Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 964 til 41 971 av totalt 51 212 spørsmål


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

Kan svaner lette fra islagt vann?

S.H. (30.01.2012)

Svar:

Det tror jeg, men jeg vet ikke sikkert. Siden de kan våge seg inn på enger og sletter for å beite, så tror jeg de må kunne lette fra dette underlaget. Hvis de først må gå ut til åpent vann, betyr det at de er svært usatt dersom et rovpattedyr skulle dukke opp, og jeg tror ikke de ville ta en slik risiko hvis ikke de kunne lette på stedet.

Roar Solheim (30.01.2012)


#Fugleforing

Hagefugltellingen

Forstår det slik at hagefugltellinga foregår over to uker (og tre helger). Hva skjer om jeg legger inn en observasjon feks denne helga, og en ny neste helg - fra samme hage. Blir begge talt med, som en eller to hager? Og antall fugler summert?

Jeg fikk dårlig tid til å telle denne helga, kun et par ganger - noe som antakelig ikke er helt representativt (ut fra det jeg har telt tidligere) Tenkte å telle igjen en dag til uka, eller til helga. Bør jeg vente med å registrere, eller bør jeg legge inn tellinga fra idag, og fra en dag senere i uka?

J. (29.01.2012)

Svar:

Kun en registrering per område blir med i oppsummeringen av hagefugltellingen. Databasen henter ut topptall og arter. Så du må bare legge inn så ofte du vil i perioden. Det vil ikke medføre feil i statistikken.

Frode Falkenberg (29.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

"Mine" fugler ble veldig skremt av en rovfugl.En fløy også i ruten. Den overlevde heldigvis. Etter å ha konsultert utallige fuglebøker, kom jeg frem til at det kunne være en dvergfalk.Størrelsen,fargen og flyvesettet stemmer, men er det slike her om vinteren, og er de hos meg i hagen på Jeløy?

K.R.J. (29.01.2012)

Svar:

Jeg vil tro at det dreier seg om en spurvehauk. Dvergfalken er sjelden om vinteren, og spurvehauken er en notorisk jeger ved foringsplassen, og den er på omtrent samme størrelse som dvergfalken.

Frode Falkenberg (29.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i hagen.

Bilde vedlagt spørsmålet

under tellingen i dag om dene fuglen å satte seg i et tre like her borte.
Er de en Hønsahau?

Å.F.A.I.V. (29.01.2012)

Svar:

Ja, dette er en ung hønsehauk. Flott observasjon!

Frode Falkenberg (29.01.2012)


Hagefugltellingen

Skjønner ikke hvor jeg skal skrive inn de fuglene jeg har telt i dag! Har registrert meg osv. .... men det kommer jo ikke noe side hvor jeg kan skrive de inn!! Dette skal jo skje i dag, og jeg har fulgt oppfordringen og framgangsmåten som er beskrevet i Oppland Arbeiderblad på torsdag 26. januar. Vennlig hilsen Solveig Grønnerud, Gjøvik.

N.N (29.01.2012)

Svar:

Heisann. Du logger deg inn med e-postadressa di og passordet du har fått fra http://www.fuglevennen.no/registrer/?a=ln9. Så må markere foringsplassen på kartet, og når du har gjort det kommer skjema for registrering av fugler opp. Lykke til!

Frode Falkenberg (29.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Smålom elle storlom?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (29.01.2012)

Svar:

Bildet viser en smålom i vinterdrakt. Storlomen ville ha vært mørkere rundt øyet, samt hatt en annen holdning på hodet. Smålomen vender som regel nebbet skrått oppover, akkurat som din fugl.

Frode Falkenberg (29.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg holder på med fugletellingen. Er dette en gulspurv?

E.L.L. (29.01.2012)

Svar:

Jepp, det har du helt rett i. Det ser ut som en hann, men jeg kan ikke være 100% på det. Gulspurv er det i alle fall.

Frode Falkenberg (29.01.2012)


#Diverse

Fulger :D

Bilde vedlagt spørsmålet

hvor mange fugleraser fins det i verden?

L. (29.01.2012)

Svar:

Det avhenger litt av hvilken systematikk man velger å bruke, men et sted mellom 10 og 12 000 arter er det vanlig å regne. Les mer her: http://www.fuglevennen.no/arter/

Frode Falkenberg (29.01.2012)

««første 41 964 - 41 971 av 51 212 siste»»