Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1876 spørsmål

Lenke

Rødstrupe

Hva kan jeg fore rødstrupe med om vinteren

N.N (04.12.2020)

meiseboller nær bakken, overmodne epler og pærer som skjæres i halvdeler og settes fast på kvister og pinner, findelte rosiner under en busk, og insektlarver (maggot til fiske, melormer fra dyrebutikker, men dette er dyrt).

Roar Solheim (05.12.2020)


Lenke

Skjære- og spurveplage

Hos meg - jeg bor i utkanten av Skien by - er faktisk gråspurv, dels også pilfink, og skjære, nærmest en plage på fuglebrettet. Opptil 10-15 skjærer kommer av og til, og gråspurv og pilfink opptrer i nærmest utallige mengder. Jeg har inntrykk av at disse artene fortrenger andre arter som ikke er flokkfugler, f eks kjernebiter. Jeg er slett ikke glad i å fore på disse grådige og rottelignende fuglene, selv om disse artene selvsagt har sin plass. Det får bare være grenser for å dominere! I år er det blitt særlig ille så jeg vurderer helt å slutte med fugleforing. Hva skal jeg gjøre ?

S.T. (04.12.2020)

Skjærer kan du holde unna ved å henge forautomater inne i forbur med netting som bare slipper inn små fugler, men gråspurv og pilfink kan du neppe holde unna.

Roar Solheim (04.12.2020)


Lenke

Mate måker

Hei jeg og kona elsker og hjelpe fugler og dyr så vi mater mye mest fugl. Siste år har vi mata måker med ferske grovbrød 3 til 5 brød om dagen i den senere tid har nogen naboer stoppet og kjefta på oss de mener dette tiltrekker seg rotter og mink og at vi skader fuglene med brød hva skal vi gjøre. Naboene bor 200 til 300 meter fra oss og vi mater i sjøkanten framfor huset vårt. ps måkene hekker ikke i nærheten

S.S. (02.12.2020)

Dere kan gjerne redusere mengden brød dere gir til måkene. Men måkene spiser trolig opp dette umiddelbart, så det gir ingen grunn til å bekymre seg for gnagere.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Nøttekråke

Hvordan kan man få nøttekråke på fôringsplassen ?
Vi bor i Søgne

G. (01.12.2020)

Det er ok tilfeldig, men de er glade i hele jordnøtter.

Roar Solheim (03.12.2020)


Lenke

Fuglebrettet mitt.

Jeg har et fuglebrett som alltid er fullt av fugl. Kanskje fordi jeg bor høyt til fjells og langt fra folk. Ingen konkurrenter. Men nå ser jeg et mønster. Når jeg begynner å fore med lettkokte havregryn blir det mindre energisk aktivitet. Fuglene fores vanligvis med fett slakteavfall, solsikkefrø og nøtter men når havregryna kommer blir de mindre hektiske. Er det fordi de stryker med av havregryn eller er det mer mettende?
Nå vasker jeg kjøkkenskap og i år dukket det opp en hel boks pepperkaker fra 2019 bakt på smør. Kan jeg gi det til fuglene? det er ikke salt i denne blandingen men trolig salt i smøret. Industrismør.

T.B.W. (28.11.2020)

Havregryn er helt OK å gi fuglene, men er trolig mindre energirikt enn fett. Gamle kaker kan du godt smuldre opp til fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Harske nøtter

Kan fuglene på brettet spise harske hasselnøtter?

I. (28.11.2020)

Hvis de er riktig ille skal du heller kaste dem.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Fugleinfluensa

Hei,jeg ble lei meg lese idag om fugleinfluensa i Norge,betyr det at jeg ikke kan mate småfuglene el. kråkene nå ?

H. (28.11.2020)

Jo da, bare fortsett å mate fuglene.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Solsikkefrø

Hei har kjøpt en ny type solsikkefrø fra rustad , det ser ut som fuglene ikke liker de .. kan de være dårlige

G.R. (28.11.2020)

Det er dessverre vanskelig å vurdere solsikkefrø, men det KAN hende at fuglene ikke finner dem næringsrike nok til å bruke tid på å åpne dem.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fuglefrø

Vi har hengt opp en fuglemater og den var flittig i bruk, spurv og kjøttmeis. Så ble de plutselig borte,tenkte det var pga varmere vær. Men nå som det er blitt mye kaldere, er det fortsatt ingen fugler.Vi kjøpte frø på felleskjøpet. Bør vi prøve en annen frøblanding.
Takknemlig for svar da vi savner småfuglene

B.B. (27.11.2020)

Dette opplever jeg selv hver høst, at fuglene i nov-des plutselig forsvinner eller avtar kraftig i mengde. Har dessverre ikke noen god forklaring, men det skyldes neppe at det er noe galt med fuglematen.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Hei. Jeg henger ut smultringer til fuglene og ser at meisene liker det godt. Dette er butikksmultringer, og i dag sjekket jeg ulike oppskrifter på smultringene. Legger merke til at det i oppskrifter er fra 1/2 - 1 ts hornsalt. Mitt spørsmål er da; må jeg slutte å gi dem smultringer?

