Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 500 til 40 507 av totalt 51 251 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Sett på venabygdsfjellet i sommer. Jeg sto ca.40 cm. Fra fuglen. Den virket ikke redd! Men jeg er en god dyrevenn. Fuglen hadde mørkt hode lysere kropp og orange stjert.
Jeg hadde lagt ut gamle rømmevafler
E.M.R. (16.09.2012)
Svar:
Det høres mest ut som at du har sett en hunn eller ungfugl av rødstjert.
Roar Solheim (16.09.2012)
Sivhauk.... eller?
Såg ein rovfugl eg aldri har sett før oppe i fjellet i eit myrområde ved Spørteggbreen indst i Mørkridsdalen i Luster. Den hadde lange smale vinger som bøygde seg mykje ydst for kvart tak og heldt stjerten ganske samla under flyging. Flyginga var vinglete. Skittenkvit farge med brunleg kant rundt (fjøyrspissane). Mørkast i vingespissane. Den gav frå seg korte "piip".
Er antakelsen rett at dette kan vere ein Sivhauk? Skal den vere i fjellet? Er det kanskje slik nå når den byrjar å bevege seg sørover for vinteren?
Observasjonen vart gjort 25. august i år.
Beste helsing Torill Bruaas
N.N (16.09.2012)
Svar:
Det er mer sannsynlig at du kan ha sett en myrhauk, ungfugl.
Roar Solheim (16.09.2012)
Ørner
Hei
Er det mulig når noen finner en stygt skadd ørn som er for ødelagt til utstopping å få kjøpt disse individene før de blir destuerte.Skulle nemligt hatt mye ørnefjær til et prosjekt jeg jobber med.
S. (13.09.2012)
Svar:
Alle hele eller deler av døde ørner (og andre rovfugler, ugler og diverse andre arter) tilhører Viltfondet, dvs. at fordeling av slikt materiale skjer ved Direktoratet for naturforvaltning. Du bør rette din henvendelse dit.
Roar Solheim (15.09.2012)
Ungfugler
Ungfugler av stokkand ligner vel hunnfuglen et godt stykke utover sommeren , men hvor lenge ? Det samme er vel tilfelle med mange flere fuglearter ?
Per
N.N (14.09.2012)
Svar:
Ja, mange ungfugler ligner hunnene, helt eller delvis. Jeg vet dessverre ikke når unge stokkender får ferdig voksen drakt. Det er mulig at det er enkelte forskjeller på unge og gamle hunner helt til neste sommer/høst (f. eks. nebbfarge), men dette kjenner jeg ikke godt nok.
Roar Solheim (15.09.2012)
Ringdua
Heisann! Har funnet et ringdue reier, der det er unger og mor akkurat nå. Er ikke dette noe seint? Er det på grunn av tidligere misslykkede forsøk? De fleste ringduene trekker vell nå straks, og vil ikke ungene henge litt etter og mest sannsynelig omkomme? Spesielt nå som det blir mindre mat ute, og rovfuglene mere agressive?
Hvilke arter kan finne på å hekke nå?
PS: Har bilder.
M.K.D. (15.09.2012)
Svar:
Både ringdue og skogdue utmerker seg ved at de kan ha tre (og kanskje også fire) kull i løpet av sommeren, og det betyr at enkelte kan ha unger i reir fremdeles. Selv om mange har startet trekk, så er det også en del ringduer som overvintrer i Norge.
Roar Solheim (15.09.2012)
Rødstrupe???
Hei. Jeg har sett rødstrupe mange ganger under denne rhododendron-busken, og trodde denne også var det, helt til den snudde seg mot meg.
B. (14.09.2012)
Svar:
Dette er en måltrost.
Roar Solheim (14.09.2012)
Naturfag
Har pattedyr og fugler noen felles egenskap?
B. (13.09.2012)
Svar:
Ja. men det finner du selv ved å lese om disse gruppene på nettet.
Roar Solheim (13.09.2012)
Naturfag
Er skjære og spurv samme art?
K. (13.09.2012)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (13.09.2012)