Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 419 spørsmål


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hvorfor vil ikke stæren bruke kassen i år?

Vi har stærkasse på veggen, en kasse som stæren har brukt i mange år. Den ble rengjort i fjor høst (gjorde det ikke selv og vet derfor ikke hvor godt den ble rengjort). I april hørte jeg stæren i kassen (kassen er på veggen utenfor soverommet vårt), men siden har den ikke vært der. Vi har observert stær i nabolaget og vet at den fortsatt finnes her. Hva kan årsaken være til at den ikke lenger vil bruke kassen?
Et skjærepar bygger i disse dager rede i en furu ikke langt fra stærkassen. Hvordan kan vi få skjærene til å finne en annen plass til redet sitt?

G. (09.05.2021)

Det kan være andre stærindivider enn i fjor. De kan sjekke flere reirplasser, og ha valg en annen en fuglekassa. Skjærene kan du ikke gjøre noe med.

Roar Solheim (09.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hvilke fugl har tatt i bruk fuglekassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei:)
Vi har i en barnehage på Sotra, fått satt opp en fuglekasse med kamera😊 det har i 3-4 uker vert mye aktivitet i kassen, og vi er veldig spente, vi så for ca 2 uker siden at det var ett blåmeispar som hadde tatt i bruk «boligen».
Nå den siste uken, er bi usikre på om de fortsatt holder til der eller om det er en annen art som har flyttet inn.
Vi lurer derfor på om dere/du klarer å se hvilke fugl det er på bildene?
Dette er første året vi prøver dette ut. Kasse ble satt opp i høst:)
Håper på svar:)

H. (07.05.2021)

Jeg ser stjerten på en blåmeis her.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kamera

Hvor kan jeg finne kamera til fuglekasse til salgs? Jeg har allerede 5 fuglekasser så jeg vil gjerne ha kameraet alene uten en kasse på kjøpet!

Takk på forhånd for alle gode svar dere gir!

N.N (07.05.2021)

Kontakt Natur og Fritid (se på nett) - de har slikt utstyr.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei!
Et kjøttmeis par har kommen litt innom kassa. Plutselig ser jeg ikke noe til foreldrene lenger. Jeg venter noen minutter, tror at ingen fugler er i nærheter og åpner opp kassa. Der ligger fuglemammaen og ruger på 5 egg. Hun flyr skremt ut. Kommer hun tilbake?? Har en annen kasse ca. 10 m fra den ene kassa med blåmeis i. Klarer de å være gode naboer??

N.N (07.05.2021)

Ja, hun kommer garantert tilbake. Blåmeis og kjøttmeis kan hekke nær hverandre, det går nok også bra.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Reirmaterialer

Skal jeg legge tørt gress, eller annet i bunnen av kassa?

N.N (07.05.2021)

Nei. Fuglene bygger selv.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei!

Har fulgt nøye med på kjøttmeisen sin redebygging og egglegging nå i flere uker. Hun har vært ute hele dagen og i kassen fra tidlig kveld til tidlig morgen. Telte 7 egg i går. Siden i går morges har jeg ikke sett henne og lurer på hva jeg skal gjøre med kassen om hun ikke kommer tilbake? Kan en ny meis overta eggene eller må de kastes?

S. (07.05.2021)

Dersom kjøttmeishunnen ikke viser seg på en uke, har fuglen trolig omkommet. Da er eggene også tapt. Ingen nye meiser overtar andres egg. Hvis en ny fugl vil hekke i kassa, bygger den nytt rede oppå det gamle.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

To kvinender som ruger samtidig

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for artige og nyttige nettsider! Jeg har hatt en uglekasse som flere kvinender har benyttet seg av i mange år. I år har naboen og jeg satt opp ny kasse på samme sted, nå med kamera. Vi har observert at minst to ulike ender har lagt egg der, minst 12 til sammen. Nå virker det som ei av dem har begynt rugingen, for den ligger stadig lenger på eggene, eksempelvis 4-5 timer. Den kan være borte like lenge. Kjenner man sånn omtrent intervallene for ruging/turer ut av kassa?Hvor lenge kan eggene være uten andemor når temperaturen ligger rett under 0 grader på natta? Når eggene er klekket går anda ned til en bekk, ca 1,5 km fra sjøen. Bekken går delvis i rør i lange strekk, blant annet under en motorvei, før den ender i fjorden. Jeg vil tro det er en ganske farefull ferd, har dere noen mening om sannsynligheten for at ungene overlever turen? I dag lå det ei and på eggene da det plutselig kom ei til! De slåss i ca 10 minutter, siden har de ligget tett sammen. Hvor vanlig er det at de ruger samtidig?