N.N (27.11.2020)

Det går nok bra å gi dem smultringer.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Vinterforing

Har dere noen tips til vinterforing av gjerdesmetten ? Har de rundt huset men ikke på fuglebrettet.

4647 Brennåsen

A. (25.11.2020)

Gjerdesmetten er hovedsakelig en insektspiser, men kan kanskje av og til gå på meiseboller. Finoppdelte smuler og fett på bakken (knust meisebolle) kan kanskje gå til gjerdesmettene.

Roar Solheim (25.11.2020)


Lenke

Fuglemating

Jeg mater fuglene her jeg bor, Otrøya, Møre og Romsdal. Meiseboller og solsikkefrø. Sist vintrer fant jeg døde fugler under foringsautomaten med solsikkefrø. Det var tre dompapper og to grønnfinker som hadde spist solsikkefrø. Under meisebollene var det ingen døde. Solsikkefrøene var kjøpt på en Europrisbutikk. Har dere hørt om lignende tilfeller?

T.S. (23.11.2020)

Nei, ikke så direkte mulig tilknytning til solsikkefrø.

Roar Solheim (23.11.2020)


Lenke

Sidensvansen

Sidensvansen er kommet.
Den spiser frukt og bær,
Hva kan vi mate den med (noe vi kan kjøpe) og hvordan?

W.A. (21.11.2020)

Overmodne epler og pærer er supert. Spør etter frukt som er klare for å bli kastet i matbutikkene.

Roar Solheim (21.11.2020)


Lenke

Hvordan få småfuglene til å komme?

Jeg bor i blokk, og det er flere hus her. Det er også en vei rett ved meg(ingen kjører fort der) jeg har skaffet meg sånn fuglemater for å feste i vinduet, men hvordan skal jeg «lokke» småfuglene dit? Slik at de vet det er mat å få her? Jeg bor i 1 etg.

N. (20.11.2020)

Du må bare vente til de selv oppdager maten.

Roar Solheim (20.11.2020)


Lenke

Blir fuglene stresset av å bli «overforet» før vinteren kommer?

Vi setter opp et stativ med fuglefrø på hytta hver november, når snøen vanligvis har kommet. Men nå med barmark har vi lettere kunne følge med hamstringen som meisene utfører, og som gjør at vi spør: De flyr til de nærmeste trærne og prøver å feste frøene i barken, men vi ser at frøet som regel faller ned på bakken. Særlig spettmeiser ser ut til å hakke og ville feste frøet, men frøet detter ned kanskje én av ti ganger. Noen frø blir vel funnet igjen av andre fugler, ekorn og mus, så jobben kommer vel noen til gode. Nå skal vi være på hytta mesteparten av vinteren, så da er det kanskje ikke nødvendig å fóre før snø og frost kommer? Kanskje foringen bare stresser dem? Bortsett fra et par nøtteskriker, som plukker opp frø ffra bakken under foringsstativet, ser det ut for oss som meisene ikke først og fremst spiser, men har skytteltrafikk med å spre frø mest mulig ut på trær i nærheten. Kanskje nøtteskrikene hamstrer også.....

E.A.J. (15.11.2020)

Fuglene blir aldri stresset av ekstra tilgang på mat. Både spettmeis og nøtteskriker hamstrer.

Roar Solheim (15.11.2020)


Lenke

Hvordan unngå at de store spiser opp maten for småfuglene.

Hei. Jeg har et fuglebrett der jeg mater småfuglene med solsikker med skall, småfuglblanding, og nøtter.
Men byduer, tyrkerduer, skjærer og div. kråkefugler spiser det fort opp. De henger også i meiseball-stativet.
Jeg har nå satt et slags gitter foran fuglebrettets innganger, men de store fuglene henger i det, og stikker hodet inn likevel. De kan godt være opp mot 30 stk. om gangen rundet det.
Er redd naboene skal begynne å klage på denne store forsamlingen. De griser fælt.
Og det blir altfor dyrt å fôre alt dette gjennom vinteren. Hvordan kan jeg få kun småfugler på fuglebrettet?

