Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 31 352 til 31 359 av totalt 51 079 spørsmål «forrige neste»
Hvordan bli kvitt spurv
Vi har spurv som sitter på soveromsvinduet vårt, dette er særlig plagsomt tidlig om morgenen da den kakker og banker i vinduet så vi ikke får sove. Ellers så er den ikke på andre vinduer i huset. Selfølgelig blir det mye skit også, ser ikke ut i det hele tatt etter den
M.B. (29.05.2016)
Svar:
Prøv å dekke til vinduet på utsiden nederst, slik at spurven ikke kan se sitt eget speilbilde. Den angriper det den tror er en rival. Blir speilbildet borte, slutter den nok med denne oppførselen.
Roar Solheim (29.05.2016)
Fant skadet fugleunge
Hei
Jeg lurer på hva dette er for slags fugl?
K.P. (29.05.2016)
Svar:
Dette er en ringdueunge. Ser ut som om den kan ha falt ut fra redet litt før den er flyvedyktig. Duene bygger svært spinkle reder, så det er mulig at redet ikke har holdt ut hele ungeperioden.
Roar Solheim (29.05.2016)
Fugler
hvorfor har tjelden røde bein?
A.D.C.S. (29.05.2016)
Svar:
Spørsmålet er stilt tidligere, og det er ikke mulig å gi noen god grunn for at de har utviklet denne beinfargen, dessverre.
Roar Solheim (29.05.2016)
Fjær
Fant disse fjærene i skogkanten ved huset vårt på morgenen i dag. Kan du si meg hvem art disse har tilhørt Klarer ikke å finne det ut selv. Hilsen Marit
N.N (29.05.2016)
Svar:
Du må sende med bilde - uten det er det umulig å bestemme noe.....
Roar Solheim (29.05.2016)
Fuglelyd
Jeg har mange fugler og mye fuglelåter i skogen rundt meg, på Otterøya i Namsos kommune, Nord-Trøndelag. Denne fuglen jeg legger ved sangen av, og den har en klar og fin stemme, men jeg har aldri hørt denne fuglesangen før. Håper du kan fortelle meg hvilken fugl dette er. Har hørt den i flere dager og netter. Jeg har ikke sett den.
N.N (29.05.2016)
Svar:
Dette er opptak av en rødvingetrost. Ellers høres både gransanger og løvsanger på opptaket.
Roar Solheim (29.05.2016)
Reddet grønnfink fugleunge, når settes fri?
Jeg reddet en liten grønnfink som var nedkjølt og sulten, ble funnet ved sin søster og døde mor i kraftig regnvær. Den kunne ikke fly heller og klarte såvidt å gå. Har fått fôr kjøpt på dyrebutikken som males og blandes med vann til grøt gjennom sprøyte. Første dagene fikk den mat hver 2.time og nå hver 4.time. Den sover hver natt fra 21:00 til 06:30, elsker å bli klødd i nakken og har til og med blitt venner med hunden min. Jeg reddet henne mandag og idag, lørdag tok hun sin første flyvetur på 3 meter. Vi er ofte ute på gresset og øver på å fly. Men den spiser ikke fast føde enda, kun grøt med sprøyte og gaper fortsatt etter mat til tross for mange forsøk på fast føde. Derfor ønsker jeg ikke sette den fri helt enda, målet var at den skulle bli frisk og kvikk og kunne fly og spise fast føde før den ble satt fri. Men her skjer ting fort, så jeg lurer på hvordan jeg skal gå frem den dagen tiden er inne? Skal den forlates ute, skal den velge selv når den vil forlate, vender den tilbake til redet for å mates i starten slik som svalene, eller bør jeg bare beholde den...etc...? Den er veldig tam og sosial, elsker kroppskontakt og kos. Dersom jeg flytter meg fra den kommer den bare tassende tilbake og vil være inntil. Den har fått mye kroppskontakt og er minst mulig i bur. Den virker som den liker seg godt her. Usikker på om det er hann eller hunn. Sjekk Facebook siden min Anita Angell for å se bilder og videoer av utvikling etc
A. (29.05.2016)
Svar:
Fugleunger blir gradvis selvstendige, men får gjerne støtteforing av foreldrene selv etter at de har begynt å spise selv. Tror nok denne fuglen vil kunne ta til seg mating et par uker framover, men den bør deretter klare å spise frø og annen mat selv (prøv solsikke-kjerner).
Roar Solheim (29.05.2016)
Rødbrun liten fugl med hvit isse
Sett på Kråkerøy nå 29. mai. Raske vingetak. Sto nesten stille i luften.
Rød på brystet. Grått hode med hvit isse. Størrelse som en liten meis
I.B.L. (29.05.2016)
Svar:
Kan du ha sett en rødstjert hann?
Roar Solheim (29.05.2016)
Stær med to reir?
Vi er så heldig å få være husvert for stærepar i alle fire hjørner av taket, og nå er det full aktivitet med mating av ungene.
I går ble vi vitne til noe underlig.
Stæren er en artig fugl med en god porsjon personlighet. Dersom vi oppholder oss like utenfor reiret dens, blir den forstyrret i matingen, og den setter seg gjerne til i takrennen med nebbet fullt av makk, mens den kjefter og bruker seg. Den går ikke inn til ungene før vi har trukket oss litt unna.
Dette gjentok seg igjen i går.
Stæren kjeftet og smelte, og vi ble stående og jatte litt med den.
Men istedenfor å gå inn i redet fløy den over til det andre hjørnet av taket og gikk inn og matet ungene der!!
Hva kan dette bety?
Har den flere reir?
Eller hjelper de hverandre med mating og unger?
C. (29.05.2016)
Svar:
Ikke helt enkelt å forklare hvorfor dette skjedde. Kanskje tok matingsinstinktet overhånd og fikk fuglen til å mate "feil" unger. Det er det som skjer når ikke-verstfugler mater gjøkunger som skriker etter mat, selv om de ikke selv er fosterforeldre. Det KAN også være at de ulike patrene er i slekt med hverandre, og derfor kan hjelpe hverandre, men dette er ikke beskrevet i litteraturen så langt jeg kjenner til for stær.
Roar Solheim (29.05.2016)