T.B. (06.05.2021)

Kvinendene parasitterer på hverandre, og legger ofte egg i hverandres reir. Et reir kan inneholde egg fra 3-4 forskjellige hunner. Dette er et mottrekk mot faren for at et eggkull kan bli spist av mår. De ruger ikke sammen, men to ender kan havne samtidig i kassa under verpingen. Umulig å si noe om ungenes overlevelse under vandring til vann.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Revir hos kattugle?

Hei
Vi er en skole som har satt opp uglekasse for noen år siden. Nå er det tredje året vi har kattugle i kassen. Veldig gøy!! Jeg lurer på om dersom vi vil henge opp flere uglekasser, om de må henge langt fra hverandre? Har de revir som de forsvarer?

M.O. (06.05.2021)

De bør henge minst 500 m fra hverandre.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Utsatt hekking?

Jeg venter spent på at noen skal flytte inn i fuglekasse mine. Jeg har kamera i ei av kassene. Vi er allerede tidlig i mai. Men det er en veldig kald vår, med lite insekter ennå. Utsetter fuglene både reirbygging og egglegging til det er varmt nok og det er nok insekter?

I.S.J. (06.05.2021)

Kaldt vær forsinker hekkestart, så fuglene kommer nok i gang når varmen og insektene kommer.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Materiale - fuglekasser

Hei, man bør unngå trykkimpregnert materiale til fuglekasser, ikke sant? Selv om dagens er mindre gftige..?

T.R. (05.05.2021)

Nei, absolutt ikke. Bruk gjerne trykkimpregnerte materialer - de varer mye lenger, og er ikke skadelige for fuglene.

Roar Solheim (05.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fuglekasse med grov sand

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk tatt et bilde av fuglekassen med sandbunn som jeg har sendt et innlegg om tidligere. Er minst en høyde på 1cm med grove sandkorn. Nå skal jeg følge godt med for å se om jeg kan finne ut hvem som bygger slike reir.

N.N (04.05.2021)

Dette avklarer alt. Det er IKKE grov sand, men ekskrementer fra meiser som har overnattet i kassa i vinter!

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fuglekasse med grov sand

Hei! Prøver på nytt. Skulle flytte en kasse i steiksol til et bedre sted, men oppdaget at kassa er fylt med ca 1 cm tykt bunnlag med 2-3mm store grovkornet sand fra fjæra, ingenting annet. Lurer på hvilken fugl som har påbegynt et reir på denne måten? Det er en vanlig meisekasse. Kassa var rengjort i høst så dette er påbegynt nå. Kassen befinner seg 150m fra fjæra, mot skogkanten. Troms.

N.N (04.05.2021)

Har dessverre ikke noen anelse - har aldri hørt om fugler som fyller en kasse med sand, så dette blir bet mysterium.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hva slags fuglekasse kan jeg sette opp, og hvilke fugler kan jeg håpe på å få i kassa?

Hei! Har hytte i Nord-Atndalen ved Rondane på ca 800moh. Har fuglekasse som jeg har hatt kjøttmeis og rødstjert i, men lurer på en ting. Har ikke helt oversikt over arter her, men har lyst på litt større fugler i kasse. Hvilke arter er mulige , og hva slags kasser bør jeg sette opp. Finnes det noen oversikt over hva slags kasser dom passer til hvilke arter?

N.N (01.05.2021)

Du kan henge opp stærkasser og uglekasser med ca 10 cm diameter på inngangshull. Da kan du få perleugle, haukugle og kvinand.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hvem har tatt bolig her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har en stær-kasse i et furutre i hagen (boligområde i nærheten av Oslo), der noen nå synes å ha tettet deler av åpningshullet og tatt bolig. Sett Spettmeis ved kassen/ i treet ved enkelte anledninger. Hva kan dette være? Er det begynnende vepsebol eller er det en klok fugl som beskytter seg for hakkespetten? Hilsen fra Christine

C. (01.05.2021)

Her hekker nok en spettmeis.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Reir i kasse

Hei! Skulle flytte en kasse fra solsteiken til et bedre sted. Kassen hadde et dekke i bunnen med fjæresand, ingenting annet. Hvilken fugl påbegynner reirene slik? Eller er det noen som legger eggene sine rett på sanden, i kasse? Er en meisekasse. Har ikke sett aktivitet i kassen i år, derfor jeg ville flytte den, men tror jeg lar det være nå.

N.N (04.05.2021)

Hva er fjæresand? Ingen fugler legger sand i en kasse, men stær kan dra inn en del jord/leire.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Gråmåke og rugeplattform

Kan ikke huske å ha sett at gråmåke benytter seg av rugeplattformer (slik som fiskemåke). Vil den i det hele tatt bruke slike?

