Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 509 til 45 516 av totalt 51 178 spørsmål «forrige neste»
Reir
Har et linerlereir med egg i under traktorhytta.Linerla møter opp hver gang jeg parkerer.Kan det flyttes til et annet sted eller er det ingenting å gjøre med dette?
E.U. (12.06.2010)
Svar:
Dersom traktoren bare kjører lokalt, så kan dette faktsik gå bra! Det er trolig mer problematisk å flytte vekk selve reiret. Slike traktorhekkinger er beskrevet flere ganger tidligere, med godt resultat (dvs ungene på vingene!).
Roar Solheim (12.06.2010)
Lov
er nebbdyr lov i norge?
N.N (12.06.2010)
Svar:
Spørsmålet er litt haltende. Dersom du mener å spørre om det er lov til å holde nebbdyr i Norge, så er nok svaret absolutt nei. Nebbdyr er heller ikke sælig gunstige dyr å befatte seg med, spesielt ikke hanner, for de har en giftklo på bakbeina som de kan stikke med, og det er svært smertefullt!
Roar Solheim (12.06.2010)
Hvilken fugl?
Over vår hytte som ligger ca 400 m over havet i indre Hordaland ser vi hver kveld en tilsynelatende svart fugl litt større enn en trost (noe større vingespenn). Fuglen ses aldri på dagtid, men dukker opp i skumringen. Den flyr nokså høyt og i baner på ca 2 km fram og tilbake mens den sier "tzi-iik - tzi-iik" gjentatte ganger under flukten. Nebbet er langt og tynt som hos en vadefugl. Har dere noen forslag på hva dette kan være?
F. (12.06.2010)
Svar:
Ja, du hører en enkeltbekkasin. Den sier "tsjikk-a, tsikk-a"
Roar Solheim (12.06.2010)
Funnet Kråkunger
Fant for 2 dager siden 3 kråkunger,den ene var død. Tok de ikke med hjem siden foreldrene kan være i nærheten. Når vi kjører for og se til de idag er enda en død, den siste gjenlevende ser veldig slapp ut.Vi tar den med hjem.Ingen sint kråkemamma i nærheten. Har gitt de vann og 2 meitemarker,håper den kommer seg.Tror du disse ungene er forlatt av foreldrene?
H.B.R. (07.06.2010)
Svar:
Vanskelig å si, kanskje en eller begge foreldre har omkommet (påkjørt, tatt av hauk, skutt av mennesker etc.), og da vil ungene sulte ihjel. Kråkeunger kan fores med nesten hva det skal være. Middagsrester er OK.
Roar Solheim (11.06.2010)
Kan duer svømme?
Hei
Kan skogsduer svømme?
Aldri sett en due som dupper rundt i fontener eller små vann.
H.A. (08.06.2010)
Svar:
Dersom en due havner i vann, så kan den nok svømme et kort stykke, men det er helt åpenbart at duer ikke svømmer frivillig. Mange fugler kan lette fra vannflaten hvis de havner i vannet, selv om de ikke oppsøker vannet frivillig.
Roar Solheim (11.06.2010)
Fuglers tilpasning
Driver å jobber med biologieksamenen min som skal fremføres på fredag. Har da tatt for meg problemstillingen: "Hvordan er ulike arter tilpasset sitt miljø?".
Jeg har tatt for meg fugler.
Men det finnes lite informasjon om det jeg spessifikt trenger svar på
Det jeg lurer på da er hvordan sirkulasjonssystemet og gassutvekslingssystemet til fuglene er tilpasset miljøet de lever i?
Har også interesse av hvordan formeringsmetoden deres er tilpasset miljøet de lever i.
I forhold til gassutvekslingssystemet har jeg funnet ut at de benytter seg av et gjennomstrømssystem. Men om du har flere moment å tilføye gassutvekslingssystemet er jeg åpen for dette også :)
H.O. (09.06.2010)
Svar:
Dette spørsmålet har dukket opp før, og er egentlig et rent fysiologispørsmål som er relativt perifert i forhold til å omtale fuglers tilpasning til miljø. Det er langt mer avgjørende hva slags nebb og føtter fuglene har i forhold til næringsvalg og levested, oppførsel i forhold til hva de lever av osv.
Roar Solheim (11.06.2010)
Vandrefalk
hva spiser vandrefalken om vinteren
M. (09.06.2010)
Svar:
Det samme som om sommeren, forskjellige fugler.
Roar Solheim (11.06.2010)
Katten har fått en skjære-"venn"!
Hei!
I de siste ukene har det vært mye spetakkel fra en skjære rundt huset vårt. Vi fant raskt ut at dette bråket kun oppstår når katten vår er ute. Så at det tidligere her var skrevet at skjærer hater katter... Men, denne skjæra hopper rundt etter katten vår, og de sitter ved siden av hverandre rett som det er. Katten vår tar det helt med ro, legger seg ned og bare blunker og kommer med små mjau mot skjæra. Skjæra på sin side følger etter katten og "skravler" i ett kjør. Vi ser det er samme skjæra hver gang, da den har noen fjær som står rett opp mellom vingene. De andre skjærene her har ikke det, og de forfølger ikke katten vår, og bråker heller ikke. Hva er det denne skjæra driver med? Begynner å bli plagsomt med støyen. De virker jo ikke redde for hverandre der de sitter rett ved siden av hverandre...
A.K. (10.06.2010)
Svar:
Ikke helt lett å si. Denne hendelsen viser bare at ville dyr er individer med ulik adferd, så kanskje denne skjæra var mer interessert i å se hva katten holdt på med, enn å skrike uhemmet og forsøke å jage den vekk.
Roar Solheim (11.06.2010)