fuglene som overnatter i de om vinteren får litt ekstra isolasjon.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


Lenke

Figlekasser

Skal snekre fuglekasser!
Hva er målene for andre enn fuglesnapper?
MVH Alida

A.D. (18.04.2006)

Du finner alle fuglekassemål som du trenger på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php

Frode Falkenberg (03.05.2006)


Lenke

Rensing av fuglekasser

Når er det mest gunstig å rense fuglekasser? Dette ble gjort i høst, og ved sjekk nå i april viste det seg at det var masse skitt og gamle fjær i kassene igjen. Jobben måtte gjøres på nytt. Er det best å kun rense kassene om våren?

L.H.J. (16.04.2006)

Det kan være en god ide å kun rense kassene om våren. Fuglene bruker kassene til overnatting om vinteren, og liker nok godt isolasjonen de gamle reirene gir. Rens kassene relativt tidlig om våren slik at du slipper å gjøre det etter at loppene har klekket...

Frode Falkenberg (03.05.2006)


Lenke

Uglekasse på fjellet

Vi har lyst til å sette opp en uglekasse ved hytta, som ligger i Uvdal 860 moh (under tregrensa). Det er mye myrer i området. Vi har både sett og hørt ugle uten at vi vet hvilken ugle det er. Hva slags ugle er det mest sannsynlig at vi kan få i en uglekasse her, og hvordan bør denne settes opp i terrenget?

C. (30.04.2006)

På de kanter av landet er det mest sannsynlig å få perleugle som kassehekker, men i sjeldne tilfeller også haukugle. Du kan lage en kasse som passer for begge. Hulldiameter 10 cm, ca 50 cm høy kasse, og ca 25 cm brede sidevegger. Heng kassa 4-6 meter over bakken i et litt frittstående tre, gjerne 20-30 m fra skogkant.

Roar Solheim (01.05.2006)


Lenke

kattuglekasse

hei kan jeg få mål til kattuglekasse

S.L. (25.04.2006)

Du finner komplett liste over mål og utforminger på fuglekasser her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg (27.04.2006)


Lenke

Blåmeis

Hvor stor skal fuglekassa til blåmeisen være? Størrelsen på hullet og sidene.

S. (20.04.2006)

Blåmeis kan bruke kasser med hulldiameter ned mot 28 mm, men tar gjerne også i bruk de med hulldiameter 32 mm (som også egner seg for kjøttmeis, spettmeis og fluesnapper). Sidevegger 10-12 cm brede, ca 25 cm høye, se ellers oversikten over alle kasseutforminger på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg, Roar Solheim (20.04.2006)


Lenke

kattugle

Hei du!
Vi har laget 6 uglekasser etter mål, og har hengt dem ut forskjellige steder. Vi fikk hengt dem ut litt sent, så det er trolig ingen aktivitet der i år (i allefall fra kattugla). Har dere noen tips om hvor høyt opp de bør henge og i hva slags trær? Bør det være fritt for grener under ect. På forhånd takk!!!

S. (17.04.2006)

Ugler kan starte egglegging i mai (og perleugle helt til i juni). Kassene bør henge 4-5 m over bakken. Perleuglekasser kan med fordel henge på frittstående trær 20-30 m ut fra skogkant (det reduserer faren for at mår skal gå opp i kassene og spise ugleegg). Kattuglekasser kan henge i skogkant eller inne i skog, gjerne med litt åpning foran kassa, men med tette graner i nærheten hvor uglene kan sitte gjemt. Treslag er av mindre betydning for uglekassene. Haukuglekasser kan henge lik perleuglekassene, mens spurveuglekasser kan henge 3-4 m over bakken inne i skogholt, 20-30 m unna kant mot åpen mark/hogstflater.

Roar Solheim (18.04.2006)


Lenke

Fuglekasser

Hei

Trym (6 år) og Marie (4 år) har bygget hver sin fuglekasse. Vi lurte på hvor kassene skal henge. Hadde tenkt å henge de opp på uthusveggen, hva må vi tenke på i forhold til sol/skygge? Tenkte vi skulle lage et rekkehus med 4 kasser i rekke. Hvilken fugleart skal vi ta høyde for i et slikt rekkehus? (har jo noe med størrelse på kassa og hull å gjøre).

T.O.M. (03.04.2006)

Flott at dere har lagwet fuglekasser! Dere kan gjerne henge dem på husvegg, heng dem da litt innunder mønet/takutspring, ca 2 m over bakken eller høyere. Men IKKE lag rekkehus - det skaper bare forvirring. Fuglene liker ikke naboer ved siden av seg. Hvis en kjøttmeis begynner å bygge i ett av hulrommene i et slikt rekkehus, så klarer den først ikke å kjenne igjen hvilket hull den har valgt, og bygger i alle hullene. Det blir unødig mye arbeid, og ikke noe utbytte. De eneste fuglene dere kan lage rekkebolig for, er hekkebrett for taksvaler. Disse fuglene kan legge reirene sine i koloni ved siden av hverandre.

Roar Solheim (06.04.2006)


Lenke

Fugelkasse

Hvilke mål bør en ha på en fuglkasse.eks til spurv,stær
hvor stor,+ diameter på hullet.

N.N (03.04.2006)

Full oversikt over aktuelle størrelser på flygehull og annet finner du på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php.

Frode Falkenberg (03.04.2006)


Lenke

Beslag til fuglekasser

Hakkespett er stadig på farten mot våre fuglekasser. Har i flere år forsøkt å få tak i metallbeslag til å sette foran hullet, men forgjeves. Hvor får man tak i slike?
Hilsen fuglevenn

N.N (28.03.2006)

Slike metallbeslag må du nok lage selv. Du kan evt. kontakte en blikkenslager og få han til å kutte ut kvadrater av passe størrelse samt å bore ut hull som passer for kassenes hulldiameter. Dette er nok det enkleste. En annen løsning er å spikre papp- eller nellikspiker i en tett krans rundt innflygingshullet på fuglekassene.

