Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 710 til 39 717 av totalt 51 079 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg antar at dette er en gråspett, men vil gjerne ha det verifisert. Det er første gang den er på besøk på min foringsplass, og det er alltid gøy når nye arter dukker opp. Og spesielt når det skjer under den årlige hagefugltellingen. :-)

P.S./.N.A. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en gråspett hann. Gratulerer med et flott bilde! Nest etter flaggspett så er gråspetten den av spettene som oftest besøker forplasser.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Boltiten,..-er'n sjelden..?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor,i slutten av juli, i Jotunheimen på ca. 1400 moh, stod jeg plutselig midt blant noen små boltitnøster. Etter hvert kom faren også. Dette er første gangen jeg har sett boltiten. Er dette en sjelden fugl i fjellheimen, eller er det på grunn av den gode kamuflasjen som gjør at vi treffer på den en sjelden gang?? Dette var i Smådalen i Jotunheimen..

A.H. (28.01.2013)

Svar:

Artig bilde. Selv om boltiten finnes mange steder i norske fjelltrakter, så holder den seg som regel så høyt at få kjenner den, i motsetning til heiloen som gir mye lyd fra seg når folk er i nærheten. Kamuflasjefargen gjør selvsagt også sitt til at boltitene er vanskelige å oppdage.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis.

Er det vanlig at Kjøttmeis tar bolig i fuglekasse på dette tidspunktet av året. Rigtignok er fuglekassen like i nærheten av foringsplass (solsikkefrø og maisboller. Med hilsen Nils A.

N.A.H. (28.01.2013)

Svar:

Kjøttmeis og blåmeis kan gjerne overnatte i bestemte fuglekasser gjennom hele vinteren, og på den måten kanskje okkupere dem. Men de begynner først med reirbygging i siste del av april.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kom 5 av disse små rakkerne på foringsstasjonen min i dag, 28.01.13. Veldig aktive, og spiste masse. Dessverre dårlig kvalitet på bildene da jeg sto inne og tok bilde gjennom vinduet.
Lurer på om det kan være stjertmeis?

C.S. (28.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en stjertmeis. De kan en sjelden gang dukke opp på forplassen. Som regel er det et par med ungene fra sist sommer som streifer sammen som en liten flokk.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Dvergpapegøyer

Hei. Vi har nettopp fått 2 dvergpapegøyer, en av hvert kjønn. De er begge 5 måneder gamle. Det jeg lurer på er, hvor tidlig begynner de å parre seg? Det virker som om hannen allerede har prøvd seg.

På forhånd takk:-)

E.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette er spørsmål du må rette til burfuglfolk - vi arbeider med viltlevende fugler.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Økologi og atferd

Havørn spørsmål

Hvilken metode bruker havørnen på å beskytte selv selv og sine unger a? Må Havørnen konkurrere med andre om natten for å få tak i mat? Hvor holder havørna til når den er ferdig med hekkesesongen? Hva slags flyver er havørna? Er havørna spesialist i noe?

Mvh,
Ahmed A. Mohammed

A.A.M. (28.01.2013)

Svar:

Dette var litt mange spørsmål som det ikke er plass til å besvare fylldig. Havørnene holder seg i territoriet sitt hele året når den først har blitt gammel nok til å starte hekkingen, og har funnet seg en make.

Roar Solheim (28.01.2013)


#Diverse

Tørrfisk

Vi henger torsk som blir til tørrfisk, men kråke/ravn bestanden er kraftig økende. fuglene setter seg på hjellene og spiser/ødelegger torsken. Vi har gasskanoner under hjellene for å skremme kråka bort, men etter en stund blir den vant med smellen og fortsetter å spise. Kjenner dere til effektive metoder for å skremme kråka bort

H.J. (28.01.2013)

Svar:

Dessverre, nei. De aller fleste fugler lærer seg etterhvert til at slike skremme-remedier ikke er farlige, og da blir maten FOR fristende. Det eneste effektive i det lange løp er kanskje å stenge kråkene fullstendig ute med netting, selv om det kanskje ikke er en enkel eller rimelig løsning...

Roar Solheim (28.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornskate

Vi mener ut fra 4-5 års registrering at vi har en par med Tornskarter som hekker i møne i hovedhuset på vårt lansted på Brimse i Rogaland. jeg ser ut fra registreringer at dette er en sjelden ful, men ut fra sammenlignbare biler på nett og i fuglebøker samt sang sammenligninger som vi har funnet på net mener å ha denne årvisse gjesten på Brimse. Kan vi ta feil med en annen fugl som ligner i størrelse, farge og sang ?

T.H. (28.01.2013)

Svar:

Jeg tviler sterkt på at dere har denne arten i mønet, for tornskatene hekker i busker og kratt. Den er såvidt meg bekjent aldri dokumentert å bygge reir på eller i bygninger. Kan det være spettmeis du har i huset, også den har en sort "maskestrek" gjennom øyet.

Roar Solheim (28.01.2013)

««første 39 710 - 39 717 av 51 079 siste»»