Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 131 til 2 155 av totalt 2 172 spørsmål


Permanent lenke
#Fugleforing

foring

Hei. eg er medlem av fuglevennen. foringsplassen min ligger under takket på huset mitt. Kan eg da fore fuglene i regn og mildvær?. Foret blir ikkje våt.

Eg håpat på svar.
takk

Ø.R. (14.01.2007)

Hei!
Det virker som du har plassert fôringsplassen din på et lurt sted, da det er bra å holde fôret så tørt som mulig. Du vil da også kunne unngå at fôret snør ned. Fordelen med å holde fôret tørt, er at faren for spredning av fuglesykdommer (f.eks) salmonella reduseres. Har du først startet å vinterfôre fuglene, vil vi anbefale deg å fôre også i mildværsperioder.

Tore Reinsborg (15.01.2007)


Permanent lenke
#Fugleforing

kjøttmeis

Bor i nordnorgehver kveld kommer det en kjøttmeis seint om kvelden og mange ganger om natta, ved et tiden å spiser hvorfor? Er den døgnvill eller er den utstøtt av de andre, slik at det er eneste tidspunkteti døgnet den kan få seg mat.

A.L.G. (13.01.2007)

Hei,
Det finnes ikke et enkelt svar på ditt spørsmål. Det kan tenkes at fuglen får for lite næring i løpet av dagen, og går tom for "brennstoff" om natta slik at den må fly til forplassen. Men det kan også hende at det er en enkelt fugl som har oppdaget at det er mindre risikofyllt å spise nær huset ditt når det er mørkt (ingen konkurrenter, ingen jaktende spurvehauk osv.). Det hadde vært nyttig å vite hva du forer med, og hvilke arter og hvor mange individer som besøker forplassen om dagen.

Roar Solheim (14.01.2007)


Permanent lenke
#Fugleforing

Kor er alle fuglane vorte av?

Vi har i fleire år hatt stor glede av å fore både fuglar og ekorn heile året. Gjennom året har vi artsbestemt 29 ulike fuglar. Utover hausten har det imdlertid skjedd noko rart og dramatisk. Frå å vera eit yrande liv ved foringsplassen, har det stadig vorte tynnare i rekkene. Først vart alle ekorna borte - var 9 i alt - så vart det stadig færre fuglar - no er det heilt daudt. Ikkje eingong ei skjære kjem på vitjing! Kva kan ha skjedd? Vi bur Hallingdal, i utkanten av eit skogsområde med mest gran, men også bjørk, osp o.l. Vi har fora med solsikkefrø, meisebollar o.l.

A.K.V. (30.12.2006)

Hei!
Noe av forklaringen på at fuglene og ekorna er borte fra fôringsplassen for tida, er trolig den ekstremt milde desember-måned vi har opplevd i år. Videre har det mange steder vært mye naturlig føde i form av konglefrø og rognebær som fuglene og ekornene har kunnet fø seg på. Det kan også være at det i forbindelse med jula har vært mange i ditt naboområde som har lagt ut fôr. Når det kommer snø, kanskje også før, kan situasjonen forandre seg.

Tore Reinsborg (04.01.2007)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglemat

Hvilke butikker har mest forskjellig fuglemat???????

S. (07.12.2006)

Hei!
Alle de største dagligvarekjedene har fuglemat, men et større utvalg kan finnes på Felleskjøpet samt i zoologiske forretninger.

Tore Reinsborg (07.12.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Naboens Katt...

Jeg har satt opp foringsplass i hagen, for å hjelpe dem litt gjennom vinteren, fordi det er gøy med liv i hagen, og fordi jeg driver med fotografering. Men det siste blir det ikke mye tid til, naboens katt står konstant i hagen og sørger for at fuglene holder seg i tretoppene dessverre. Finnes det ingenting en stakkar kan gjøre? Må vi virkelig bare finne oss i at disse dyrene skal få springe rundt i hagen og ødelegge moro? Det finnes lyd som skal jage mus og tilsvarende, finnes det noe som kan fungere på katten?

B.O.M. (29.11.2006)

Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ne. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!

Tore Reinsborg (29.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

foringsautomater

Finnes det tegninger av en enkel foringsautomat forsmåfugler?

S.T.J. (26.11.2006)

Hei!
På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm

På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136

Tore Reinsborg (29.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Gjerdesmett på fuglebrettet

Hei,

Observerte akkuratt en gjerdesmett på fuglebrettet, og håper nå at jeg skal klare overtale krabaten til å svinge jevnlig innom iløpet av vinteren. Hva slags for kan anbefales til gjerdesmett? Finnes det noen god informasjon om foring på nettet? Nå går det i solsikkefrø, maiseboller og peanøtter, er det annet for jeg burde hatt ute jevnlig?

