Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 150 til 16 157 av totalt 51 178 spørsmål «forrige neste»
Dompap
Vi mater fuglene på fjellhytta og fikk besøk av en gruppe dompaper. Materen sto på bordet utenfor vinduet og skulle flyttes når snøen er borte. Den " midlertidige" restauranten ble veldig populær men Det ble veldig mye tomme frøskall over hele og vi flyttet materen ca 1 meter vekk fra bordet. Men det ser ikke ut til at de finner det nye matstedet. Det kommer en fast gjest men han spiser restene på bordet. De må vel kunne finne det nye stedet? Eller tror de det er en felle?😳
M. (19.01.2021)
Svar:
Ja, de burde fint klare å se og finne frøene selv om de er flyttet. Vanskelig å forklare hvorfor de ikke umiddelbart fulgte etter.
Roar Solheim (19.01.2021)
Solsikkefrø
Hei har kjøpt en stor sekk solsikkefrø på Rusta. Etter at gradestokken kom under 0 så har fuglene sluttet og spise. Er det noen typer solsikkefrø som ikke tåler kulde?
L.L. (19.01.2021)
Svar:
Nei. Men hvorfor fugler plutselig uteblir, er en av de tingene det er svært vanskelig å forstå årsakene til.
Roar Solheim (19.01.2021)
Stork?
Oppdaget denne gående i veien i Kristiansand. Kan det være en stork? Er ikke det litt snodig nå i januar?
B. (19.01.2021)
Svar:
Ja, en stork i januar ville vært oppsiktsvekkende. Fuglen på bildet er den langt mer tallrike (hos oss) gråhegra.
Frode Falkenberg (19.01.2021)
Hvilken fugl er dette?
Ikke det beste bildet, men kan det være en spurvehauk?
K. (18.01.2021)
Svar:
Ja, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (18.01.2021)
Fuglemater
hei. jeg har lagd om en brukt cola boks til en fuglemater, det er ingen skarpe kanter. problemet jeg lurer på er om fuglene kan klare å spise fra den når den henger i en tråd. er ingen plass å stå på, kan de spise mens de flyr? lurer på om det er noen farger fugler ikke liker? kan også fugler spise upoppede popcorn kjerner som er igjen i micropopcorn posen? eventuelt hva liker fugler best å spise.
H.E. (18.01.2021)
Svar:
Morsom ide, men jeg tror nok fuglene må kunne sette seg ned når de skal plukke et frø. Vet dessverre ikke om det er noen farger som er mer eller mindre attraktive i denne sammenheng. Tror nok enkelte fugler (duer, fasaner) lett spiser maiskorn som ikke er poppet, men neppe mindre fugler. Mat med høyt fettinnhold er alltid mest ettertraktet.
Roar Solheim (18.01.2021)
Ensom pilfink på fuglebrettet
Det har flyttet inn en pilfink på fuglebrettet vårt som er der gjennom hele dagen. Den har flyttet inn i selve huset og sitter der, og spiser til langt utpå kvelden. Den får også noen «hosteanfall» i blant. Kan denne være syk?
M. (18.01.2021)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite, men også fugler kan få infeksjoner i luftveiene slik vi kan.
Roar Solheim (18.01.2021)
Ugle
Er dette en Haukugle? Da jeg kom opp på fjellet i romjulen (minus 20 ute og pluss 10 inne) hørte jeg lyder fra pipa etter å ha fyrt i ovnen en god stund. Åpnet spjellet til peisen som har en lyshøyde på 120 cm og ut fløy uglen og satte seg på skapet. Uglen ville ikke ut og la seg ned etter en stund og virket ikke redd. Den ble hos oss i 10 timer og begynte å flytte på seg. Hadde satt frem litt vann. Mat ville den ikke ha. Virket i god form da den forlot oss og jeg så den neste dag. Har ofte tilhold på tømmeråsene hvor den jakter etter mus. Hytta ligger litt for seg selv på ca. 1000 meters høyde i Valdres.
M.S. (18.01.2021)
Svar:
Ja, dette er en haukugle. Flott å høre at det tilsynelatende gikk bra med den.
Frode Falkenberg (18.01.2021)
Trost og småfugler.
Hei, jeg har i hele vinter og høsten som var, hatt et yrende fugleliv på foringsplassen. Meiser, finker, spurver, sisik, stillits, flaggspett og flere. I romjulen dukket det opp en hunmunk, til stor glede da jeg ikke har sett eller hatt denne tidligere. Samtidig kom det en hantrost, og alt dette er svært koselig. Etter som dagene har gått, har det blitt færre og færre fugler å se, bortsett fra trosten og munken som er der hver eneste dag. Når jeg observerer dem over tid, har jeg lagt merke til at trosten og munken er svært dominerende og aggressive ovenfor andre fugler. De løper etter dem og kaster seg over dem for å jage dem bort. Den eneste fuglen di ikke jager er Rødstrupen, den får være helt i fred. Så nå, de to siste ukene ser jeg nesten ikke andre småfugler enn Trosten, Munken og Rødstrupen. Hver dag har jeg ellers hatt 10-15 Stillits + mange andre her uten problemer, og det har vært nok mat til alle. Jeg lurer på om Trosten og Munken er grunnen til at jeg ikke lengre ser noe til de andre fuglevennene? Det er i så fall veldig trist og kanskje ikke noe å få gjort noe med? Mvh. May.
M.C.N. (18.01.2021)
Svar:
Både munk, rødstrupe og svarttrost kan være veldig "næringsterritorielle" om vinteren, men jeg tror ikke du behøver å bekymre deg så mye for det. Fuglene finner alltid en løsning. Du kan jo også prøve å spre maten på litt flere steder, slik at de andre fuglene kan komme til når de aggressive ikke er der.
Frode Falkenberg (18.01.2021)