Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 32 837 til 32 844 av totalt 51 178 spørsmål «forrige neste»
Rapphøne i Sarpsborg
Hei! Fant en død fugl på snaut 30 cm som nettopp hadde fløyet på et vindu på Sykehuset Østfold Kalnes den 30.11.2015. Etter å ha studert fuglebøkene mine er jeg kommet frem til at det må være en Rapphøne, (hunnfugl). Stemmer det?
Jeg har bilder av fuglen fra flere kanter, om ønskelig kan jeg sende dem.
J.I. (04.12.2015)
Svar:
Ja, dette er en rapphøne hunn. Håper du har lagt den i fryseboks, for den er av vitenskapelig verdi i museal sammenheng.
Roar Solheim (05.12.2015)
Hva slags ugle er dette?
Hei! Jeg var en tur i skogen v/Isesjø i Sarpsborg midt på dagen den 11.november 2015. Da oppdaget jeg en ugle ca. 25-30 m fra meg. Den var tydelig oppmerksom på meg, men var ikke særlig sky. Den satt rolig selv om jeg beveget meg og småpratet til den. Desverre hadde jeg kun mobiltelefonkamera med meg. Når jeg kom for nær fløy den ned og langs bakken til et tre som var 30-40 m lenger borte. Og tolererte at jeg kom på ca 25 m hold igjen. Ugla var lys og ganske stor, i hvert fall 40 cm lang. Når den fløy gav oversiden mer inntrykk av grått en av brunt. Klarer dere å bestemme uglearten ut fra det vedlagte bildet? Venter spent:-) Mvh Jørgen I
J.I. (04.12.2015)
Svar:
Ved å kopiere ut bildet og behandle det i fotoshop, kan jeg se den mørke streken på siden av ansiktet til fuglen, noe som viser at det dreier seg om en haukugle! Den har også tydelig lang stjert,noe som er typisk for denne ugla. Artig observasjon!
Roar Solheim (05.12.2015)
Lys fugl i toppen av eik
Jeg så i dag en fugl i Lillesand jeg ikke kjente igjen og lurer på om dere kan peke meg i riktig retning.
Den var kanskje litt mindre enn en trost, satt i toppen av et tre på en tynn gren og speidet mot bakken. Hadde spisst nebb. Lyst bryst, enten hvitt eller lys grått. På hodet hadde den en hette med en annen nyanse. Og vingene var mørkere enn brystet.
Jeg har sett gjennom fugleboken, men finner ingenting som ligner. Jeg kan ha blitt lurt siden det var motlys, men den satt lenge i ro på samme sted. Noen tips om hva det kan være?
B. (04.12.2015)
Svar:
Lurer på om du kan ha sett en sidensvans?
Roar Solheim (05.12.2015)
Fuglemating
Naturen skapte fugler som skal overvintre i Norge,og sørget allerede for at de kan klare seg selv. De som ikke kan overleve vinteren i Norge, drar til Syden. Det er vi mennesker som har gjort dem avhengige av oss, og nå er det sånn at de som ikke kan overvintre, gjør det. Selvfølgelig, hvorfor de må dra til et varmere land hvis mennesker mater dem?
Fuglene for å spare energien velger en lettere vei til å skaffe den. Det er naturlig for dem. Men gjør det fuglen sterkere, forbedrer den generasjoner? Dessverre ikke... Den gjør bare svakere med hjelp av forskjellige viruser og sykdommer. De virusene og sykdommene er det takket være oss mennnesker.
Hvorfor trenger vi å ødelegge naturen for å more oss? Hvis man trenger å se og betrakte fugler, kan man godt gå i skogen (det er det nok av i Norge), eller man kan i hvertfall stanse og løfte hodet av og til. Men mennesker har jo ikke tid! Der er jo opptatt av sine mobil telefoner, Facebook, Instagram osv. ... Og når man trenger å betrakte villfugl på nært hold, så henger den fuglemater like ved viduet, for å ikke gå ut. Skog og trær er så langt unna! Det tar jo mange dager å finne et tre i Norge!
Dere anbefaler/oppmunterer folk til å mate fugler med brød. Tar dere ansvar for hva slags brød de mater med? Har dere gjort undersøkelser på hvordan et brød fra butikk påvirker fuglens helse?
Der er det lettvint mat, der er fugler. Se på kafeer hvor fuglene hopper på bordene, måker som stjeler mat i byen, massevis av duer på togstasjonene som bare sprer seg mer og mer. Folk er plaget av det, noen skader dem... Så med den ene hånden prøver vi å hjelpe fugler, med den andre skader vi dem.
En flink kjøttmeis finner alltid mat om vinteren (f.ek. insekter som gjemmer seg under barken). Hvis ikke, da er den ikke sterk. Og slike trenger naturen ikke. Er det ikke naturens gang? Svake fugler skaper svake generasjoner og på grunn av det kommer det sykdommer, avvik osv.. Hvis man virkelig vil hjelpe meiser og naturen, kan man smøre litt fett på barken, og da fuglene vil ikke bare finne insekter, som er deres NATURLIG mat, men gjør tre friskere, og naturen sterkere.
N.N (03.12.2015)
Svar:
Jeg tror ikke fugler blir "svakere" fordi de finner mat vi tilbyr dem. Fugler (og andre dyr) finner raskt fram til nye og alternative matkilder som er kostnadseffektive, og det at disse matkildene nå finnes der vi mennesker holder til, er ikke mer problematisk enn at en matkilde plutselig blir mer tilgjengelig i naturen. Nærkontakten med fuglene som foring og opphenging av fuglekasser gir, veier nok langt mer positivt enn de negative vinklingene du tar opp, tror jeg.
Roar Solheim (04.12.2015)
Død ugle
Hei! Bør man kontakte noen dersom man finner en død ugle. Vet det har vært noen å fulgt med på en ugle i nærheten jevnlig, så det er sannsynligvis denne som er død.
N.N (03.12.2015)
Svar:
Legg den i fryseboks, så tar jeg direkte kontakt med deg.
Roar Solheim (03.12.2015)
Hvilken fugl?
Beklager å sende bilde av død fugl. Men har ikke sett denne på vestlandet? Ca 15 cm lang. Bildet er tatt idag i Ervikane (Os)
K.D. (03.12.2015)
Svar:
Dette er en alkekonge.
Roar Solheim (03.12.2015)
Tjeld
hvorfor har tjelden røde bein
E.H. (03.12.2015)
Svar:
Umulig å gi den noe svar på hvorfor enkelte fuglearter utvikler nettopp DEN bestemte fargen, når det ikke dreier seg om rene kamuflasjefarger. Ofte er det hunnenes valg av hanner med flotte farger som driver fram utviklingen.
Roar Solheim (03.12.2015)
Hvilken to fugler er dette ?
Så denne i Bugårdsvannet, som ligger i en stor park i Sandefjord.
F.N. (02.12.2015)
Svar:
Dette er rømte tamender eller krysninger mellom slike og stokkender.
Roar Solheim (03.12.2015)