B.O.M. (26.11.2006)

Gjerdesmett er ikke en vanlig brettgjest. Den spiser helst insekter, så fett kan være et alternativ. Jeg tipper at den gjerne plukker opp små smuler av fett hakket løs av meiser fra meiseboller, kokosnøtter, matfett eller lignende. Du kan prøve å smøre Delfia matfett på trestamme/pinne og se om den vil hakke løs noe av dette (fungerer bl. a. bra for trekryper).

Roar Solheim (26.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Lokke fugler til fuglebrettet med fuglesang?

Ville det fungere å lokke til seg fugler, f.eks Grønnfink til fuglebrette med fuglesang? Det finnes store flokker av dem rundt omkring, men har enda til gode å finne dem på fuglebrettet her i hagen, til tross for rikelig med variasjon i foret, samt gode forhold med trær og tette busker. Kunne det ha hjulpet å spille grønnfinklyder for å trekke dem til seg?

B.O. (22.11.2006)

Hei!
Mange arter inkl. grønnfink vil kunne respondere på avspilling av artspesifikke lyder, men samtidig er de ofte snare til å oppdage matkilder så som fôringsplasser. Grønnfinken er veldig glad i solsikkefrø, så hvis du tilbyr den dette ville det være rart om den ikke dukket opp, ihvertfall når snøen legger seg.

Tore Reinsborg (22.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

mater.

nesten annen hvær uke ser jeg katter såmm jager på fuglene og jeg blir sur for det.
men hvordan skall jeg holde kattene vekk fra fuglemateren ?

B. (20.11.2006)

Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ned. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!

Tore Reinsborg (20.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfugl mot vinduet

Hei. Jeg mater fuglene utenfor stuevinduet gjennom vinteren. Men noen ganger hender det at fuglene flyr i det store stuevinduet mitt. Enda har ingen av dem blitt liggende, men har fløyet videre. Har lest om bildene av rovfugl som kan henges opp, men er redd det kommer til å skremme fuglene bort fra fôrplassen. Jeg vil ikke at det skal skje...

C. (17.11.2006)

Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Antagelig vil fuglene venne seg raskt til denne "bløffen" og fortsette å oppsøke fôringsplassen. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA

Tore Reinsborg (17.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

TALG og SPEKK

Hvor KJØPER MAN TALG OG SPEKK????

S. (17.11.2006)

Hei!
Vanlige butikker har ofte spekk i sine frysedisker, og kan kjøpes der. Talg er sjeldnere å se i vanlige butikker, men kan finnes da det kan brukes i forbindelse med matlaging. Hvis du oppsøker et lokalt slakteri, kjenner noen som driver med storviltjakt eller parterer dyr selv, så kan du høre med slike.

Tore Reinsborg (17.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Regn?

Hei, føler at det er mye mindre aktivitet blant fuglene når det reiner.. stemmer dette? Det er nesten helt dødt ved foringa. Pøver de holde seg tørre? forklaring?

mvh slugggy

S. (16.11.2006)

Hei!
Det er fortsatt høst, og mange fugler vil ennå kunne finne mye mat som finnes naturlig i form av bær og frø. Når det i tillegg er regn, vil det være mildt; noe som ytterligere gjør det lettere for fuglene å finne føde i skog og mark. Videre vil næringsbehovet ikke være så stort i milde perioder som i kalde perioder. I tillegg er det nok noen fugler som holder seg mer i ro når det er dårlig vær.

Tore Reinsborg (17.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

foringsplass

hei! har gjennom mange år observert fuglan på foringsplassen og det slår aldri feil at når det blir bortimot 20 minus er det veldig lite fugl å sjå? er det farlig å fore med frø på bakken? grønfinken, pilfinken og gulspurven liker å sitte på bakken å spise. telte dessuten 28 grønfinker på en gang idag. det er rekord. hadde to skjeldne gjester på besøk forige uke, to stk grankorsnebber. artig!

K.A.B. (05.11.2006)

Hei!
Når det blir svært kaldt vil fuglene prøve å spare mest mulig energi, hvilket medfører at de ikke blir så aktive som de er ellers. De vil imidlertid søke å få i seg mest mulig næring, så det er litt pussig at de ikke er på foringsplassen din i de kalde periodene også. Forklaringen kan ligge i at de blir tilbudt bedre fôr på en annen foringsplass i nærheten. Hvis du varierer tilbudet ditt med f.eks solsikkefrø, havre og talg, kan dette føre til at du får jevnligere tilhold av flere arter. Det er ikke farlig å fôre med frø på bakken, men dette kan bidra til å lokke f.eks mus og rotter til foringsplassen. Hvis det blandes mye ekskrementer i frøene, kan dette også øke faren for salmonella-smitte hos fuglene. Det er å anbefale at foringsplassen er så ren som mulig, og det beste i så henseende er å fôre med foringsautomater.

