Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2308 spørsmål

Lenke

Fuglekasse til rødstrupe og blåmeis

Hei
Jeg har kjøpt fuglekasse til rødstrupe og blåmeis.
Hvor skal jeg henge kassene til rødstrupen? Mener å ha lest et sted at de liker å ha kassen sin hengene lavt? Og kan jeg henge alle kassene (rødstrupe, meis og spurv/pilfink) på samme vegg? (med god avstand selvsagt).
Takknemlig for svar
Og takk for flott side.
Mvh
Victoria Normann

V.N. (01.12.2020)

Jo mer du sprer kassene fra hverandre, desto større sjanse til at du kan få fugl i alle. Kasse til rødstrupe kan du henge lavt, gjerne delvis skjult av busker og planter.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Fuglekasse til and

Hvor er det lurt å henge en fuglekasse til and?

M. (03.12.2020)

I et tre ca 50-100 m fra vannkant, ca 4-5 m over bakken.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

😭TRISTE FUGLE HISTORIER😭 nr.1

Eg hadde ventet i heile vår på og få fugler i fuglekassen min. Eg følgkte med i vinduet kvar dag cirka i 2 timer. Men ingen ting skjedde!😭 Men plutseleg ein dag begynte 2 kjøttmeiser og 2 blåmeiser og bygge reir. Dei krangla om kem som skulle bu der!😂 og til slutt vart det kjøttmeisen som vant!😁 Kjøttmeisen rugde på eggene konstant! Endeleg ein dag kom det 2 bitte små fugleunger ut av egget. Eg trur dei var litt vel små? Men eg er jo bare 11 år så eg synst det var veldig søtt!🥰 Eg fant opp navn til dei Pippelip og Pipp. Den minste av dei døde etter 1 dag på grunn av veldig liten størrelse tror eg!😥 Eg blei veldig veldig lei meg!😭 Og etter den eine døde slutta fuglemammaen og mate fugleungen.😥 Så etter 4 dager døde den andre og.😔 Då blei eg veldig lei meg!😭 Eg hadde ingen fugleunger i gjenn i fuglekassen min!😔 Men mammaen låg i reiret nokon gonger etter at den andre fugleungen flde, så eg håpte så veldig på at hun skulle legge nye egg!🥰 Men det gjorde hun ikkje.😢 Eg jekk fårtsat masse og kikka i vinduet men det var sikkert for seint på året til at det kunne komme nokon nye fugleunger i fuglekassen min!😥 Eg elsker jo fugler så eg synst denne historien er veldig trist!😭 og det verste er jo at den er heilt sann og. Men eg har lagd ein grav ute i hagen vår der eg begravde reiret dei låg i og la eit bilde av dei der og nokon blomster.🥰 Graven står der fårtsat!🤩 Så det er det største minne eg har om dei no!😘

N.N (29.11.2020)

Hvis du renser ut det gamle reiret fra fuglekassa, er det gode muligheter for at noen vil kunne prøve å hekke der på nytt til våren. Mange hekkeforsøk ender galt. Dårlig vær kan hindre fuglene i å finne nok mat til ungene. Hvis en av foreldrene dør, kan den andre få problemer med å fostre opp ungene alene.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Overnatting

Hei! Det eg lurer på er om småfuglane..( blåmeis kjøtmeis og gråspurv) bruker fuglekassene rundt omkring tomta mi til å overnatte i om høst/vinteren. Hvis ja....skal eg putte noke inn i kassa som er lundt og godt?

E.A.V. (29.11.2020)

Nei, absolutt ikke. Fuglene overnatter i kasser og hulltrær fordi de da sitter trygt for ugler og andre fiender, og er isolert mot vind. Isolasjonsmateriale trenger de ikke. Gamle fuglereder bør kastes ut fra kassene om høsten, fordi de kan inneholde parasitter som er til plage for fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

oppfølgingsspørsmål til Fuglenes anatomi og fysiologi spørsmålet (25.11.2020)

Hei jeg fikk svar fra Roar Solheim på mitt tidligere spørsmål, men vil gjerne komme med ett oppfølgingsspørsmål. Men først takk for en oppklarende og god forklaring så langt :)

Du (Roar Solheim) sier at dimensjon på kassens hull og tverrmål på kassens bunn er et resultat av opparbeidet kunnskap om fugler.

