Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 31 461 til 31 468 av totalt 51 124 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Den 14/5 sendte jeg en vag beskrivelse på en fugl, her er litt til.
Fuglen var mindre en gråtrost og større en spurv fuglen hadde brunspraglete vinger og hadde en dus brunfarge på brystkreft og rygg det som var veldig karakteristisk var en kraftig ca 1 cm bred svart stripe fra nakke til ca feste til stjerten.fugeln plukka ting litt djupt i mosen etter småtteri vi satt der m tre generasjoner m skogskader folk og ingen hadde sett lignende.

A.A. (25.05.2016)

Svar:

Kanskje dere har sett en vendehals - sjekk den.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen var hos oss over natten en tid tilbake, vi vet ikke hvordan fugl det er og har heller ikke fått noe svar fra kjente, så hvordan art er dette?

N.N (25.05.2016)

Svar:

Dette er en tamdue/bydue - en av mange fargevarianter.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugleunge er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugleunge er dette? Funnet i Oslo, på en kirkegård.

A. (25.05.2016)

Svar:

Det var ikke helt lett å se ut i fra dette bildet, men mistenker at det kan være en ung grønnfink.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dene fuglen død inne i min hytte i Verdalsfjella denne uka. Har nok kommet seg inn et knust vindu. Den er rød i brystet og på ryggen, trodde at det kanskje var rødstrupe men den er jo ikke rød på ryggen.

T.W. (25.05.2016)

Svar:

Dette er en rødstjert hann.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Diverse

Spørsmål:

Er det lov og pungtere egg fra fiske måke.

B.J. (25.05.2016)

Svar:

Nei!

Roar Solheim (25.05.2016)


#Økologi og atferd

Mystisk!

Et litt rart spørsmål: Vi (i Trondheim) har en hage hvor vi har litt foretilbud til fugler (frø, meisekuler..). Vi har besøk av småfugl men også duer, litt skjærer og kråker ellers. I går morres så vi at det hadde foregått noe på bakken. Ca 1m diameter var tett dekt av dun og fjær, men ingen spor etter kadaver. Må ha vært en kamp, sannsynligvis due involvert, men har det vært fugl mot fugl, eller f.eks. katt involvert tro? Dagen etter, da vi var forberedt på å gå ut og rydde opp, var nesten alt borte! Kun et par fjær tilbake, virkelig ordentlig renovasjon! Har andre fugler vært i sving her tro? Utelukker mennesker. Har motivet vært å fjerne det utrivelige, eller har restene vært attraktive ifm reir el.l.? Eller finnes det andre sannsynlige forklaringer? Nysgjerrig!

E.R. (24.05.2016)

Svar:

Den KAN ha vært en due som har blitt forsøkt tatt av f. eks. en spurvehauk, slik at mange fjær ble mistet i kampen, men at dua trakk det lengste strået (det kan skje). Fjærene er det helt sikkert meiser, spurver og kanskje andre fugler også, som har plukket opp for å benytte som foring i reirene sine. Fjær og dyrehår er ettertraktet reirmateriale hos mange arter.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Økologi og atferd

Gjøk

Hva slags fugl foretrekker gjøken og legge egget sitt i?

K. (24.05.2016)

Svar:

I Norge er heipiplerke en av de vanligste artene gjøken legger egg hos.

Roar Solheim (25.05.2016)


#Diverse

Ternemor har forlatt eggene

Hallo, gode fuglevenner!
Jeg har observert ternenes ankomst til Stavanger i år fra båten jeg bor i like utenfor vågen på et skjær og i dag la ternene egg like ved siden av båten min. De var riktig så aggressive da vi matet måkene og angriper enhver kråke som kommer innenfor en radius på 500 meter. Men oss mennesker ser de ikke ut til å bry seg mye med. Jeg befant meg ikke mer enn to meter ifra mammaternen da hun la eggene og hun var helt komfortabel med det. Vi dro ut til sjøs i ni-tiden og ankom Knudsaskjæret nå klokken ellevep på kvelden og jeg ser ingen tegn til verken mamma terne eller pappa terne. Jeg lurer på hvorfor de ikke ligger og ruger nå som nattens kulde er på vei og er litt bekymret for de små eggene. Jeg vet at ternebestanden er blitt kraftig svekket de siste årene og vurderer min stilling som pappa terne. Er det normalt for ternene å ikke ruge på eggene sine for at de klekkes? Hvis det er tilfelle ønsker jeg ikke å forstyrre ternenes naturlige liv. Men er eggene forlatt, hadde jeg sett på det som en ære å prøve meg som ternefar. Har dere i orotologisk forening noe peiling på slikt? Vet dere for eksenpel hvor varme eggene bør holde seg? Eller er det slik at de klarer seg uten noe særlig varme? Håper dere kan hjelpe meg med informasjon om ternenes liv. De er noen utrolig flotte skapninger.

M. (25.05.2016)

Svar:

Dersom ternene holder på med å legge egg nå, vil de ikke legge seg på for å ruge før alle egg er lagt. Det gjelder de fleste ikke-rovfugler. Egg kan ligge uruget i mange dager før rugestart uten at de tar skade av det. Men når rugingen først starter, er det begrenset hvor lenge eggene kan ligge uten varme.

Forlatte egg skal man IKKE forsøke å ruge ut selv. Det er heller ikke tillatt å gjøre dette.

Roar Solheim (25.05.2016)

««første 31 461 - 31 468 av 51 124 siste»»