Tore Reinsborg (06.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hvordan få Toppmeis til foring?

Hallo

Hva burde jeg gjøre får å få Toppmeis til foring? Hva liker den? Hvor holder den til? Opptrer den alene? Gjerne litt fakta om fuglen hadde vært fint;)

T. (05.11.2006)

Hei!
Toppmeisa vil i likhet med de fleste andre meiseartene ta solsikkefrø. Talg kan også være god kost for den. Toppmeisa trenger ikke være enkel å få på foringsplassen, og dette kommer av at den holder helst til inne i barskogene, samtidig som den er mer stasjonær i forhold til de andre meiseartene. Toppmeisa kan ofte ta del i meisetogene i skogen om vinteren, men legger ikke ut på større vandringer slik en del av de andre meiseartene kan gjøre. Hvis du har bor i et område med furuskog eller barblandingsskog skulle sjansene for å få besøk av toppmeisa være tilstede. Du kan lese mer om toppmeisa på nettstedene under:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=502
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=214

Tore Reinsborg (06.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spurvehauk

Min gamle far sier at spurvehauken er laget for å ta kun spurv og ikke andre småfugler. Stemmer det? Her finnes omtrent ikke spurv, men hauken stikker innom nå og da likevel. Har en livaktig kjøttmeis av garn hengende i vinduet og som den prøvde å ta, noe som resulterte i et brak og en svimeslått hauk.
Er det noe man kan gjøre for å holde den unna? Småfuglene er borte i dagesvis om den dukker opp, og de har jo behov for all maten de kan få, nå vinterstid.

S. (05.11.2006)

Hei!
Spurvehauken kan ta alle arter av småfugl og da mest de mindre spurvefuglene. Dette inkluderer meiser, finker og spurver. Den kan også ta troster og en sjelden gang skjære. Spurvehauken har sin funksjon i økosystemet, og å prøve å holde den unna er etter vårt syn ingen god idè. Det er ikke sikkert at det er hauken som årsak til at småfuglene er borte i perioder. Det kan like godt være at fuglene da oppsøker andre foringsplasser i nærheten av der du bor.

Tore Reinsborg (06.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Redde?

Hei, har mange fuglebrett og automater nå om vinteren i skogen. Mater hver dag. En ting jeg lurer på. Meisene er bare på et brett. Har dette noe med at det er litt lite gjemmesteder rundt de andre? Er det mulig å sette opp en gammel gran eller noe, hvis det da hjelper? Tør de da spise fra de andre bretta?

L.F. (03.11.2006)

Dette er det umulig å svare sikkert på uten å selv se områdene du snakker om. Manglende skjul og lang avstand til beskyttende kratt KAN være en årsak, men det kan også tenkes mange andre. Forsøk gjerne med å sette opp noen tette busker (grantrær) 2-5 meter unna forbrettet, kanskje det hjelper.

Roar Solheim (03.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

linerle

Hei! Har en linerle på jobb som ikke har dratt sørover. den kommer inn straks vi åpner porten. ha jeg noen sjangse til å holde den i live over vinteren? mat?

O. (02.11.2006)

Hei!
Enkelte linerler vil kunne henge igjen i landet utover i november, men de fleste av disse vil fortsette trekket sørover. Noen få linerler gjør overvintringsforsøk sør i landet. Linerla er ingen typisk art å finne på fôringsplassene, men hvis du prøver å gi den melormer eller maggot (som brukes til isfiske) så kan det nok være snacks for den. Også brødsmuler kan fungere.

Tore Reinsborg (02.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

fuglemat

har lett på de sidene, men finner ikke svar på det jeg lurer på, kan jeg kjøpepapegøyeblanding der er store solsikke og mye tørket frukt ,kan jeg gi linfrø.

A.B.L. (01.11.2006)

Ville fugler har sikker ikke noe imot papegøyeblandinger,
men det er gjerne dyrere for enn solsikkeposer. Du ser
raskt om fuglene spiser tørket frukt og linfrø v- jeg
antar at de vil like det!

Roar Solheim (01.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Solsikkefrø

Bare et tips ang. Solsikkefrø jeg kjøper 25kg sekker på felleskjøpet det er store fine solsikke, som også setter blomster om våren ,de fuglene ikke har spist.

A.B.L. (01.11.2006)

Hei!
Det var et godt tips du kom der, da det blir billigere i lengden å kjøpe store kvanta.

Tore Reinsborg (01.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

fuglemat

bor ved skogen her er mye fugljeg forer med meiseboller , kokosnøtter , villfrø ,solsikke ,peanøtter mskall,men har ikke sett dompapp hva er den glad i og kan jeg kjøpe papegøyeblanding i dyrebutikken der er mye forskjellig tørket frukt ,kan jeg gi linfrø hva kan du tipse meg omså jeg kanskje kan få sjeldene fugler også, synes d er veldig gøy , hva m hasselnøtter,mandler,tørket aprikos.