Men hvis kunnskap om kassens hull er standardisert, hvor kan jeg da finne disse målene når jeg leter etter hulldimensjon til en spesiell art. Finnes det en overordnet kilde som tar for seg dette, som de som skriver om fuglekassen kan henvende seg til? Eller skal jeg søke og sammenligne hulldimensjoner fra ulike bøker om fuglekasser?

I forhold til bunnens tverrmål og ulike fugler så sier du dette igjen går på kunnskap om fuglenes reirhull. Hvor finner man disse målene, eller utregning bak disse dimensjonene på arealet av kassens bunn? Grunnen til at jeg lurer er fordi jeg har funnet kasser til samme type fugl, men der målene er ulike og dermed arealet i bunnen varierer. Finnes det en kilde som henviser til fasit, eller en måte å regne dette ut på? For eksempel på bakgrunn av størrelse på egg og antallet?

M. (26.11.2020)

Det finnes ikke ETT mål som er riktig for hver fugleart, ganske enkelt fordi fuglene ikke er så absolutte i sine krav. Derfor er alle fuglekassemål ca-angivelser innenfor en viss variasjon. Det finnes flere fuglekassebøker og andre med angitte mål, men det er ikke sikkert alle fremdeles er i handel. Da må du oppsøke biblioteker. I boka "Fugleglede" (Aschehoug 2017) har Trond Vedum og jeg angitt slike mål.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Fuglenes anatomi og fysiologi

Hei jeg jobber med utforming av kasser tilpasset den enkelte fuglen. Jeg har funnet at kassens hull avgjøres av valgt fugls skuldermål, men har problemer med å finne denne opplysningen på nettet og i vanlige fuglebøker. I den anledning er jeg interessert i å finne standardiserte mål på ulike fuglearter utover fuglens lengde. Vet du/dere om noen kilder som gir dette?

Tilsvarende har jeg også spørsmål i forhold til volumet i kassen og utregningen til dette? Jeg antar dette avgjøres av type fugl, antall egg og størrelse fuglene får ettersom de vokser. Finnes det noen kilder her som henviser til hvorfor kassen har de målene den har med tanke på hvem som skal bo i den?

M. (25.11.2020)

Skulderbredde finner du ikke mål av, da dette ikke er noe standard mål som tas av fugler. Derimot er hulldiametere på kasser angitt ut i fra mange års erfaringer av hva ulike hullrugere kommer inn i, og hva de foretrekker.
Det er bunntverrmålene som er av størst betydning i en fuglekasse, ikke volumet. Dvs det kan variere mye i avstand fra hull ned til kassebunnen uten at det betyr særlig mye. "Fasiten" ligger egentlig i hvor store reirhull de ulike spetteartene lager, for det er de som hullrugerne har utviklet seg til å utnytte.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Uglekasse

Bor på Være, utenfor Trondheim, ved en liten løvskog (og hassel),(og en gravhaug). Her en mus og jordrotter. Har kjøpt en uglekasse som jeg ønsker å henge opp i håp om at en ugle kan finne veien. Har ikke sett ugle her. Skal jeg henge kassen midt i skogen og hvilken vei bør åpningen vende?

M.S. (24.11.2020)

Det betyr lite hvilken vei åpningen vender, men det bør være litt åpent rett foran kassa. Hvis den beregnes til kattugle, bør det være tette grantrær i nærheten hvor uglene kan sitte i skjul om dagen. Heng ca 4-5 meter over bakken, husk minst 10 cm med stubbeflis i bunnen.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Lever vendehalsen i Tønsberg??

Hei!
Jeg har tenkt til å snekkere en vendehalskasse hjemme i Tønsberg, men jeg vet ikke om den lever her i Tønsbergs områdene.

N.N (22.11.2020)

Jo da, du kan være heldig å få vendehals i kasse i Tønsberg.

