Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 75 til 99 av totalt 2 535 spørsmål


Permanent lenke
#Fuglekasser

Blåmeis rede

Hei vi har blåmeis i fuglekassen vår og alt så ut til å gå fint frem til naboens katt klatret opp i treetet og satt ved siden av kassen. man hørte meise mor inni kassen. De neste dagene var den innom en sjelden gang, kunne virke som det kun var for å legge nytt egg på morgenen... etter et par dagen sjekket vi kassen og det var kun 3 egg der og meisene er nesten ikke til å se lenger. Hva gjør man? Fjerner jeg eggene eller fjerner jeg hele redet slik at noen andre meiser kan begynne på nytt?

N.N (04.06.2021)

Vent en ukes tid. hvis fuglene ikke viser seg, og det fremdeles bare er tre egg i kassa, kan du rense ut reir og egg (og kanskje få naboen til å holde kontroll på katta!).

Roar Solheim (04.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Pilfink

Vi har hatt Pilfink hekkende i det gamle teglsteintaket mange år. Nytt tett platetak ødela hekkemulighetene for min muntre venn. Hva kan jeg gjøre for å bøte på det? Prøvd med fuglekasser uten hell.

T.H. (03.06.2021)

Men det er fuglekasser som er løsningen. Kanskje du må henge ut alternativer på ulike plasser.

Roar Solheim (03.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei, har fuglekasse hvor nå ungene er klekket... Kan jeg åpne å se da jeg hører de piper eller er det best å la de være i fred... 😉 Takker for råd. Ble glad da jeg hørte lyd idag...

P. (03.06.2021)

Ja, det er helt uproblematisk med en rask kikk hver dag.

Roar Solheim (03.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Tomt fuglehus

Bilde vedlagt spørsmålet

Har eit fuglehus som det aldri har budd fugl i, har hengt i mange år. Det er på sørvegg, men godt med skugge. Kva kan eg gjera for å gjera det meir attraktivt? Kvar bør eg evt flytta det?

A.R. (03.06.2021)

Det kan hende at du skal male det mørkt, ikke blått.

Roar Solheim (03.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Blåmeis og fluesnapper

I min hage har jeg en fuglekasse. Hver vår ser vi at blåmeisen etablerer seg, men ofte ser vi at svart hvit fluesnapper har tatt over reirplassen etter en stund. Er dette vanlig adferd mellom blåmeis og fluesnapper? I år ser vi derimot at det ikke har skjedd og blåmeisen er i ferd med å fø fram et eget kull, men jeg ser at fluesnapperen er i nærheten og det ser ut som at den egler og "bøller".

R.A. (03.06.2021)

Fluesnapperne kan ofte prøve å overta en fuglekasse og fordrive meisene. Noen ganger går dette, andre ganger ender det med at fluesnapperen blir drept.

Roar Solheim (03.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hvor seint hekker trosten og staren?

Vi har to kasser i hagen, ca tre og fire meter i to gamle bjørketrær. I den ene har kjøttmeisen hekka. Den andre har et større hull og tidlig i mai kom det en flokk stær innom, de rydda ut av kassa hvor jeg tror kjøttmeisen først hadde begynt å ordne seg, men senere på dagen fløy de videre. Det har vært ulike større fugler i hagen i vinter og i vår: spettmeis, stær, gråtrost, rødvingetrost. Hadde vært så gøy om noen av de vil hekke i den kassa, men hva er sjansen for at noen av de vil slå seg ned?

N.N (28.05.2021)

Umulig å si noe når du ikke opplyser hvor i landet dette er, men nå er det nok i seneste laget de fleste steder.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kjøttmeis som ikke legger egg.

Vi har hatt kamera i fuglekasser i flere år. På denne tiden har kjøttmeisen begynt å mate ungene. I år var nok starten litt senere enn tidligere år, men i hvertfall to uker kommet tilbake til reiret ved 6 - 7 tiden om kvelden og hun har oppfør seg som om hun snur på eggene, men det er ingen egg der. Det har sett ut som hun har egg i seg, men har ikke fått lagt noen. Hannen har ofte kommet til henne ut på kvelden med noe mat og gitt henne. Nå i kveld er det helt stille, klokka er ti om kvelden, og reiret er tomt. Kan småfugler også få eggbinding? Hannen var her ved 7 tiden i kveld, samme tid som han pleier å melde i fra at han passer på henne, men han var her ikke lenge. Skjønner at noe galt har skjedd. Hvor lenge bør jeg vente med å rense ut redet? Kan vel kanskje være heldige å få et annet par i løpet av juni. Har foresten bare hatt kjøttmeis i den kassa. 4 år på rad.