A.B.L. (01.11.2006)

Dompap kan opptre litt tilfeldig, så det er ikke sikkert
at den er der hvor du forer for øyeblikket, selv om du
har lagt ut riktig mattype. Dompapens favorittfor er
solsikkefrø. De bør være store, og hvite med sorte
striper. Mange "billige" solsikkefrø er sorte, små og
med mye rusk mellom frøene - disse er ofte av dårlig
kvalitet, og det hender at fuglene ikke vil ha dem!
Jordnøtter er også bra fuglefor, likeledes fett som
kokosnøtter, Delfia matfett og nyretalg fra sau.

Roar Solheim (01.11.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Store foringsautomater i tre.

Kan noen av dere være meg behjelpelig med målsatte tegninger på en foringsautomat for solsikkefrø. Skulle laget en stor en for å ha på hytta.

G.H.J. (31.10.2006)

Hei!
På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm

På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136

Tore Reinsborg (31.10.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Havre?

Her er mye grønnfink og kjøttmeis, kanskje noen bokfink men ingen gråspurv. Er ikke riktig sikker på hva de foretrekker, men la iallefall ut noe som heter havremarv, hva nå det er. Ellers får de solsikkefrø, talg, noe hvetehelkorn og smult med nøtter. Vil de like den typen havre man gir til hester? Jeg regner med at man får det på Felleskjøpet i store sekker? Er det andre ting de spiser? Hirsefrø ville ingen ha.

T. (29.10.2006)

Hei!
Du serverer fuglene forskjellige typer fôr, hvilket vil øke sjansene dine for å få besøk av flere arter i løpet av vinteren. Så lenge havren du gir fuglene inneholder frø skulle de kunne like den. Hvis det er gråspurv i nærheten av hvor du bor, er det rart at de ikke har dukket opp på foringsplassen din hvis du gir de frø. Gråspurven er veldig glad i vanlig brød, så å legge ut brødsmuler kan være et tips. I butikkene/Felleskjøpet selges det frøblandinger som er brukbart fôr for flere arter.

Tore Reinsborg (30.10.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

solsikke

eg har i fleire år vore utefor dårleg kvalitet på solsikkefrø. Har du høyrt andre som har klaga over dette?

K.A.B. (28.10.2006)

Dette er et tilbakevendende problem. Solsikkefrø "på
tilbud" er ofte dårlige frø som selges under dekke
av å være et godt tilbud. Solsikkefrøene skal være
rene, uten frøskall og rusk i posen. Store, lyse frø
med sorte striper er oftest de beste. Små, sorte frø
er primært beregnet på oljepressing, og ikke som mat
eller fuglefor. Smak på frøene selv - de skal smake
godt også for oss mennesker!

Roar Solheim (29.10.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foringsplass/Servere?

Hei, jeg har akkuratt lagd en foringsplass for småfugler nå til vinteren. Plassen har: To fuglebrett, 1 stor foringsautomat(tre), og 1 liten foringsautomat.

Mitt spørsmål er: Hva burde jeg servere fuglene hvis jeg skal oppnå å få mange forskjellige fugleslag?

H. (24.10.2006)

Det viktigste er at du tilbyr fuglene næringsrik kost som
er lett for fuglene å spise. Det vil i praksis si sol-
sikkefrø, fett og jordnøtter. Jordnøtter (usaltede
peanøtter) bør tilbys i et finmasket metallnett (hell dem
da ut av plastnettene de selges i). Nyretalg av sau
kan også henges ut i metallnett (kyllingnettmasker).
Halve kokosnøtter er god fuglemat. Du kan også smøre
Delfia matfett rett på trestammen - da kan trekryper
og andre komme og forsyne seg.

Roar Solheim (25.10.2006)


Permanent lenke
#Fugleforing

Skjæresikker fòringsautomat.

Er plaget med at skjæra tømmer automatene, og jeg tror det bare dreier seg om de som er pyramideformet, eller hva man skal kalle de. Tak og skål under, henger i snor. Har en annen av tre, og den tømmes også mistenkelig fort. Den sparker automaten med begge beina så solsikkefrøene flyr ut, før den setter seg på bakken og spiser. Finnes det automater som den ikke klarer å tømme?

T. (16.10.2006)

Hei!
Hvis du fortsatt vil bruke de automatene du har, kan et tips være å henge automatene innenfor en grind av hønsenetting. Småfuglene vil da kunne krype inn gjennom nettingen og opp i automaten, mens skjæra vil bli avskjært denne muligheten. Hvis du vil kjøpe en ny automat, kan automaten demonstrert på nettstedet under kunne være en løsning.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (16.10.2006)

««første 2 131 - 2 155 av 2 172 siste»»