Roar Solheim (22.11.2020)


Lenke

Krise med fuglekassene mine

Av mine 30 kasser var der 12 par Blåmeis alle la egg men ingen vart klekt.......TRIST
10 av kassene var der Svart/Kvit fluesnapper...Kun 2 kasser vart det klekt 9 unger og alle vart flygedyktige. Dei andre låg egga igjen.
8 kasser var tomme.
Trist resultat

E.A.V. (17.11.2020)

Noen år går det dessverre slik.

Roar Solheim (18.11.2020)


Lenke

Ugler

Hei, kan man lage fuglekasse til ugler
el.bruker dem helst egne reir?

R. (16.11.2020)

Du kan lage kasser til spurveugle, perleugle, haukugle og kattugle, og ha sjanse til å få dem til å hekke i dem. Slagugle hekker også i kasse3r, men arten er svært fåtallig i Norge. Lappugler kan hekke på plattformer som etterligner rovfuglreir.

Roar Solheim (16.11.2020)


Lenke

Hus til katteugle

jeg er blitt fortalt at katteugler må ha grantrær hvis man skal henge opp en kasse til dem. Er det mulig å henge opp i einer eller tuja trær? Hvis det er mulig, hvordan skal man klare å lokke dem til det nye huset?

L.J. (06.11.2020)

Kasser for kattugler kan henge i all slags trær, men det er gunstig at det finnes noen bartrær rett ved som kattuglene kan sitte godt skjult i om dagen.

Roar Solheim (06.11.2020)


Lenke

hvor stort hull i kasse til kviand og kattugle,,,, , bredde på kvinand kasse, holder det med 25 x 24 cm bredde til kvinand

N.N (04.11.2020)

Innvendig mål er mer en stort nok. Kvinand kommer inn i 8 cm D hull, mens kattugle bør ha hulldiameter ca 10-12 cm. Dette brukes også av kvinand.

Roar Solheim (04.11.2020)


Lenke

Pilfink

Har mye pilfink i hagen på foringsplassen. De flyr også mye inn og ut av fuglekassen de hekket i, ofte med noe i nebbet. Samler de mat der for lagring?

K. (31.10.2020)

Nei, men de trekker faktisk inn noe reirmateriale på denne tiden av året.

Roar Solheim (31.10.2020)


Lenke

Uglekasse

Kor høgt oppi treet skal ein uglekasse hengja?

J.E.K. (26.10.2020)

3-5 meter er passe.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Ruging i oktober

Tok ned mine to fuglekasser fra ei bjørk i dag 26 oktober. Da jeg lettet på lokket var det tre egg i den ene og ei rudende kjøttmeis som titta på meg i den andre. Hang den opp igjen med en gang, - men burde jeg det. Ungene vil jo ikke ha en sjangs til å overleve? Bor i Trondheim.

N.N (26.10.2020)

Eggene er nok uklekte egg fra sommerens hekking, og meisen ruger ikke nå, men overnatter i kassene.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Lavskrike og fuglekasse

Jeg observerer av og til ( men sjeldnere nå) Lavskrike på hytta. Hytta ligger i Valdres , ca 950 moh og i skog.
Jeg har lyst til å montere flere fuglekasser for Lavskrike. Hvilken type kasse bør jeg bruke ? Antar store hull (50 mm?).
Evnt hva annet kan jeg gjøre for å tiltrekke seg lavskrike?

E.H. (26.10.2020)

Lavskrikene bygger egne reir i tette busker, så dem kan du nok ikke lage fuglekasser til.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Flaggspett og Fuglekasse

Jeg har et pat fuglekasser i hagen. Mest for meis, spurv etc. Og to/tre foreingsplasser. Mater de mye og koser meg med det. Av og til kommer en flaggspett. Har lyst til å fore og bebo den og.Det er jo en pen fugl. Vet den kan ta fugleunger. Bør jeg montere en kasse for flaggspett når den kommer i nærheten av andre fuglekasser? Har jo ikke så stor tomt. Vi snakker om noen meter mellom. Kan nok montere den noe høyere oppe i treet. Vil det være en fordel ? Evnt gi den en egen foringsplass rett ved kassen?
Antar den skal ha stort hull i kassen.. (50 mm?)

