Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 21 til 28 av totalt 51 170 spørsmål «forrige neste»
Stokkender spiser salamander
Hei! Jeg har en liten, naturlig dam i hagen på ca 8kvm med småsalamander. Nå har det kommet et stokkand-par som har gjort krav på dammen og har vært der i noen dager - er borte innimellom. Jeg har funnet ut at de spiser salamanderen, så vil helst at de ikke kommer hit mer (selv om jeg synes det er veldig hyggelig). Jeg har ikke gitt endene mat, og de har ikke laget reir her. Spørsmålet er hvordan jeg kan holde de unna på en snill måte? De er jo ikke redd meg, så bryr seg ikke om jeg er rett ved…
S. (29.04.2025)
Svar:
Ja, stokkender kan dessverre spise både frosk og salamandere. Har dessverre ikke noen metode for å forhindre dette.
Roar Solheim (06.05.2025)
Kråker
nå er det bare hannkråken som samler mat og flyr samme retning med mat. forklar.
T.K. (29.04.2025)
Svar:
Hvordan vet du at det er hannen? Kråkekjønnene er like, og hannen kan nok også ruge slik at det er den ikke-rugende som flyr etter mat.
Roar Solheim (06.05.2025)
Klekking, kongeørn.
Når vert ungane klekte hjå Kongeørna?
N.N (29.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å si. Kommer helt an på hvor i landet og vårens utvikling på stedet.
Roar Solheim (06.05.2025)
Tårnfalk's byttedyr
Hvor store byttedyr kan tårnfalken ta?
Kan den f.eks prøve seg på en voksen høne?
P. (29.04.2025)
Svar:
Nei. Tårnfalken tar neppe større byttedyr enn mus og småfugler, firfisler mm. Den har ikke føtter og klør for jakt på store byttedyr, slik f. eks. hauker og kongeørn har.
Roar Solheim (06.05.2025)
Svarttrost
Hei,en svarttrost har hatt rede rett utføre blokka ved min haltan,den har låge å rutetabeller på 4 egg.så den på onsdag men plutseleg på torsdag var alt vekke,ikke en bit av skall i rede ingen ting,hva har skjedd?
N.N (29.04.2025)
Svar:
Noen har nok funnet reiret og har spist eggene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Purpursvale i Reykjavik?
Jeg er i Reykjavik, og oppe under et møne ser jeg en svallignende fugl. Den er nærmest helt sort. Og appen min foreslår at det er en purpursvale. Men etter hva jeg kan se finnes den ikke på Island. Er det helt umulig at det er en purpuravale?
M.H. (28.04.2025)
Svar:
Neppe. Lurer på om det kan være amursvale det er snakk om, men heller ikke denne vil dukke opp som tilfeldig gjest så tidlig.
Roar Solheim (06.05.2025)
Myrhauk
Jeg observerte myrhauk på jakt flere ganger denne helga. Seterdalen Dagali 875moh. Så kun hannfugl, ved en anledning 2 stk samtidig, men fikk dessverre ikke bilder. Har ikke hunnene kommet enda? Eller ligger de på reir allerede?
Ø. (05.05.2025)
Svar:
Både hanner og hunner har nok kommet. Hvis du så to hanner, så kan det være bare en ren tilfeldighet. De ligger nok ikke på egg så tidlig som nå.
Roar Solheim (06.05.2025)
Skjora
Hvilken nytte har fuglen av de lange halefjærene?
R.G. (04.05.2025)
Svar:
Stjerten hjelper fuglene å styre i flukten. At skjærer har lang fargerik stjert, skyldes kanskje seksuell seleksjon, dvs at hunnfuglene foretrekker hanner med lang, fargerik stjert. Slik ekstragavanse er vanlig hos mange fugler, og utviklingen drives av hunnenes partnervalg!
Roar Solheim (06.05.2025)