J.S. (28.05.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva som foregår i dette tilfellet. Avhengig av hvor i landet dette er, så burde nok kjøttmeisen ha lagt sine egg nå.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei. Har ein fuglekasse med 7 kjøttmeisunger i. Når dei var cirka 7 dager gammel døde den eine fugleungen om morgonen. Og seinere på kvelden/natten døde 2 stykk. Så neste morgon var det bare 4 igjenn. Seinere på kvelden neste dag når dei var 9 dager gammel døde det ein til. Då var det bare 3 igjenn. Og om morgonen når dei var 10 dager døde det ein til fugleunge. No er det bare 2 fugleunger igjenn. Det er kveld no og dei er 10 dager gammel. Begge foreldrene er der. Kva er grunnen til at nesten alle døde og kommer dei som er igjenn til og dø? Er det sjukdom. Er det sult. Eller har foreldrene/dei andre fugleungene drept dei? Kva tror du?

N.N (02.06.2021)

Sannsynligvis har ikke foreldrene klart å finne nok mat til ungene - derfor dør de.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Design av fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg jobber med design av en fuglekasse for småfugler i bymiljø.
Inspirert av hvordan de ofte legger rede i glippe under takstener.
Har jeg valgt å gå bort fra det klassiske hullet, og lage en åpning opp mot metall taket. En slags glippe.
Ser du som ornitolog noen problemer ved dette designet?

S. (01.06.2021)

Nei. Bare en åpning er stor nok, så finner fuglene selv ut om de vil bruke hulrommet innenfor til redeplass eller ikke.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Ung fugler

En fuglekasse har ramlet ned med 6 småunger. Kjøttmeisen vi samlet den inn igjen og satt fuglekasse sammen igjen. Det var liv i alle men det var bare 2 som gapet langt opp den andre la stille. Så foreldre bare en gang nå i kasse. Hva kan vi gjøre mer??

G. (02.06.2021)

La alt være i ro og se om foreldrene klarer dette på egen hånd. Ikke stort annet dere kan gjøre, dessverre.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

Kan en bruke trykkinprignerte materialer til fule kasser

J.E.J. (02.06.2021)

Ja, det er helt uproblematisk.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

småfugl

Hei, spurte for en stund siden om småfuglene ville legge merke til fuglekassa jeg satte opp hvorpå du svarte at ja, det ville de men at det ikke var sikkert de ville ta den ibruk. Vel, nå har ett kjøttmeispar tatt den ibruk å mitt spørsmål er som følger: vil jeg ødelegge for fuglene om jeg titter inni kassa for å se etter egg? Er veldig glad i disse småfuglene å vil ikke risikere noe!

J.V. (31.05.2021)

Nei, det går helt fint. Bare vær kjapp.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

I snart 3 uker har vi hatt en svarthvit fluesnapper hann på tomta som synger mesteparten av dagen. Den sitter også på taket av en tom fuglekasse, men ingen har flyttet inn. Venter den så lenge på at det skal komme en hunn, eller kan han ha en hunn i reir et annet sted, og venter på om det kommer en hunn nr. 2?

K.L. (25.05.2021)

Ja til alle spørsmålene.

Roar Solheim (26.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fuglekasse

I år satte jeg opp to nye fuglekasser på husveggene. To forskjellige vegger. Jeg har mange småfugler som jeg mater. I tidligere fuglekasser har jeg ofte hatt fugler med egg og unger, men i år ingen. Nå er det jo for seint, men er det noe som kan lokke dem inn til neste år? Begge ligger i skyggeside.

Y.L.G. (25.05.2021)

Nei, du må bare vente og se om de blir brukt.

Roar Solheim (26.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Spettmeis ruger ikke særlig lenger

Vi har ei fuglekasse (med kamera) som en spettmeis har bodd i hele vinter. 24. april kom det første egget og de ble totalt 7-8 egg de neste dagene. De første ca 25 dagene ruget hun nesten døgnet rundt. De siste dagene (fra ca 22. mai) reiser hun ut tidlig om morgenen og kommer ikke tilbake før utpå ettermiddagen. Har hun gitt opp? Er det noe håp om at det blir fugleunger?

L. (26.05.2021)

Mistanke om ubefruktede egg her.

Roar Solheim (26.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

hagefugler

Først hakket flagspetten nesten istykker ekornkassa, dumt det--men nå prøver den seg på fuglekassa, der pilfinken har unger--vi prøver å skremme den---kan jo ikke legge beslag rundt hullet heller, da blir jo foreldrene forstyrret---skjønner det er naturens gang--men veldig leit

T.H.V. (24.05.2021)

Den forsøker å få tak i ungene til pilfinken - den spiser dem! Flaggspetten er litt av en rovfugl på andre arters egg og unger, så her er det nok bare å skremme i vei så ofte du kan.

Roar Solheim (24.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Blåmeis og kjøttmeis

Spiser de maur?
Er det greit å henge opp en fuglekasse i et bjørketre med mye maur som klatrer oppover?