E.H. (26.10.2020)

Flaggspetten hekker svært sjeldent i kasser, fordi den nesten uten unntak hakker ut et eget reirhull hvert år. Derfor er det bortkastet å henge ut kasse for flaggspett. Den kan imidlertid overnatte i stærkasser og perleuglekasser med noe større inngangshull.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

hei, hva er rette mål på kasse til vinand og kattugle,,, tenker lage de 60 cm høye og hull, 12,3-12,8 cm, Hva er bredde på kasse utvendig, håper på svar

K. (20.10.2020)

Kassene kan ha sider som er ca 20-25 cm brede. Kvinand kommer inn i kasser med 8 cm D hull, kattugla må ha ca 12 cm.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Stor aktivitet i våre 5 kasser i disse dager. Hvorfor dette

H.P. (12.10.2020)

Umulig å si uten å vite hvilke art(er) det dreier seg om.

Roar Solheim (12.10.2020)


Lenke

Spurveuglekasse mål

Hei!
Jeg har hørt at spurveugla er glad i å ha det trangt i kassa, men jeg har laget en kasse med sider som er 20 cm brede, er det greit for ugla eller er det for stort for den?

N.N (10.10.2020)

Det kan nok gå. Det er inngangshullet som er avgjørende. Diameter ca 4,5 cm (ikke over 5 cm), og tykk frontvegg slik at hullet blir som en liten "tunell" ca 5-6 cm lang.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

Opphold i fuglekasser om vinteren

Har 5 fuglekasser i skogen ved hytta i Gildredalen/Sokna. Vil fuglene oppholde seg i kassene i kalde vintre? Kan jeg eventuelt legge inn litt tørr mose eller lignede?

G.L. (08.10.2020)

Meiser overnatter ofte i fuglekasser om vinteren, men det er ikke nødvendig å legge inn noe materiale i kassene. Hvis det er gamle reir i dem, skal du kaste disse ut (så er det ikke noen parasitter som kan plage fuglene).

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Gråspurv i kasse

Hei!
I vår hadde vi et gråspurvpar i kassa vår.Nå tenkte vi å tømme kassa for reirrester, men ser nå at vi har fått besøk av 2 nye gråspurver. Legger de egg nå, eller skal vi overvintre mon tro? Vi har ikke gjort noe med kassa, og burde vel gjerne rester men vil ikke forstyrre de som er der nå. Har ikke sett at de har dratt med seg ting inn. Dette er i midt-Norge

T. (06.10.2020)

Gråspurver KA hekke sent, men jeg tviler på at det starter hekking i kassa nå. Vent 1-2 uker og se om det likevel skulle bli noe egg der. Hvis ikke, kan dere rense ut det gamle reiret.

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

Kamera med lys

Har satt opp kasse med fargekamera, men det ble for lite lys til at fargene kom fram på dagtid. Derfor har jeg kjøpt og montert LED-lys for fuglekasser. Nå er fargene veldig fine, men spørsmålet er om fuglene vil ta kassa i bruk når det er helt lyst inne i på dagtid. Natt kveld er det bare det infrarøde lyset og derfor mørkt.

M.K. (04.10.2020)

Her må du nok bare prøve deg fram, for dette har nok ikke mange erfaring med fra før.

Roar Solheim (05.10.2020)


Lenke

Hvilken himmelretning bør uglekasse monteres?

Vi har mye mus på gården, og ønsker/håper at en ugle vil bosette seg. Vi tenkte å bygge uglekasse og montere den i gavlveggen på låven. Er det noen sjanse for at en ugle vil bosette seg i en kasse, og har himmelretningen noe å si? Hvis en monterer en kasse i hver gavlvegg, er det for kort avstand mellom?

N.N (03.10.2020)

Himmelretning betyr lite. Henger du to uglekasser på samme hus får du høyst ugle i en av dem.

Roar Solheim (03.10.2020)


Lenke

Hei

Er det viktig å flytte haukugle kassene hvert år for å hindre måren i å finne kassa?

N.N (28.09.2020)

Det kan absolutt redusere sjansene for at de blir funnet av mår.

Roar Solheim (28.09.2020)


1-25 av 2308 siste»»