K. (11.11.2020)

Du må lage et foringsbur som forautomatene henger inne i - se tidligere utgaver av Fuglevennen på nett. Bruk netting eller annet som bare slipper gjennom småfugler, men ikke kråkefugler og duer.

Roar Solheim (11.11.2020)


Lenke

Spekk med kjøtt på til fuglene

Må spekk og talg man setter ut til fuglene være fritt for kjøttrester?

I.J. (08.11.2020)

Nei da, kjøttmeisen hakker gjerne i seg rent kjøtt.

Roar Solheim (08.11.2020)


Lenke

Kattemat til kråke

Hei. Som jeg har skjønt det, så er det greit å gi kattemat til kråker. Stemmer dette?
Hvor mye kan de få av kattemat i tilfellet?
Kan man overfôre de slik at de dør, eller vil de passe på dette selv?
Er det noe mat som er bedre å fôre kråker på eller er det helt greit at de får kattemat og andre godbiter til katt og hund?

C. (06.11.2020)

Du kan ikke overfore fugl - de spiser alt de orker! Kattemat vil være høykvalitetsmat til kråkefugler - da blir de nesten som bortskjemte å regne (!).

Roar Solheim (06.11.2020)


Lenke

Fuglekopper

Jeg har observert en kjøttmeis med fuglekopper? Skal jeg slutte fôring for en stund? Ulike meninger om dette.
Fyllingsdalen, Bergen i dag.

T.L.N. (02.11.2020)

Er litt usikker på om foringsopphold stopper smitte eller ikke. Men for sikkerhets skyld kan du gjøre et stopp og vaske forplass/automat.

Roar Solheim (03.11.2020)


Lenke

jeg har masse fugler,,,flere slag,,småfugler,,,jeg lurer på om de trenger å spise fra det blir lyst til det blir mørkt om dagen,,det gjør de her,mer eller mindre,?

M.M.N.F.S.O. (31.10.2020)

Det trenger ikke å være de samme individene du ser hele tiden!

Roar Solheim (31.10.2020)


Lenke

Fuglemat

Hva liker småfuglene å ete? Vi har flest av disse: kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis, granmeis og løvmeis. Men vi har også: dompapp, flaggspett, toppmeis, nøtteskrike, rødstrupe, gulspurv, grønnfink, grankorsnebb og pilfink. Hvi bor i Inderøy kommune i Trønderlag. (på forhond takk)

J.G. (30.10.2020)

Meiseboller, jordnøtter og solsikkefrø er ettertraktet. Halve kokosnøtter er også bra (fett).

Roar Solheim (30.10.2020)


Lenke

Fuglemat

Har ved misforståelse fått Møllerens hele byggryn i stedet for semulegryn. Jeg bruker ikke byggryn, men tenkte å bruke dem i meisebollene som jeg lager til fuglemateren- Grynene er tørre og harde, til menneskemat må de legges i vann natten over eller kokes lenge. HVordan kan jeg bruke dem til fuglemat?

A.R. (30.10.2020)

Kan gis til duer, men det kan kanskje være en tanke å bløte dem før du evt. bruker dem i meiseboller eller legger dem ut til fuglene.

Roar Solheim (30.10.2020)


Lenke

Har satt ut brød og solsikkefrø på fuglebrettet men for ikke nøtteskrike til og komme. Ser dem flyr rundt, men de er kanskje mer interessert i eikenøtter?

N.N (29.10.2020)

Dessverre vanskelig å vite. Kanskje de kommer på fett (meiseboller)?

Roar Solheim (29.10.2020)


Lenke

Vi har pelt inn og fryst ned noen poser krossved bær i høst med tanke på sidensvansene. Ble jo ikke noe rognebær iår. Regner med sidensvansene spiser disse også?

M.T.R. (28.10.2020)

Ja, de gjør det, selv om jeg mistenker at de ikke er førstevalget. I fjor vinter spiste sidensvans slike i kanten av min egen hage.

Roar Solheim (28.10.2020)


Lenke

mat småfuglene

Masse meiser som spiser det vi setter ut av fettballer og frø. Blir denne maten spist straks eller blir maten lagret et sted for senere bruk. Det går med store mengder nå. Skal jeg bare fylle på eller er det lurt med litt opphold i mellom.

N.N (23.10.2020)

Begge deler. Noen lagrer, andre spiser opp det de finner på stedet.

Roar Solheim (23.10.2020)


1-25 av 1876 siste»»