T.R. (24.05.2021)

Det bør du unngå. Maurene kan krype inn i fuglekassa og være til irritasjon for fuglene.

Roar Solheim (24.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Kattugle

Dersom kattugla ikke etablerer seg i kassa 1. året, bør en da flytte kassa til neste år?
Vh. Dag

N.N (22.05.2021)

Nei. Det kan ta flere år.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

4 stær mater ungene i en kasse

Vi har denne våren observert at 3 voksne stær har konkurrert om å flytte inn i en og sammme fuglekasse. Det så for oss ut som to hanner og en hunn. Nå er eggene klekket, vi hører lyden av ungene og observerer i dag, 22.mai, at hele 4 voksne fugler nærmest slåss om å fly inn og mate ungene. Hva kan ha skjedd her?

J.H. (22.05.2021)

Vanskelig å vite. Ikke altid lett å kunne forklare alt vi observerer i naturen.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Lite tid i kassen

Blåmeisen er vekke lenge fra rugekassen. Det ligger 9 egg i kassen. De har ikke fått egg på flere dager. Har det hendt at det kan ligge 9 egg uten å klekke ?

V. (22.05.2021)

Ja.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Katten vår rev ned fuglehuset

Hei vi fant fuglehuset til blåmeis på bakken og rundt der var alle 7 eggene knekt og fugleungene lå strødd overalt. Vi så liv i 2 stk og de andre var det ingen bevegelse i men vi lot alle i tilbake i reiret og hang opp fuglekassen tilbake der blåmeis mamma ventet urolig. Hva bør vi gjøre? Bør vi fjerne de som vi ikke så bevegelse i og kommer mor til å forlate de gjenlevende?

I. (22.05.2021)

Umulig å vite. Her kan dere kun følge med og se hva som skjer.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Sen førstegangshekking stær?

Heisann! Hengte denne kassen for stær opp litt sent, dvs i begynnelsen av mai. Likevel har en M gjort kassen klar for visning og har fra morelltreet (!) utenfor i et par uker forgjeves prøvd å lokke til seg en F. Så fikk han besøk i kveld, se video. Har dere forklaring på dette? Kan stær ha så sen første hekking, eller er dette trolig bare «ungfugltrening»? Andre i flokken er jo kommet mye lengre (har et par i en annen kasse), trodde stær i samme gruppe begynte hekking noenlunde samtidig?

R.T. (19.05.2021)

Ja, de kan starte sent. Kan være omlagt kull av hunnen.

Roar Solheim (21.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Fluesnapper

Hei, Vi har en svart-hvit fluesnapper hann som står på terrassen og synger og steller seg rett utenfor fuglekassen som henger på veggen. Han har fløyet inn og ut av fuglekassen også. I går var han her jevnt over hele dagen. I dag har jeg kun sett han en gang. Jeg har tatt ned markisen og håper ikke at det skremmer han bort. Han har sittet der med markisen nede i dag. Har ikke sett han på 5 timer. Ingen dame involvert ennå. Har lest alt jeg har kommet over om fluesnapperen, vil jo så gjerne at han bygger og bor i fuglekassen vår. Spørsmålet mitt er: hvorfor er han så lenge borte nå? Leter han etter en dame? Har han ombestemt seg når det gjelder å flytte inn i fuglekassen vår? Vi er jo litt ut og inn på terrassen og håper ikke at det forstyrrer han. Hva tenker du? Er det noe jeg bør gjøre/ikke gjøre? Setter pris på kjapt svar. Jeg er medlem av foreningen deres.

M.W.S. (19.05.2021)

Fluesnapperhanner kan synge ved to kasser og forsøke å få mer enn en hunn. Han har kanskje allerede en hunn et annet sted.

Roar Solheim (21.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Hei

Vi fant ein nyklekt fugleunge på bakken. Vi tok den inn og varmer og matet den. Vi tok mye på den og pustet på den. Så er det ein fuglekasse som vi har ute som klekte dagen før. Kan vi legge den fugleungen vi fant på bakken oppi med dei andre. Dei er cirka like gamle og begge er cirka 1 dag gammel. Vist vi legger ungen i fuglekassen. Vil då foreldrene gå fra alle fugleungene? Begge er kjøttmeis.

N.N (20.05.2021)

Prøv det.

Roar Solheim (21.05.2021)


Permanent lenke
#Fuglekasser

Rester av terrassebord til fuglekasser

Hei, har endel småkutt fra terrassebord fra fjoråret liggende, og tenkte å bruke disse til noe nyttig.
Er det ok å bruke slike bord til fuglekasser? : https://www.monter.no/sesong/terrassebord-3d86fbff/terrassebord/terrassebord-impregnert/7084150/

mvh Håkon

H. (20.05.2021)

Ja.

Roar Solheim (21.05.2021)

««første 75 - 99 av 2 535 siste»»