Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 105 til 40 112 av totalt 51 178 spørsmål «forrige neste»
Linfrø og fugleblanding for innefugler i meiseboller?
Har tenkt å fôre småfuglene sammen med barnebarna i vinter. Tenker det er en fin måte å lære de forskjellige fugleartene. Vi skal lage meiseboller av kokosfett og fuglefrø sammen. Kan vi f.eks. bruke frøblanding for innefugler og linfrø i tillegg til solsikkefrø og nøtter? Syns solsikkefrøene er så store til de minste fuglene. Tenkte å lage noen meiseboller med små frø og noen med solsikkefrø og evt. nøtter. Ellers tenkte vi å legge linfrø, brødsmuler og havregryn under buskene til de andre så ikke skjæra og større fugler så lett tar alt.
M. (29.11.2012)
Svar:
Linfrø går greit. Når dere støper deres egne meiseboller så husk å kjøpe ferdig reskede solsikkekjerner. Bruk enten Flott matfett eller kokusfett som har vist seg som det bestet fettet å blande med. Fint at dere også forer på bakkenivå da mange av våre spurvefugler (spesielt gulspurv) liker å finne maten der. Anbefaler at du bruker Fuglevennens nettsider aktivt for å lære barna om fugler. Fuglespillene og linken til Norske Fugler (Fugleatlas) er fint å bruke. Det samme er menyvalget "Tidsskrifter" med pdf av gamle blader.
Morten Ree (05.12.2012)
Storfugl, tiltak ved liten bestand
Om man ønsker og øke bestanden av storfugl i et område, hvilke tiltak kan man iverksette bortsett fra bevaring av voksen skog, redusere trykket av rovvilt og jakt. Kan man på noen måte tilrettelegge for fuglene slik at overlevelsgraden og evt. størrelsen på kullene øker?
N.N (04.12.2012)
Svar:
Viktigste faktorer for storfugl er god næring og godt skjul. Bevaring av sumpskog og elvekantskog er trolig veldig viktig, i tillegg til at det må være tilstrekkelig med gammelskog for at fuglene skal trives.
Roar Solheim (04.12.2012)
Flt havørnen også i mørket å jakter?
Heisann..
Jeg undrer på om Havørnen jakter i mørket og om den også er aktiv om kveld/natten?
L.K. (04.12.2012)
Svar:
Den kan i alle fall jakte i skumring og demring, og det må den for å kunne overleve nord for polarsirkelen om vinteren.
Roar Solheim (04.12.2012)
Hvilken fuglesort
Hei! Foreldrene mine har en fuglekasse med kamera i. Nå nettopp har de oppdaget at det overnatter to fugler i den stort sett hver natt. Men vi vet ikke hvilken sort det er. fuglen er spraglete på ryggen og hvit/lys på hodet. Klarer du ut i fra bildet og se hvilken sort det er?
A.G.M. (04.12.2012)
Svar:
Dette er nok en pilfink (sort flekk i lyst kinn).
Roar Solheim (04.12.2012)
Transfett
Vil ikke Delfiafett eller Flott fett skade fuglene siden det er transfett? Er det en løsning å bruke usaltet smør i stede?
B.H. (04.12.2012)
Svar:
Tror ikke problematikken omkring transfett er noe vi trenger å bekymre oss om med hensyn til ville dyr og fugler - det er noe vi mennesker med unaturlig langt livsløp engster oss for.
Roar Solheim (04.12.2012)
Hva kan dette være ?
Er dette ei blåråke ? Eller en rømt burfugl?
Fronten er turkis. Dårlig observasjonsbilde dessverre, og lang avstand.
G.M. (03.12.2012)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si fordi bildet er så uskarpt.
Roar Solheim (04.12.2012)
Skjærpiplerke eller Heipiplerke?
Søkte næring ved sjøkanten. Er dette Skjærpiplerke da? 02.12.12 i Brønnøysund
J. (03.12.2012)
Svar:
Ja, dette er nok en skjærpiplerke. Den er olivengrågrønn på ryggen, helt ulikt heipiplerke.
Roar Solheim (03.12.2012)
Hvilken art ?
Kan dette være en stjertand ?
N.N (03.12.2012)
Svar:
Ja, dette er en stjertand hunn. Fint bilde!
Roar Solheim (03.12.2012)