T.A.B. (04.05.2021)

Umulig å vite uten å gjøre forsøk.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Egg forsvunnet fra fuglekasse

Vi har en fuglekasse med kamera, det er 28mm åpning i kassen. Et blåmeispar har bygget reir og hadde lagt 4 egg,
For et par dager siden var det bare ett egg igjen, nå er det 3 egg. Hunnen legger ett egg per dag.
Hva kan ha skjedd med de første eggene?
Kassen henger på en altan, tviler på at noen dyr kan ha klatret opp her.

T. (30.04.2021)

Noe har tatt egg, kanskje en annen meis som vil overta reiret?? Vanskelig å vite sikkert.

Roar Solheim (30.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Flytte fuglekasse

Lukas lagde en fuglekasse på sløyden,og vi hang den opp i hagen til pynt, rett ved spisebordet vårt. I dag ser vi, til vår overraskelse, at en kjøttmeis har begynt å flytte inn. Hva gjør vi? Bør vi flytte kassa så snart som mulig? Den er nå bare halvannen meter over bakken, og vi har mulighet til å for eksempel bare flytte den høyere opp på pålen den nå står på - kanskje 3-4 meter opp i lufta - er det lurt?

L. (28.04.2021)

Nei, nå bør nok kassa henge der den er.

Roar Solheim (28.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Spettmeis mistet make

Hei! Har hatt et spettmeispar i ei fuglekasse i hagen, hvor hannen har bygget reir. Dette er egentlig en stærkasse, og stæren har flere ganger vært i kassa og kastet ut reirmateriale. Fant hannspettmeisen død under kassa for noen dager siden, og antar det kan være stæren som har drept den, siden den hadde sår og manglet mye fjær. Nå flyr hunnspettmeisen rundt i nærområdet og roper trist som om hun leter etter ham. Jeg har fylt på godt med frø i alle matestasjoner på tomta, så hun lett skal få i seg mat. Men lurer på hvordan hun skal gjøre det med egglegging nå som hun er alene og ikke har noe ferdig reir, og om hun og eggene/ungene vil klare seg? Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe?

C.K. (28.04.2021)

Du kan ikke gjøre noe her. Hvis hun er heldig, finner en ny hann henne kjapt. Ellers blir det neppe hekking på denne hunnen før neste vår.

Roar Solheim (28.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Vil rede i fuglekasse brukes om igjen av andre fugler?

Vi hadde (hva jeg tror) er blåmeis unger i fuglekassa vår. Er kun rede og masse fjær igjen der nå så regner med at det ikke brukes mer av de. Kan nye fugler komme og bruke det nå denne våren? Eller vil de dra et annet sted når det allerede er et rede der?

K. (28.04.2021)

Dersom andre fugler tar i bruk kassa, bygger de nytt rede oppå det gamle.

Roar Solheim (28.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fuglekasse stjertmeis

Vil stjertmeis ruge i fuglekasse, og i såfall hvilken hullstørrelse må jeg ha?

H.S. (26.04.2021)

Nei, det vil den ikke.

Roar Solheim (27.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Tettet hull i uglekassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvem er det som har vært å tettet igjen store deler av hullet på uglekassen?
Spettmeis?

N.N (26.04.2021)

Ja, her har spettmeisen murt igjen hullet.

Roar Solheim (27.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Reirbygging, blåmeis

Vi har et fuglehus med kamera. Her er et blåmeispar i ferd med å bygge reir.
Det som forundrer oss er at det virker som om hunnen bærer mose ol. både inn og ut. Blir vist aldri ferdig med bygginga.
Er dette vanlig?

T.N. (24.04.2021)

Tror det - kanskje de ikke klarer å bestemme seg, og har flere reirplasser å velge mellom?

Roar Solheim (24.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Fuglekasser

Skal fuglekassene stå øst /nord?

A.S. (24.04.2021)

Himmelretning spiller liten rolle.

Roar Solheim (24.04.2021)


Permanent lenke
# Fuglekasser

Hva Hva slags fuglekasse og for hvilke arter kan jeg sette opp?

Hei! Har hytte i Nord-Atndalen i Folldal på ca 800 moh. Har lyst til å sette opp fuglekasser, men hva bør jeg sette opp? Det er jo både småfugler og rovfugler der fra blåmeis til kongeørn. 100 m fra elva. Hvor finner jeg spesifikasjoner på kasser til forskjellige arter, og hva slags avstand må jeg event. ha mellom de? Hvilke arter kan jeg regne med å få besøk av ?,

Å.O. (23.04.2021)

Du kan henge opp vanlige småfuglkasser (32 mm diameter inngangshull), stærkasser (45 mm hull) og perleuglekasser (80-100 mm hull).

Roar Solheim (23.04.2021)

1 - 25 av 2 419 siste»»