Roar Solheim (31.03.2006)


Lenke

Meis og reirbygging

Hei. Ser det står lenger ned på siden her at meisene starter reirbygging i midten av April, men ved vår kasse i Molde så har vi observert en kjøttmeis som til stadighet flyr inn og ut av kassen. Vi har ennå ikke renset den og lurer derfor på om vi kanskje bør la det være nå?? Kan det tenkes at dette er samme meisen som hekket i fjor, og som allerede nå har begynt å lage nytt reir for årets hekking??

H. (28.03.2006)

Meisene kan benytte kassene gjennom vinteren til å overnatte i, men de trenger ikke det gamle reiret for å sove i en fuglekasse. Selv om en meis flyr inn og ut av en kasse nå, så har den neppe begynt å trekke nytt rfeirmateriale inn i kassa så tidlig. Rens den derfor snarest. Det gamle reiret vil være flatt på toppen, med fugleskit og kanskje uttørkede rester av døde fugleunger (det er vanlig at 1-2 unger dør like før kullet skal forlate kassa). Et ferskbygd reir inneholder først løs mose, så er det reirgrop i mosen, og deretter fores denne med hår.

Roar Solheim (28.03.2006)


Lenke

fuglekasser

Jeg er kontaktlærer i en 3.klasse på Askøy. Vi arbeider med tema Fugler i nærmiljøet, og er så heldige å ha et rikt fugleliv like utenfor skoleporten. Har snakka litt om å lage/henge opp fuglekasser, og fant fin veiledning. Men her sto det ikke noe om når kassene må være kommet opp, og om det evt. er sannsynlig å få fugl i dem første sesong (lakka kasser). Er det for seinti år hvis vi får opp kassene i uke 14?

B. (23.03.2006)

Det kommer litt am på hvilke arter du er ute etter. Om du har hengt opp kasser for kattugle, så kan det allerede være for seint på Askøy. Når det gjeldere meiser og fluesnappere så burde det ikke være noe problem med å få fugler i kassen i løpet av våren. Meisene legger også ofte to kull, der prosessen med andrekullet først starter opp i juni. Den svarthvite fluesnapperen ankommer ikke landet før tidlig i mai, så du har en måned på deg. Lykke til!

Frode Falkenberg (27.03.2006)


Lenke

fuglekasser

Hei. Hadde vendehals i ei fuglekasse på hytta vår i Nissedal i Telemark sist år. Vil den hekke igjen samme sted? Hadde også et rødstjertpar i en fuglekasse laget ev en utholet bjørkekubbe-fuglekasse. Den kom aldri tilbake. Et problem er flaggspetten som hakker ut større (for store) hull i noen kasser. Når bør kassene renses, er det for sent nå?Er det noen tips for fotografering, for en vanlig 'mann' (les:dame) som har kjøpt et digitalt kamera, og gubben har kjøpt et teleskop som det visst går an å koble sammen med kameraet. Finnes det noe litteratur om dette, eller må det bare selvlæres? Vi liker å studere fuglene på /rundt hytta når vi er der (nesten hver helg hele året).

B. (28.02.2006)

Du kan aldri være sikker på at fugler vender tilbake til samme kasse gjennom flere år. For vendehals er det viktig at det ligger flis i kassa, og at dne er ledig når fuglen kommer til Norge fra Afrika. Fuglekasser kan renses helt fram mot midten av april, men i slutten av april begynner gjerne de første meisene med årets reirbygging. Fuglekasser kan beskyttes mot flaggspett med metallplate eller nellikspiker rundt hullet, men hakkespetten kan like gjerne hakke hull på siden eller i bunnen av en fuglekasse.

Roar Solheim (27.03.2006)


Lenke

Fugler i norge og fuglekasse

Vet dere ca. hvor mange fugler som fins i norge når alle trekkfuglene har kommet tilbake? Lurer også på hvorfor blåmeiser og kjøttmeiser flyr å ser inn i fuglekassebe jeg har hengt opp.

O.J.M. (25.02.2006)

Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge, men det har fram til og med 2004 blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.

Alle trekkfuglene er tilbake i løpet av juni måned.

Meisene sjekker om kassene holder den standarden de er ute etter før hekkesesongen. Dessuten er det viktig for de å finne ut om kassene er ledige.

Frode Falkenberg (23.03.2006)


Lenke

Fuglekasser

Hei
1. Er det regler for hvor tett kassene kan være i hagen vår?

Vi har nå to kasser, den ene er kjempepopulær, den andre ikke. Vi skjønner ikke helt hvorfor det er forskjell. Begge er plassert høyt oppe i treet i nærheten av greinene. Det er ca. 8 meter mellom trærene.

2. Vi har fått kattepus som jakter ivrig på fuglene og er veldig flink å klatre i trær. Vi er redd den skal skremme fuglene i fuglekassene. Finnes det gode råd mot dette ?
Kan vi feks. feste et stykke plastikk rundt treet så pus ikke klarer å klarte forbi ?

N.N (14.03.2006)

Kasser i en hage bør generellt plasseres lengst mulig fra hverandre, det øker sjansene for at flere blir bebodd, men ulike fuglearter kan hekke nær hverandre. Hvis du vil unngå katt i treet, heng fuglekasse i et tre som ikke kan nås fra et nabotre, og fest en aluminiumsplate/metallplate på 60-70 cm høyde rundt trestammen ca 1,5-2 meter over bakken. DET klarer hverken katter eller mår å forsere.

Roar Solheim (14.03.2006)


««første 2274-2298 av 2308 siste»»